![]()
”Vi på Saltkråkan” spelades in 1964 efter manus av Astrid Lindgren, och utspelar sig i en idyllisk svensk miljö. Serien är en del av mångas barndomsminnen och uppfattas som något av det svenskaste som finns. Det blev därför ett ramaskri när SVT i april meddelade att man ville göra en modernisering av filmklassikern.
SVT:s ledning var först väldigt vag med vad man egentligen vill åstadkomma. Man talade visserligen om att behålla ursprungsmanusets anda, men att det skulle utspela sig i nutid, alltså i Sverige på 2020-talet. Tanken var att nutida barn skulle kunna känna igen sig bättre och att den skulle kunna bli relevant även för framtida generationer. Redan där fick SVT mycket kritik, eftersom filmserien tvärtom av många anses vara något som förenar och spänner över generationerna.
[caption id="attachment_78788" align="alignnone" width="585"]
![]()
Berättelserna visar ett Sverige som allt färre har egna minnen från.
Stillbild från Vi på Saltkråkan[/caption]
Folkstorm mot SVT
Många har på sociala medier uttryckt oro för att SVT även vill omstöpa handlingen till att passa moderna värderingar med feminism, vänsterliberalism och mångkultur, och på det viset sopa den gamla versionen under mattan så att nya generationer av barn helt enkelt inte ska få kännedom om ett annat Sverige. Ett axplock av kommentarer på sociala medier återspeglar vad svenska folket anser om planerna på ”Nya Saltkråkan”:
”Idag meddelas att @svt ska spela in en ny modern version av ’Saltkråkan’, som ska utspelas i 2020-tals-miljö. Antar att det betyder att det kommer vara en svart man som spelar Farbror Melker och att Malin kommer vara transsexuell och diskutera könsmaktsordningen vid matbordet.”
”Båtsman blir båtflykting och Farbror Melker blir Fröken Fatima som alltid badar med kläderna på för att hennes religion kräver så.”
”Tjorven, transunge som tampas mot den vita cisgubben Melker. Stina från Södermalm slänger ur sig feministiska genusanalyser o hyllar MPs alla åtgärder innanför biltullarna. 19-åriga Malin letar flickvän men blir uppvaktad av skärgårdens SDröstande ciskillar”.
”Nu börjas det. Nu ska vår historia göras om så att framtida generationer inte förstår vad de gått miste om.”
Invandrare i rollerna
Den 22 maj debatterades den kommande rekonstruktionen av ”Vi på Saltkråkan” i SVT-programmet ”Mötet” mellan den folkkäre skådespelaren Ulf Brunnberg, som för svenskarna mest är känd som Vanheden i ”Jönssonligan”, och Louise Edlind Friberg, för svenska folket synonym med Saltkråkans blonda skönhet Malin, farbror Melkers äldsta barn. Edlind Friberg bekräftade då mångas oro att den nya versionen ska bli mångkulturell:
– Jag tycker att Saltkråkan kan få fortsätta vara en gemensamhetsskapande bild av Sverige. Men en bild som är lite breddad och inte så väldigt blond och blåögd, säger hon i programmet.
Hon menar att dagens barn som bor i Sverige har svårt att känna igen sig i den ”daterade” versionen. Hon välkomnar därför tanken på att låta en del av skådespelarna vara barn med utländsk bakgrund som skådespelare.
Ulf Brunnberg däremot är inte imponerad:
– Du kan inte komma in där med vattenskoter, bakåtvänd keps, Ipad och vad det nu kan bli. Det är inte Saltkråkan, menar han.
Han fortsätter:
– För mig är det helt sjukt att man gör om ”Saltkråkan”. Det är självmål – punkt slut! Det är bara ett sätt att göra Saltkråkan mer PK.
Ulf Brunnberg kritisk
När Nya Tider når Ulf Brunnberg på telefon går han längre än så:
– Jag tycker inte bara att det är ett dumt PK-projekt från vänsterfolk på public service. Det är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.
[caption id="attachment_78790" align="alignright" width="225"]
![]()
Ulf Brunnberg, som för svenskarna mest är känd som Vanheden i ”Jönssonligan”, är starkt kritisk till SVT:s planer på en modernisering av Astrid Lindgrens verk. Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar AB[/caption]
NyT: Vad tycker du om Louise Edlinds önskan om att göra Saltkråkan mindre blond och blåögd, med fler utländska barn som skådespelare?
– Flum, flum. Typiskt vänsterflum.
Brunnberg säger vidare att han är allmänt trött på den nya trenden med så kallade ”moderniseringar” och ”uppdateringar” av folkkära klassiker, rekonstruktioner som görs för att passa etablissemangsvärderingarna om mångkultur och feminism bättre.
– Det handlar inte bara om Saltkråkan. Det handlar exempelvis om Jönssonligan också. Det är slöseri med dina och mina skattepengar.
NyT: Ja, hur känns det exempelvis för dig när Jönssonligan moderniserats, en filmserie där du ju själv har haft en viktig roll som Sickans kompanjon Vanheden?
– Jag säger att hela den här nygestaltningsivern är ett tecken på att man dels vill göra om och stöpa om. Det finns starka vänsterfalanger, framför allt på public service ska du veta. Men sedan är det helt enkelt så att de inte har någon fantasi. Det är det.
Ulf Brunnberg anser att Saltkråkan i originalversion är i högsta grad relevant även idag. Den är en bärare av svenska traditioner, och det är bara originalet som kan leva upp till detta.
– Jag tror inte att avsikten med en nyinspelning är att hålla fast vid svenskheten, tvärtom. Men det gör originalet på ett så fint sätt. Den håller absolut även idag.
Bara positiv respons från folket
Ulf Brunnberg har under de senaste åren flera gånger stuckit ut hakan i frågor som är politiskt känsliga, såsom invandring och feminism. För detta har han fått ta emot spott och spe från vänsterliberala tyckare.
– Jag brukar säga att det finns en jävla massa proffstyckare överallt, på SVT; överallt… Och de får fel nästan jämt. Ta till exempel nu i Eurovisionen. Det blev ju inte som de trodde. Det blev italiensk hårdrock som tog hem det.
NyT: Och vad har du fått för reaktioner på vad du sagt om planerna för en ny Saltkråkan-inspelning?
– Enbart positiva. Inte en enda som ska hålla på att kritisera. Det känns som om folk är trötta på proffstyckarmedia. Folk vill ha fria medier. Där kommer ju Nya Tider och andra liknande in. Ni fyller ett tomrum.
Till slut vågar sig Ulf Brunnberg på att komma med ett stalltips:
– Jag tror inte det här fiaskoprojektet med nya Saltkråkan blir av. Det kommer att bli alltför mycket kritik mot det. Folk kommer att visa att de är trötta på det här!