![]()
Mer generös a-kassa förlängs
Under våren införde regeringen lättnader i kraven på hur många månader som ska ha arbetats innan man är berättigad till a-kassa. Dessutom höjdes ersättningsnivåerna tillfälligt. De mer generösa kvalificeringsreglerna och de höjda ersättningsnivåerna förlängs nu till och med 1 januari 2023.
RUT-avdraget utvidgas
Skatteavdraget för hushållsnära tjänster, RUT, utvidgas till att gälla fyra nya tjänster. Det handlar om tvätt och vård av kläder och hemtextilier vid tvättinrättning,
![]()
möbleringstjänster, transporttjänster för bortforsling av bohag, samt tjänster som avser enklare tillsyn av bostaden. Dessutom höjs hela RUT-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor. Avdraget infördes först av Fredrik Reinfeldts regering och kritiserades då för att handla om enklare jobb, ofta utförda av invandrare, som skattesubventioneras för den svenska borgerliga övre medelklassen.
Ingen ränta på obeskattade bostadsvinster
Fram tills nu har den som sålt en bostad med vinst kunnat skjuta upp skatten tills nästa bostad är köpt, och för denna tid betala ränta till staten på den uppskjutna skatten. Nu tas det bort så att den som har uppskov på skatten helt slipper att betala ränta under tiden.
Sänkt arbetsgivaravgift för den först anställda
Fram tills nu har en tillfällig lagstiftning gjort att enmansföretag (aktiebolag, handelsbolag eller enskilda firmor utan anställda) endast betalar 10,21 procent i arbetsgivaravgift för den först anställda (istället för ordinarie avgift på 31,42 procent). Skattelättnaden skulle egentligen upphöra men görs istället permanent.
Marginellt sänkt skatt
Alla som tjänar över 240 000 kronor per år får en skattesänkning på 1 500 kronor.
Skattesänkning för anställda i vissa glesbygdsområden
En regional skattereduktion införs, vilket innebär att skatten sänks med 1 675 kronor per person och år för alla som förvärvsarbetar och bor i vissa glest befolkade kommuner, främst i Norrland och nordvästra Svealand.
Grön skattereduktion
Personer som har arbets- och materialkostnader för solceller, lagring av egenproducerad elenergi eller laddningspunkter till elfordon får göra skattereduktion motsvarande det system som finns i RUT och ROT. Reduktionen ges med 15 procent för solceller och 50 procent för de övriga slagen, och med högst 50 000 kronor per år.
Förmånsbeskattning tas bort för donerade måltider
Måltider som arbetsgivaren bjuder på ska i normalfallet den anställde betala förmånsskatt på, men i våras blev reglerna föremål för kritik då allmänheten skänkte måltider till vårdpersonal som arbetade med Covid-19-sjuka. Nu ska de vårdanställda slippa betala skatt för gåvorna, men de nya reglerna gäller endast då den som ger måltider saknar samband med arbetsgivaren och när måltiden lämnas utan krav på motprestation. Skattefriheten för skänkta måltider gäller inte bara under kriser utan alltid.
Regeringen får besluta om operativt militärt stöd till Finland
Regeringen får möjlighet att besluta om att sätta in svenska väpnade styrkor för att bistå Finland med att hindra kränkningar av finskt territorium och att ta emot
![]()
militärt stöd i form av militära styrkor från Finland för att hindra kränkningar av svenskt territorium eller möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Finsk militär får även bevaka svenska skyddsobjekt. Det tydliggörs att Försvarsmaktens huvuduppgift är att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp.
Åtgärder mot fordonsmålvakter
För att komma åt bilmålvakter med massiva skulder till det allmänna, beslutas att fordon inte får användas om felparkeringsavgifter som uppgår till 5 000 kronor eller mer inte betalas inom föreskriven tid.
![]()
Om fordonet ändå används ska fordonets registreringsskyltar omhändertas av en polis eller en bilinspektör.
Brexit-regler
När Storbritannien nu vid årsskiftet formellt sett lämnar sitt övergångsavtal med EU, och genomför Brexit fullt ut, ställs krav på att brittiska medborgare med familjer i Sverige ska ansöka om en ny uppehållsstatus.
Hårdare vapenlagar
Nya regler införs så att fler vapenbrott anses som ”synnerligen grova”. Maximistraff höjs från fängelse i sex år till sju år. Fler explosiva varor och enhandsvapen anses vara ”av särskilt farlig beskaffenhet”.
Namnbyten
Datainspektionen byter namn till Integritetsskyddsmyndigheten. Totalförsvarets rekryteringsmyndighet byter namn till Totalförsvarets plikt- och prövningsverk.
Förskottsbetalning införs i vissa ärenden om utlämnande av allmän handling.
Förskottsbetalning införs i vissa ärenden om utlämnande av allmän handling
Allmänna handlingar ska numera kunna omfattas av krav på förskottsbetalning, om myndigheten vill det. Detta eftersom myndigheter haft problem med att allmänheten begär ut handlingar som sedan inte betalas.
Medarbetarskydd för polisanställda
Det införs en ny bestämmelse i polislagen som utökar möjligheten att kroppsvisitera personer som förhörs i polisens lokaler.
![]()
Det görs också en lagändring som innebär att även civilanställda vid Polismyndigheten ska kunna ha kvalificerad skyddsidentitet. Slutligen stärks Säkerhetspolisens makt gentemot den enskilde: Säpo ska kunna inhämta uppgifter om enskilda personer från hälso- och sjukvården, Kriminalvården och Rättsmedicinalverket.
Passkostnaden höjs till 400 kronor
Avgiften för att ansöka om pass höjs från 350 kronor till 400 kronor. Anledningen till höjningen är att Polismyndighetens passverksamhet har gått med underskott de senaste åren.
Fotboja för ungdomar
Lagändringarna innebär att det införs en ny påföljd för unga lagöverträdare, ungdomsövervakning. Påföljden ska kunna utdömas i fall där varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt ingripande påföljder. Den som döms till påföljden ska bland annat meddelas föreskrifter om rörelseinskränkningar, som ska bestå i antingen ett förbud att lämna bostaden under helgkvällar och helgnätter eller andra rörelseinskränkningar som till exempel ett förbud att vistas på en viss plats eller inom ett visst område. Inskränkningarna ska kontrolleras med fotboja.
Lättare få fängelse för obetalda böter
Böter ska förvandlas till fängelse om de inte har kunnat drivas in på grund av trots från den bötfällde. Syftet är att personer som har ekonomiska möjligheter att betala sina böter också ska göra det.
Bolags- och föreningsstämmor får genomföras elektroniskt
Bolags- och föreningsstämmor har under året omfattats av ett undantag och får genomföras digitalt. Reglerna förlängs nu till och med 2021. Styrelsen kan besluta att stämman ska genomföras helt utan fysiskt deltagande genom elektronisk uppkoppling eller genom poströstning. Syftet är att motverka spridningen av Covid-19.
Ett redaktionsstöd införs för nyhetsmedier
Ett nytt mediestöd i form av ett redaktionsstöd får lämnas till nyhetsmedier som har behov av ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet.
67 kronor lägre avgift till SVT
Alla som har fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst betalar så kallad public service-avgift, som sponsrar statens mediekanaler. Avgiftens storlek avgörs av den beskattningsbara förvärvsinkomsten och har ett tak. För 2020 var den högsta avgiften 1 397 kronor per person och år. Eftersom avgiftsintäkterna de senaste två åren varit högre än beräknat sänks avgiften 2021 och blir som högst 1 330 kronor per person och år, alltså en sänkning med 67 kronor.
Vaccinationer mot Covid-19 ska registreras i ett vaccinationsregister
Vaccinationer mot Covid-19 ska införas i registret över nationella vaccinationsprogram, vilket betyder att det är gratis och erbjuds alla.
![]()
Även uppgift om vaccinationens dosnummer registreras. Den vårdgivare som har ansvarat för en vaccination mot Covid-19 ska lämna uppgifter om vaccinationen till registret. Det finns inget tvång att ta vaccinet.
Giltighetstiden för resultat på högskoleprovet förlängs
För att ge fler personer ett giltigt resultat på högskoleprovet och därmed ge fler möjlighet att konkurrera med sitt provresultat till högskoleutbildning, förlängs giltighetstiden för ett provresultat från fem till åtta år.