![]()
– Jag vill ha en ordning där det klart framgår att den som förnekar att förintelsen ägt rum, och driver propaganda i den riktningen, den ska då kunna åtalas för hets mot folkgrupp, säger Morgan Johansson till Ekot.
I ett flertal europeiska länder, däribland Tyskland och Frankrike, är det olagligt att ”förneka förintelsen” men även att granska eller kritisera några som helst aspekter av den officiella historieskrivingen som skrevs av vinnarna av andra världskriget.
Nu vill regeringen att Sverige följer samma spår och inskränker på yttrandefriheten ännu mer genom att göra det olagligt att ”förneka att förintelsen ägt rum” eller driva ”propaganda i den riktningen”. Vad ”propaganda i den riktningen” innebär är oklart, men det kan, om man följer Tysklands lagstiftning, innebära att det blir olagligt att hävda reviderade siffror från den officiella historieskrivningen.
Det kan även bli olagligt att misstro ”överlevares” berättelser, även när dessa ter sig minst sagt fantasifyllda, eller att till exempel hävda att det inte är fysiskt möjligt att elda upp kroppar i vissa volymer eller i vissa tidsintervaller eller att jämföra officiella dödstal med inrapporterade tal från specifika koncentrationsläger.
Vissa folkmord värre än andra enligt Johansson
Att förintelsen i västerländsk propaganda och historieskrivning förs fram som en unik händelse som skall ges mer uppmärksamhet än andra historiska folkmord är något som i stort cementerats i Europa och USA specifikt. Det är en historiesyn som Johansson speglar:
”Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten, och det får inte glömmas. De som försöker få världen att glömma och blanda bort korten, de måste stå till svars för det”, säger han till Ekot.
Det är oklart om han menar att andra historiska folkmord, som till exempel Holodomor i Ukraina där cirka 10 miljoner människor dog i svält orsakad av Sovjet är mindre relevanta - men vad som är tydligt är att det bara är ett historiskt skeende som varken får kritiseras eller forskas kring och som man nu vill förbjuda människor från att ha avvikande uppfattningar om.
Frågan är också om man kommer att agera olagligt om man ifrågasätter sanningshalten i överlevandes berättelser. Herman Rosenblat skrev sina ”memoarer” från förintelsen och fick bland annat 25 miljoner dollar för filmrättigheterna, innan det uppdagades att stora delar av berättelsen var uppdiktad. Även Martin Grays memoarer, nedtecknade av Max Gallo, har kritiserats av historiker och ögonvittnen på plats för bristande sanningshalt.
Enligt Johansson finns det tre orsaker till att regeringen anser att tiden är inne för att kriminalisera förintelseförnekande. Dels att högerextrema rörelser har växt och anses utgöra ett större hot. Dels att det blivit lättare att sprida vad han kallar för ”falsk propaganda” i sociala medier.
– Det tredje skälet är att vi tyvärr också ser med tidens gång att allt fler ögonvittnen till Förintelsen går ur tiden. Snart finns det inte några ögonvittnen kvar i livet, och det är klart att då blir det också enklare för de som vill förneka förintelsen att sprida misstro om detta, säger Morgan Johansson till Ekot.
Regeringen skall nu tillsätta en parlamentarisk kommitté, som får i uppgift att se över hur mycket man kan inskränka på yttrandefriheten för att garantera att ingen ställer fel frågor eller tänker utanför ramarna och yttrar detta offentligt – då skall de kunna dömas till böter eller fängelse.