![]()
Kändisen Manuel Knight har byggt sin karriär sedan 20 år på en hitte-på-historia, något som, enligt egen utsago, gjort att han kunnat omsätta tio miljoner kronor om året. Det är gruppen Groundhog, som består av ett antal mestadels anonyma individer, som fått upp ögonen för Manuel Knights verksamhet. Sedan oktober 2015 har man publicerat avslöjanden på nätet och meddelat sina upptäckter till systemmedia – över 70 redaktioner – och Knights kunder.
Trots det har systemmedia tigit om skandalen. När Nya Tider inledde arbetet med den här artikeln var magasinet Filter den enda av alla medier som skrivit om saken, men sedan dess har fler följt efter. Alla dessa hade informationen redan 2015, men har valt att vara tysta fram till nu.
Manuel Knight växte upp i det svarta ghettot Perry Homes i Atlanta, USA, men bodde periodvis hos sina morföräldrar i Alabama. Därifrån kommer grundbulten i den ”filosofi” Knight predikar på sina föreläsningar. Hans morfar sade till honom att ”If you want corn, plant corn” (Vill du ha majs, plantera majs). Denna tämligen banala reflektion har Knight generaliserat och expanderat till liknande banala klyschor som framförs som en del av hans ”corn philosophy” under föredragen;
”Om du är spejaren, var spejaren”, ”Är det dags att rengöra ditt vapen, rengör ditt vapen”. Grundbudskapet kan sammanfattas som att man skall fokusera på att uppnå sina mål, vilket är det vanligaste i branschen, men Knight framför det på ett övertygande och underhållande sätt. En annan så kallad catch phrase är Execute or Evacuate, vilket innebär att man antingen skall agera i en situation eller dra sig ur den.
Krigsveteran och Navy SEAL
Knight tog värvning i amerikanska armén och har varit stationerad i USA och Tyskland. Under Desert Storm, Irakkriget, var hans förband stationerat i Saudiarabien och han deltog således inte aktivt i striderna. Knights befattning var radiomekaniker vid ett pansarregemente. I Tyskland träffade han sin svenska fru som han nu lever tillsammans med i Hovås, en välmående villaförort till Göteborg.
Denna levnadsbeskrivning skiljer sig markant från Knights egna versioner. Enligt honom själv har han deltagit i tre krig som soldat i Special Forces, varit krigsfånge och utbildat sig till psykolog under sin tid i amerikanska armén. Han har enligt egen utsago tilldelats medaljerna Purple Heart (skadad i strid) och Bronze Star (tapperhetsmedalj) och är personligen bekant med flera generaler, bland annat förre amerikanske överbefälhavaren Colin Powell. På senare tid under föredrag i Norge säger han sig också ha varit en Navy SEAL. Ingenting av detta är sant, vilket på ett övertygande sätt visats av Groundhogs.
Han påstår även att han är karatevärldsmästare, och det är möjligt att han är det. Ingen har ännu lagt tid på att få det bekräftat eller motbevisat. Det finns otaliga karatestilar och organisationer som korar ”världsmästare”. Sannolikheten talar dock för att även detta är påhitt.
Den enda utmärkelse han bevisligen blivit tilldelad är John Hrons minnesstipendium, som delas ut för insatser mot ungdomsvåld. Det är ett märkligt val av mottagare, inte på grund av det våld Knight påstår sig ha utövat i tjänsten, utan för att han själv vid flera tillfällen beskrivit sig som en våldsam person privat.
Systemmedia har ignorerat tipsen
Magasinet Filters reportage av Oskar Sonn Lindell är mycket grundligt, men även Filter hade haft information om Knight i ett år innan det blev en artikel.
Det var först när Filters artikel publicerades som Sveriges Radio intresserade sig för saken. Den reporter som gjorde deras reportage, Erik Petersson, hade känt till det i ett halvår och Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, hade enligt Groundhog informerats för ett och ett halvt år sedan. En förklaring till att alla hållit tyst som framförs i Filter är att Groundhog upplevts ha en ”otrevlig ton”, vilket gjort att journalisterna ignorerat tipsen. Det väcker onekligen frågor om hur systemmedia arbetar.
[caption id="attachment_22635" align="alignleft" width="300"]
![]()
Aftonbladet och andra stora media fick tips om bluffen, men undersökte aldrig. Här sprider Aftonbladet myten okritiskt vidare och romantiserar historien för att locka kunder. Skärmavbild Aftonbladet 6 november 2011[/caption]
När Filter kontaktade Knight erkände han att mycket av det han sagt var påhitt. Han har ingen psykologlegitimation. Han har inte varit Special Forcesoperatör, aldrig krigat i Grenada eller Panama. Det var något han ”drog till med”, berättar han för Filter. Han menar att syftet var gott, att han träffat några ungdomar som han ville nå ut till, och de lyssnade först efter att han sade att han varit Special Forces. Sen ”fastnade etiketten”.
I andra tidningar har han dock broderat ut de påhittade historierna. Aftonbladet skrev bland annat en artikel om honom där han påstod att han under operationen Desert Storm i Irak blivit bunden och förhörd av fienden, hans kamrat stacks ihjäl med kniv medan han själv räddades. Liknande har han berättat i tv-soffor. Till saken hör även att det i USA är kriminellt att tjäna pengar på lögner om medaljer.
Aftonbladet fortsatte dessutom med ”spännande” reportage om Knight: ”Föreställ dig att du blir förälskad i en man. Mitt i natten försvinner han på hemliga uppdrag. Han får inte säga vart han ska eller när han kommer tillbaka. Det hände Anne Knight från Göteborg”, skrev tidningen i november 2011.
Tar 65 000 kronor per timme
Nya Tider har med hjälp av bland andra Groundhog försökt hitta någon utvärdering av Knights föreläsningar, men dessa lyser med sin frånvaro hos de myndigheter som har anlitat honom, vilket är uppseendeväckande med tanke på att det handlar om stora pengar. Hans arvode kan uppgå till 65 000 kronor per timme.
En erfaren ledarskapskonsult med riktig militär bakgrund säger till Nya Tider att den summan hade varit rimlig för en heldag. På frågan hur det fungerar med utvärderingar av de utbildningar ledarskapskonsulten själv bedriver för en rad organisationer svarar konsulten:
– Det finns mätbara kriterier för hur utbildningen påverkar de mål vi har med våra utbildningar, detta är något annat än att efter en föreläsning fråga om den var bra. En riktig utvärdering pågår också över en längre tid.
Nya Tider bad ledarskapskonsulten ge exempel på vad som kännetecknar kvalitativ ledarskapsutbildning.
– Det viktigaste är att utbildningen har ett vetenskapligt baserat upplägg. Man har forskat om ledarskap i runt hundra år och sannolikheten är liten att någon skulle kunna komma på något bättre, enbart baserat på egna erfarenheter eller vanföreställningarna om sina erfarenheter, säger han.
När Nya Tider beskriver Manuel Knights verksamhet och majsfilosofi för konsulten är han tveksam till om det ens handlar om ledarskapsutbildning.
– Syftet är kanske inte att utveckla ledare och grupper, utan att underhålla medarbetarna med ett annorlunda och roande föredrag framfört av en vältalig och spännande person, säger han.
Det material vi hittar på Manuel Knight Academys hemsida som har en viss akademisk vinkel är skrivet av andra än Knight. En av Knights tidigare medarbetare berättar för Nya Tider att det kursmaterial han har arbetat med för Knights räkning innehåller en del relevanta teorier:
– Manuel är duktig på att koka ihop en text som innehåller vetenskapliga teorier, men det finns också partier som vi har velat ändra, utan att få något gehör för det.
Kommuner och Försvarsmakten är Knights stora kunder
Att privata företag lägger pengar på sådant här skojeri är deras sak, men liksom i fallet med Reefat El Sayeds falska doktorstitel och Trustorhärvan är godtrogenheten häpnadsväckande. En lång rad kommuner har också lurats på skattepengar, vilket är värre. Enligt allabolag.se är Knights största kunder Östersunds kommun, Stockholms stad, Växjö kommun, Landskrona stad och Västra Götalandsregionen. Mest oroväckande är emellertid att både Försvarsmakten och Polisen anlitat Manuel Knight utan att kontrollera hans bakgrund.
Inte bara stora delar av mediaeliten utan också personer med militär och akademisk bakgrund inom ledarskapsutbildning har gått på detta. I många fall har dessa personer också mörkat vad de vetat.
En som under en tid arbetade nära Manuel Knight säger så här till Nya Tider:
– Jag hade träffat Manuel tidigare och jobberbjudandet var precis vad jag behövde då, så jag skådade inte given häst i munnen. Som före detta militär finns det saker jag varken vill eller får tala om, det blev därför aldrig av att jag pratade militära erfarenheter med Manuel. Jag kunde därför inte genomskåda honom den vägen. Redan tidigt störde det mig att han kallade sig psykolog och jag och andra tog upp det flera gånger med honom. Att jag inte lämnade direkt beror också på att han hade lyckats samla en hel del duktigt folk kring sig som det var stimulerande att jobba med.
Problemet med en del av dem var att de hade fått sin ledarskapsutbildning av Manuel, så det tenderade att bli en sekt. Efterhand fick många av oss konsulter sparken, i mitt fall var det ett ömsesidigt beslut att jag lämnade efter ungefär ett halvår. Jag kände inte att jag kunde stå för detta efter att ha tagit del av de program Manuel deltagit i, dessutom var det svårt att växa i organisationen, eftersom Manuel skulle ha all uppmärksamhet, säger personen, som inte vill bli nämnd vid namn.
NyT: Varför avslöjade du honom inte?
– Vad skulle jag göra? Vi snackar om en kille som skakat hand med kungen, fått medalj och var en stor mediakändis. Hade jag gått ut med detta så hade det uppfattats som hämnd och avundsjuka. Jag ville bara komma bort från det.
NyT: Du har ju berättat att du också sålde in Manuel Knights tjänster till ditt kontaktnät, hur uppfattade dina kunder honom?
– Jag har ju tidigare jobbat med stora företag och direkt när jag började sålde jag in företaget till en stor kund. De uppfattade Manuel mer som en entertainer och ville inte ha mer än en marginell medverkan av honom, utan istället ett resultatinriktat program. Det var inte lätt att jobba med sådana kunder när Manuel ville ha ett stort utrymme i alla utbildningar.
NyT: Du känner ju till begreppet kaserngårdsproblemet, det vill säga om man ser en civilist på kaserngården så förutsätter man att vakten har kollat upp honom och att han har rätt att vara där, men han kan ju ha kommit in genom att hoppa över stängslet. Tror du att det är något sådant som gör att detta har kunnat pågå?
– Ja, definitivt, men det handlar ju också om Manuels personlighet, han har en förmåga att få folk att känna sig bekräftade och då sänker man garden. Det är svårt att ifrågasätta personer som man uppfattar som genomtrevliga.
En annan faktor som bland andra Groundhogs anser spelar in är att han fick en kvalitetsstämpel genom sin medverkan i media, till stor del på grund av kvinnliga journalister som Stina Dabrowski, som utan att ifrågasätta hans uppgifter spred dem i media. När hon fick reda på hur det verkligen låg till höll hon och de andra tyst.
Groundhogs och många med dem anser att deras fascination för en muskulös svart ”elitsoldat” har gjort att all form av kritiskt journalistiskt tänkande har kastats överbord. När Knight väl har fått denna kvalitetsstämpel har det bara rullat på och han har kunnat lägga merit efter merit till sitt CV. När han väl anlitades av Försvarsmakten var hans berättelse redan en etablerad ”sanning” som man inte ansåg sig behöva kontrollera.