![]()
Som en del av sin medverkan i ”World Pride” i augusti har Malmö stad köpt in en sex meter hög rosa enhörning för 900 000 kronor. I ett pressmeddelande förklaras:
”En mångfärgad enhörning har idag installerats på Gustav Adolfs torg. Mitt i siktlinjen från Södra Tullgatan lyser den upp torget fram till slutet av augusti när arrangemanget WorldPride är avslutat. Den 6 meter höga och 10 meter breda enhörningen är en del av fastighets- och gatukontorets utsmyckningsprogram.”
Anna Tenfält, projektledare för WorldPride i Malmö, säger i pressmeddelandet:
– Det är något magiskt med enhörningar. De symboliserar hur det finns en styrka i att bryta normer och vara olika. Vilket är precis som årets Pridetema: #YouAreIncluded. Jag ser fram emot att se alla selfies som kommer att tas med enhörningen.
Även Andreas Schönström (S), ordförande för den tekniska nämnden i Malmö stad, är entusiastisk:
– Enhörningen blir en glädjespridare i staden, såväl bland barn som vuxna. Även i sitt färgsprakande skimmer bär den också ett allvarligt budskap när den påminner oss på ett lekfullt sätt om alla människors lika värde. Det ska också bli spännande att se vilka namn som barnen ger enhörningen när bilder av den sprids i olika sammanhang.
Malmös inköp av den rosa enhörningen har väckt löje och kritik från olika delar av Sverige. Kritiken handlar huvudsakligen om att en stad med så många problem och usel ekonomi använder medel på detta sätt, samtidigt som de tar emot 6 miljarder i statligt stöd genom det kommunala utjämningssystemet. Från Lidingö, en kommun som är nettobetalare till systemet, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) till P4 Malmöhus:
– Lidingö betalar väldigt mycket i utjämningssystemet till svagare kommuner som Malmö. Då vill vi se att de pengarna går till kommunens kärnverksamhet och bygger Malmö på ett bra sätt, inte till enhörningar.
Till Nya Tider säger Andreas Schönström att han skulle kunna förstå kritiken om det handlade om att Malmö bara köpte in en enhörning för skojs skull, men att sammanhanget är mer komplext:
– Malmö och Köpenhamn ansökte gemensamt om att vara värdar för WorldPride. När vi gjorde den ansökan bedömde vi att vi skulle få en miljon turister till det arrangemanget. Och då hade vi en förhållandevis liten budget för marknadsföring, och för att ”dressa stadsmiljön”. Det är det alla städer gör i samband med arrangemang, oavsett om det är Hockey-VM i Stockholm eller Eurovision.
I denna satsning ingick att måla bänkar i regnbågsfärger, ett blomsterprogram i temat ”love” och enhörningen, till en total kostnad på 1,4 miljoner kronor. Schönström menar att man skulle få tillbaka dessa pengar med råge, och gör en jämförelse med Malmöfestivalen, som beräknas generera runt 150 miljoner till besöksnäringen. Denna kalkyl gjordes dock före Covid-19 blev en faktor, och nu kommer programmets alla publika delar att strykas. Kvar blir ett antal digitala program och idrottsmatcher utan publik.
På frågan om vad han egentligen menade med att enhörningen ”påminner oss på ett lekfullt sätt om alla människors lika värde”, svarar Andreas Schönström:
– Det är väl snarare regnbågsfärgerna. Och enhörningen är ju ett sagodjur. Enligt sagan och sägen är den unik. Det är det som är det lekfulla, att det är en helt unik varelse. Det är ungefär som sägen om den vita elefanten eller det vita lejonet.