![]()
– Jag har avstått väldigt många resor men jag tyckte att den här var nödvändig, sade Dan Eliasson till Expressen.
Systemmedia tog upp nyheten om att Eliasson hade flugit på julsemester till Kanarieöarna samtidigt som hans myndighet avrådde från ”icke nödvändiga resor”, men de undvek att rapportera närmare om vistelsen. Enligt egen utsago var han där för att hälsa på sin dotter.
Nätmagasinet Stoppa Pressarna kunde dock avslöja att den 59-årige generaldirektören festat på nyårsafton med två 29-åriga homosexuella män, Erik Galli och Fredrik Söderholm. Galli är reporter på SVT och beskriver sig själv på sin instagram som ”reporter på SVT med en hedonistisk livsstil”. Trots – eller kanske på grund av att Galli således kände till jätteskandalen, att MSB:s chef var på Kanarieöarna och festade istället för att upprätthålla beredskapen i Sverige, valde han att inte skriva något om Eliassons resa.
Gick på gayklubb
Men festskandalerna slutar inte där. Redan några dagar efter den blöta nyårsfesten, gick Eliasson på gayklubb tillsammans med ”en norsk rödhårig kille i en hyrd vit Seat Leon”, avslöjar nättidningen Nyheter Idag. Det skedde i Puerto Rico på södra Gran Canaria.
”Inget hångel förekom, de var trevliga och nyktra, men det var uppenbart att det fanns tycke”, säger en uppgiftslämnare till Nyheter Idag. Gayklubbsbesöket skedde samma dag som Expressen avslöjade att Eliasson var på Kanarieöarna.
[caption id="attachment_73701" align="alignnone" width="585"]
![]()
En av de homosexuella män som Eliasson festade med på nyårsafton var 29-årige SVT-reportern Erik Galli. Galli rapporterar ofta om HBTQ-frågor och skriver på sin egen instagram att han har en ”hedonistisk livsstil”. Trots att han alltså kände till Eliasson-skandalen i förväg, nämnde han inget om det i media. Foto: Skärmdump, SVT[/caption]
Efter att trycket blivit för stort valde Dan Eliasson att självmant säga upp sig som generaldirektör för MSB. I hans kommunikation fanns ingen ursäkt till det svenska folket, utan beslutet motiverades istället med att det blivit svårt för myndigheten att fortsätta sitt arbete på grund av allmänhetens reaktioner. Eliasson meddelade sin avgång till inrikesminister Mikael Damberg.
”Eliasson har diskuterat möjligheten att fortsätta sitt arbete som generaldirektör. Han ser det som svårt givet de reaktioner som finns och därtill försvårar dessa reaktioner även för MSB att genomföra sitt viktiga uppdrag”, skrev MSB i ett pressmeddelande den 6 januari.
”Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften”, kommenterar Dan Eliasson skandalen, som under hela drevet gömde sig för media. När han landade på Arlanda flydde han direkt från planet ut genom flygplatsens vip-utgång in i en taxi.
Kvitterar ut 3,9 miljoner
Dan Eliasson inledde sitt uppdrag som generaldirektör för MSB den 5 mars 2018. Dessförinnan hade han varit generaldirektör för Migrationsverket, generaldirektör för Försäkringskassan och Rikspolischef – samtliga uppdrag fick han lämna efter olika skandaler eller omfattande kritik.
När han var generaldirektör för Migrationsverket fälldes myndigheten för brott mot grundlagen då man sparkat en lokal chef på grund av att mannen på sin fritid drivit en Israelpositiv blogg. När han var generaldirektör för Försäkringskassan visade det sig att 75 procent av de anställda saknade förtroende för sin chef. I egenskap av rikspolischef var det troligen ännu värre, han fick lämna på grund av det stora interna missnöjet med den illa omtyckta omorganisationen inom polisen. Under tiden som chef bröt han även mot säkerhetsskyddsförordningen.
I praktiken är det dock närmast omöjligt att sparka en generaldirektör. Eliasson omplaceras nu enligt gällande kutym för avgångna eller sparkade generaldirektörer till det som kallas ”Elefantkyrkogården”, mer eller mindre meningslösa och frivilliga administrativa uppgifter inom regeringskansliet under den tid som är kvar på hans förordnande.
Hans förordnande som generaldirektör för MSB förlängdes mitt i pandemin, i juli 2020, till att gälla ända fram till slutet av 2022. Det innebär att han nu behåller sin lön på 160 000 kronor i månaden under hela 2021 och 2022, vilket ger en total inkomst på 3,9 miljoner kronor.
Eliassons höga lön innebar att han 2018 var Sveriges näst bäst betalde myndighetschef efter Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. I dagsläget är han på femte plats. Han tjänar således betydligt mer än samtliga statsråd (139 000 i månaden) men något mindre än statsministern, som tjänar 176 000 i månaden.
Tog inte ut semester
Efter Eliassons avgång har flera avslöjanden kommit upp till ytan. DN avslöjade den 11 januari att Eliasson åkte på en privat resa till Las Palmas under hösten, och att hans förklaring om att han ”avstått många resor” inför julresan alltså inte var sanningsenlig. När han reste till Las Palmas privat tog han inte ut någon semester.
Under resan till Las Palmas handlade han med sitt MSB-kontokort. MSB försvarar Eliassons inköp med att det var hörlurar som var nödvändiga för hans arbete. Under resan utsåg han heller inte någon tillförordnad ställföreträdare i Sverige. På papperet var han alltså som vanligt i tjänst i Sverige, och därmed chef för en av pandemihanteringens viktigaste funktioner: Information till allmänheten och samordning mellan kommuner, regioner och stat samt mellan myndigheter.
Men kaoset kring semesterdagar slutar inte där. DN avslöjar också att han inte heller hade tagit ut några semesterdagar under resan till Kanarieöarna över jul och nyår. Efter att medierna avslöjat att han var där, valde han dock att retroaktivt anmäla fyra semesterdagar.
Inte heller i somras, då han hade en ersättare i fem veckor, tog han ut full semester.
Eliassons fiffel med semesterdagar ligger alltså bakom att han nu kan kvittera ut hela 36 sparade semesterdagar till ett värde av cirka 300 000 kronor.
Ny tillförordnad generaldirektör
Trots att Eliasson varit chef för MSB sedan 2018 har myndigheten åtnjutit ett relativt stort förtroende bland allmänheten. I november var förtroendet 54 procent. I december hade den siffran fallit till 50 procent, och av de som svarade i slutet av året var förtroendet endast 46 procent. Detta enligt en undersökning av Sifo, som alltså är gjord innan Eliassons alla skandaler avslöjades.
Ny tillförordnad generaldirektör för MSB blir Camilla Asp, som rekryteras internt från en annan position i samma myndighet.
Dan Eliasson har varit en kontroversiell figur i det svenska politiska etablissemanget sedan han bland annat sagt att han ville kräkas när han såg Jimmie Åkesson i partiledardebatten. Under sin tid som rikspolischef tog han fram ett armband med texten ”Tafsa inte” som unga flickor uppmanades bära som ett skydd mot den kraftigt ökande sexualbrottsligheten, något som mötte häftiga reaktioner från personer som menade att han inte tog situationen på allvar.