![]()
I augusti 2011 folkbokfördes en somalier vid namn Mustafe Ahmed Yuusuf i den halländska kommunen Hylte. Förra året fick han dessutom svenskt medborgarskap, skriver Samhällsnytt.
Under de senaste åren har Mustafe Ahmed Yuusuf även varit aktiv inom Socialdemokraterna på kommunal basis, men också varit en uppåtgående stjärna inom det lokala SSU, alltså det socialdemokratiska ungdomsförbundet.
Spred islamistisk propaganda
År 2018 kandiderade Mustafe Ahmed Yuusuf till både kommun- och landstingsfullmäktige. Den fråga som han sade sig brinna allra mest för var integrationsfrågan, där han ville göra ”skillnad”. Förutom att vara ledamot i fullmäktige blev han mycket snart även ledamot av Omsorgsnämnden men även av det lokala brottsförebyggande rådet.
Men detta skulle dock visa sig vara en fasad för hans verkliga agenda. På sociala medier spred den unge somaliern även islamistisk propaganda, och hänvisade hela tiden till Koranen. Bland annat skrev han att kvinnor och flickor borde bära heltäckande slöja för att bli ”fria och respektabla kvinnor”. Han anser även att icke-muslimer, som han kallar otrogna, skall brinna i helvetet, även det med hänvisning till Koranen. Detta bekräftar han också för Samhällsnytt när de når honom för en kommentar. Då säger han att ”det är min religion som jag tror på, och det inte är något som jag hittat på”. Han säger även till Samhällsnytts reporter att det bara är att ”läsa Koranen och se själv vad som står”.
Fullmäktigeordförande till Nya Tider: Värderingarna går inte ihop med att vara socialdemokrat
En som tar avstånd från Mustafe Ahmed Yuusufs värderingar och aggressiva uttalanden i sociala medier är Micael Arnström, även han socialdemokrat och ordförande i Hyltes kommunfullmäktige. Han berättar för Nya Tider att somaliern efter samtal med partiet nu lämnat sina politiska uppdrag.
– Mustafe Ahmed Yuusuf har lämnat de förtroendeuppdrag han har i kommunen, och det skall tas upp för behandling i fullmäktige om ganska precis två veckor, säger Micael Arnström.
NyT: Vad har du för kommentar till de värderingar som Mustafe Ahmed Yuusuf ger uttryck för i sociala medier?
– Frågar du mig som socialdemokrat anser jag att de absolut inte går ihop med att vara socialdemokrat. Hans kvinnosyn rimmar inte alls med vad man som socialdemokrat vanligtvis strävar efter. Dessutom var han oförskämd vid ett tillfälle.
NyT: Kan du berätta?
– Ja, det var en kvinna som kritiserade hans kvinnosyn tror jag, och då skrev han en kommentar där han kallade henne som kritiserade honom för ”harpa”. Det var inte bra och så beter man sig inte.
Går inte att gardera sig för framtiden
Inför val brukar medströmsmedier framför allt hårdgranska tilltänkta SD-kandidater för att kolla upp om dessa har några ideologiska lik i sina garderober som skulle kunna vara besvärande för dem i eventuella politiska karriärer. Samma sak görs dock sällan med politiker i andra partier, särskilt om dessa har utländsk bakgrund. Det senare brukar tvärtom betraktas som meriterande.
Vad visste exempelvis då Micael Arnström om Mustafe Ahmed Yuusufs islamistiska agenda?
– Ja, det var inget han gav uttryck för, åtminstone inte före valet. Inte som jag vet i alla fall.
NyT: Borde ni som parti inte kolla upp vad era kandidater egentligen har för värderingar innan de släpps fram till politiska förtroendeposter?
– Alltså, det är ju omöjligt att gardera sig för vad som kan hända i framtiden, avslutar Micael Arnström.
Flyr frågor
När Nya Tider når Mustafe Ahmed Yuusuf är det en pressad och spänd röst som hörs på andra sidan.
– Ja… Vem är det?
När vi presenterat oss frågar vi honom för säkerhets skull om det stämmer att han nu har lämnat sina uppdrag.
– Jag kan inte prata om det, säger han och får bråttom att lägga på luren.
Har även lämnat partiet
Uppenbart är att Mustafe Ahmed Yuusuf har lämnat och avsagt sig sina politiska uppdrag, vilket dock inte är samma sak som att lämna partiet.
Efter några försök att nå Maria Hedin, ordförande för den socialdemokratiska arbetarekommunen i Hylte för en telefonintervju, får vi på morgonen den 15 april ett SMS från henne.
Där skriver hon att Mustafe Ahmed Yuusuf inte bara har lämnat sina förtroendeuppdrag. Enligt henne har han nu även lämnat både moderpartiet och SSU.