![]()
Moderaterna i Göteborgs stad har anklagats för att locka röster genom att driva sverigedemokratisk politik nu när de är i opposition. SD-ledamoten Jörgen Fogelklou känner sig dock inte obekväm med att M tagit upp SD:s hjärtefrågor, tvärtom.
Nya Tider rapporterade v.7/2017 att Moderaterna i ett yrkande i Fastighetsnämnden anser att ”Göteborgs Stad nu nått bristningsgränsen för hur många människor som kan tas emot” och att kommunen nu måste ”ta kontakt med staten och kräva en paus i mottagandet.”
– Hampus Magnusson och Moderaterna ger uttryck för en ordentlig tillnyktring i denna fråga, vilket givetvis är välkommet, säger Fogelklou till Nya Tider.
Han menar att detta är en kamp som Sverigedemokraterna länge varit ensamma om.
– Som det enda oppositionspartiet har vi hela tiden motsatt oss temporära boenden, både politiskt och genom opinionsbildning. Vårt första yrkande till kommunstyrelsen om att avbryta dessa temporära modulbostäder kom för drygt ett år sedan, redan den 3 februari 2016.
Sedan dess har partiet lagt sex yrkanden i kommunstyrelsen om att avbryta dessa arbeten, kostnadsredovisa dem och begärt att Göteborg ska ansöka om undantag från den nya bosättningslagen, som går tvärsemot det kommunala självbestämmandet och påtvingar dem att ordna bostäder åt nyanlända.
Alla dessa sverigedemokratiska förslag har Moderaterna tidigare röstat nej till.
– En intressant aspekt på detta är att Moderaterna tidigare i skarpa ordalag kritiserat Sverigedemokraterna för den politik som man nu själv har valt, men jag antar att det är fel tillfälle att hänga upp sig på sådana detaljer, säger Fogelklou.
När det gäller det något drastiska moderata utspelet om flyktingpaus anser Jörgen Fogelklou att en sådan paus bör vara mycket lång.
– Helt enkelt eftersom vi har nått vägs ände med den nuvarande flyktingpolitiken och då regeringen har så svårt att inse detta är det desto viktigare att vi skickar en tydlig signal från kommunalt håll, säger han.
Sverigedemokraterna är inte representerade i Fastighetsnämnden. Där sitter folk från S, M, L, V och MP. Men SD försöker påverka ändå på de sätt som står till buds. Allt från debatter i fullmäktige till yrkanden i kommunstyrelsen.
– Vi driver även opinion via vanliga och sociala medier, samt är ute och kampanjar i de områden som varit föremål för upprättande av temporära flyktingbostäder. Vi har dessutom deltagit, och ibland blivit utkörda, från stadens alla informationsträffar angående modulbostäder, berättar Fogelklou.
Invånare som drabbas av kommunens planer känner sig överkörda av politikerna, menar han.
– De upplever att besluten redan är fattade, säger Fogelklou.
Engagemanget mot migrantboendena har Jörgen Fogelklou inte bara som sverigedemokrat. Han är Askimsbo också. Askim är en av de platser där ett boende är tänkt att byggas. Jörgen är administratör i Facebookgruppen ”Vanliga grannar som är oroliga över de 12 nya asylboendena i Göteborg.” Gruppen har 2 774 medlemmar.
– Sociala medier är oerhört viktiga och effektiva om de används rätt. Gruppen är till för att stödja, hjälpa och samla de grannar som vill överklaga besluten, ventilera åsikter och försöka ta del av och ändra de beslut som staden fattat, berättar Fogelklou.
De flesta kringboende är alltså allt annat än positiva till de planerade boendena. Kommunen är dock beredd att gå ännu längre. Enligt Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) har det inkommit förslag från privatpersoner om att stadens villaägare skulle kunna bygga attefallshus på sina tomter, till en kostnad av 500 000 kronor, utan någon form av kompensation. Att kompensation uteblir beror på att kommunen enligt lagen om offentlig upphandling inte får beställa dylika bostäder. Attefallshus är en sorts ”minivilla” på 25 kvadratmeter med kök, wc, dusch och sovloft. Vatten och avlopp kopplas till tomtens befintliga system.
– Det vore ju intressant att fråga de politiker som sitter i Fastighetsnämnden, och som äger både villa och tomt, om de själva planerar att bygga ett sådant hus, kommenterar Fogelklou.
Fastighetsnämnden trodde även mycket på projektet ”Hyr ut ett rum till en nyanländ” som lanserades på Boplats Göteborg. Både Hampus Magnusson och Jahja Zeqiraj sitter i denna nämnd. Även här är Fogelklou skeptisk och menar att det är hyckleri.
– Hyr de själva ut ett rum till en nyanländ? Politikerna föreslår saker de själva inte står för.
I år är det 1 700 nyanlända migranter som ska ha bostad i Göteborg. Nästa år kommer ännu fler till staden och året därpå fler igen. Det borde alltså redan pågå en massa bostadsbyggande. Men inga planerade bostäder står färdiga, och det kommer dessutom nya kullar med inhemska göteborgare som flyttar hemifrån och behöver bostad. När Jörgen Fogelklou nyligen pratade med Jahja Zeqiraj, så sade denne att investeringskostnaderna för de tolv asylboendena ”mellan tummen och pekfingret” kan komma att landa på 1,5 miljarder kronor.
NyT: Är inte detta egentligen ett enda stort luftslott som det pratas bygglov för?
– Tyvärr tror jag att det rödgrönrosa styret menar allvar med det man säger. De ställer tydligt grupp mot grupp. Det kommer även i fortsättningen ösas manna över allt som innehåller ordet ”integration”. Se bara på det senaste vansinnet med en kommunalt sponsrad kamelfarm...
När Fastighetskontoret vid årsskiftet 2015/2016 började arbetet med temporära bostäder så skulle bostäder för ett tusen personer stå klara sommaren 2016. Nu i början av 2017 har fortfarande ingen bostad börjat byggas.
Under 2016 anvisade staten 880 personer till Göteborgs stad. Sextio av dessa har fortfarande inte fått bostad. Ytterligare 200 personer bor tillfälligt på Lilleby Camping och 90 personer i en annan inhyrd fastighet. Dessa lösningar kommer avvecklas under 2017. Samtidigt har Göteborgs stad anvisats 1 376 personer under 2017. Hur totalt drygt 1 700 nyanlända ska få bostad under 2017 är alltså högst oklart.
Hur Fastighetsnämnden beslutar i ärendet återstår att se, men med anledning av ovanstående föreslog Moderaterna också i sitt yrkande att Fastighetsnämnden beslutar:
”Att nämnden avbryter arbetet med att söka platser för temporära bostäder och inte anvisar några nya platser. Att nämndens uppdrag från den 31 augusti 2015 och den 29 augusti 2016 om att identifiera platser för temporära bostäder därmed förklaras fullgjort. Att tidigare utfärdade medgivanden för att bygga temporära bostäder på Fastighetskontorets mark dras tillbaka.”
Ord som Jörgen Fogelklou menar lika gärna skulle kunnat vara hans och Sverigedemokraternas egna.