![]()
Det var under HBTQ-festivalen Stockholm Pride i slutet av juli 2016 som en soldat anställd vid Livgardet vägrade köra ett fordon som Försvarsmakten hade avskilt för den årliga paraden. Soldaten hade vägrat med hänvisning om att han inte ansåg att Försvarsmakten bör delta i ”sådana jippon”. Hans överordnade hade då sagt att deltagandet var obligatoriskt varpå soldaten stod på sig och hänvisade till sina demokratiska rättigheter och avslutat samtalet med kommentaren ”sug på den du”.
Soldaten blev då föremål för utredning om arbetsvägran, efter att Försvarsmakten anmält honom till personalansvarsnämnden. I januari i år gav dock personalansvarsnämnden soldaten rätt och menade att han inte hade någon skyldighet att delta i paraden, som man betraktar som en ”sammankomst för opinionsbildning”. Regeringsformen förbjuder nämligen statliga arbetsgivare att tvinga anställda till deltagande vid sådana sammankomster. Däremot beslutade man att soldaten skulle få löneavdrag för tio dagar, på grund av att soldaten vid andra tillfällen vägrat utföra order.’
Personalansvarsnämnden får nu också medhåll från Justitieombudsmannen (JO) som i ett beslut i ärendet den 29 mars ger soldaten rätt, skriver SVT Nyheter Stockholm. Soldaten anmälde själv fallet till JO i samband med att ärendet behandlades i Personalansvarsnämnden. I sitt beslut kritiserar JO Försvarsmakten för att ha agerat felaktigt och markerar att det inte är tillåtet för en myndighet att tvinga sina anställda att närvara vid tillställningar för politisk opinionsbildning.
I sitt beslut skriver JO att ”Försvarsmakten förtjänar kritik för att soldaten i fråga beordrades att framföra ett fordon i Prideparaden mot sin vilja”. Samtidigt välkomnar också JO att Försvarsmakten upprättat en arbetsgrupp som ska se över myndighetens framtida deltagande vid Pridefestivalen och hur ett direkt deltagande i paraden bör organiseras i fortsättningen.
I en intervju med soldaten har han till SVT sagt att egentligen inte har något emot själva evenemanget men att han inte kan se varför han som försvarsanställd väntas aktivt medverka vid vad han menar är en politisk manifestation. Regeringsformen är tydlig, markerade han i intervjun, och sade vidare att de inte kan tvinga honom ”att utföra ett uppdrag som inte har någonting med Försvarsmakten att göra”. Något som alltså Justitieombudsmannen nu ger soldaten rätt i.