![]()
”Blågula Stiftelsens uppgift är att genom långsiktiga insatser stödja kultur och svenska värderingar. Ambitionen är således att hjälpa framtida generationer redan idag. Tillsammans med ett nätverk av samarbetspartners inom kultur, medier och volontärverksamhet hjälper stiftelsen de som aktiverar sig i civilsamhället. Stiftelsen tillför även kunskap och strategisk rådgivning”.
Med orden ovan presenteras den nybildade Blågula stiftelsen på sin hemsida, där man kan läsa att stiftelsen dels kommer att dela ut stipendier och donationer till Sverigevänliga opinionsbildare och influerare, men att den även kommer att investera i utvecklandet av professionell, opositionell affärsverksamhet.
[caption id="attachment_79630" align="alignnone" width="585"]
![]()
Arne Weinz är civilingenjör i industriell ekonomi och företagare med 30 års erfarenhet som VD. Han ingår i styrelsen för insamlingsstiftelsen och är själv donator. Foto: Nya Tider[/caption]
Stiftelsens styrelse består av sammanlagt åtta personer från bland annat affärsvärlden och så kallad fri media: Byggnadsentreprenören Martin Zetterstedt, telekomentreprenören Arne Weinz, civilekonomen Eva Donell, historikern Viktor Eriksson, samt alternativmedias Sanna Hill, Lennart Matikainen, Erik Almqvist och Magnus Stenlund. Stiftelsen är noga med att påpeka att man drivs ideellt och att inga pengar eller arvoden går till styrelsen.
Lanserades i Stockholm
Den 22 maj lanserades Blågula stiftelsen officiellt i centrala Stockholm, med tal, middag och mingel. Först ut att hålla ett kort anförande var den välkände entreprenören Carl Lundström, som var stolt att kunna meddela att han var den person som var först ut att donera pengar till stiftelsen.
– Styrelsen utser sina egna efterträdare och därför är det viktigt vilka personer som ingår i den, och jag tror att ni kommer att se när styrelsen presenterats att vi har hittat ett sammansvetsat och helt stötsäkert gäng som inte kommer att låta sig köpas, inledde Lundström kvällen.
Om sin egen donation säger Carl Lundström följande till Nya Tider:
– Jag har länge hjälpt till ekonomiskt med olika projekt, inte alltid med några stora pengar, men all hjälp är ju till nytta. Särskilt om man är lite känd är det viktigt att presentera sig med namn och allt, för att visa allmänheten att man inte behöver oroa sig eller rätta sig efter vad den vänsterextrema regimen tycker.
Arne Weinz var talare nummer två. Weinz är civilingenjör i industriell ekonomi och företagare med 30 års vd-erfarenhet, bland annat som grundare av företagen Datasvar och GOExcellent. Arne Weinz sa att han visserligen inte var ”lika fin” som Carl Lundström som kan stoltsera med att vara den förste donatorn, men att han är ”donator nummer två” och själv gick in med en summa pengar till stiftelsen.
– Det är vi här som ska rädda vårt land. Det är inte bara i Frankrike det pratas om ett inbördeskrig, det närmar sig här i Sverige också. Det pågår ju ett lågintensivt ”krig”, och det är vi som måste se till att svenskarna vaknar – och det ska vi göra! Stiftelsen är nystartad och en reaktion på den negativa samhällsutvecklingen som jag just nämnde, berättade Arne Weinz och fortsatte:
– Stitfelsen ska stötta och bygga upp personer och verksamheter som kan skapa långsiktig förändring och ett bättre och tryggare Sverige. Det finns några stycken i stiftelsen som har företagsbakgrund och det kan finnas fördelar med det, vi har vana av att hålla pengar i fokus och det är bra, för annars överlever man inte som företagare.
Arne Weinz menar att det behövs kapital för att kunna driva den så kallade Sverigevänliga rörelsen vidare. Med kapital kan man bygga upp egna plattformar, undvika medial censur, sprida sunda värderingar och nå ut med information och lösningar.
Erik Almqvist, chefredaktör för Exakt24 och tidigare ledamot av riksdagens finansutskott, höll ett slagkraftigt anförande under kvällen. Även han menar att kapital är avgörande för att bland annat kunna bygga upp en reell medieverksamhet.
– Makten har ett näringsliv, de har företag, de har tunga mediegrupper… Oppositionen har alternativmedier, ja, men ska jag vara ärlig så sitter många som är involverade inom alternativmedia hemma på farstukammaren och hoppas få in lite donationer och swish för att kunna fortsätta att skriva nästa månad igen.
[caption id="attachment_79631" align="alignnone" width="585"]
![]()
Erik Almqvist, chefredaktör för Exakt24 som nyligen drabbades hårt av Youtubes censur när hela kanalen raderades utan förklaring. Almqvist menar att det behövs kapital för att kunna växa på riktigt. Foto: Nya Tider[/caption]
Almqvist menar att detta sätt att bedriva verksamhet på visserligen fungerar om det rör sig om en redaktion på fyra-fem skribenter, men att det är få som klarar av att likt makten bygga upp ett helt mediehus. Han menar att det är här det har brustit inom oppositionen – det har funnits viljan, tiden och energin att bedriva småskaliga projekt, men det har inte nått sin fulla potential.
Nya Tider passade på att ställa tre frågor till Almqvist om stiftelsen och de reaktioner som inkommit sedan lanseringen i maj.
NyT: Nu har det gått en och en halv månad sedan lanseringen av stiftelsen. Hur har responsen varit hittills?
– Den har varit mycket bra så här långt. En del har donerat och många har hört av sig och sagt att de hoppas att stiftelsen ska kunna utgöra en viktig pusselbit för oppositionell affärsverksamhet – precis den roll vi hoppas kunna fylla!
NyT: Kan det inte vara så att folk som vill donera pengar hellre själva vill välja ut vilket projekt pengarna ska gå till och att det då inte behövs en ”mellanhand”?
– Jo, men det kommer de också kunna göra. Vi kommer återkomma med olika insamlingar för specifika ändamål och den som vill investera riktigt stora belopp är alltid välkommen att ta kontakt med oss så försöker vi hitta en ändamålsenlig verksamhet att investera i och/eller bygga upp gemensamt.
NyT: Kommer stiftelsen att hålla i events likt insamlingsgalor och donationsmiddagar framöver?
– Tanken är att vi ska återkomma med större och mer utåtriktade tillställningar likt insamlingsgalan som vi arrangerade för utsatta svenskar. Vi kommer även anordna en del betydligt mindre event för små kretsar av personer som vill vara med och finansiera och utveckla oppositionella affärsverksamheter.
Lennart Matikainen, känd från bland annat SwebbTV, tror starkt på stiftelsens framtid:
– Jag tror att den här stiftelsen attraherar folk med ett kall, människor som är medvetna, och det är därför jag älskade att komma in i det här sammanhanget. Det finns en enorm värme. Samling med starka krafter skapar synergi och synergi skapar mirakel.
[caption id="attachment_79633" align="alignnone" width="585"]
![]()
Dessa ingår i Blågula stiftelsens styrelse:
Erik Almqvist: chefredaktör Exakt24
Eva Donell, civilekonom
Lennart Matikainen, programledare SwebbTV
Magnus Stenlund, kreditanalytiker, programledare SwebbTV
Martin Zetterstedt, byggnadsentreprenör
Sanna Hill, ansvarig utgivare Exakt24
Viktor Eriksson, historiker
Arne Weinz, telekomentreprenör[/caption]
Att själv bidra
I skrivande stund har det redan trillat in både donationer och ansökningar till stiftelsen, och det planeras inför event som ska äga rum senare i år. På stiftelsens hemsida, www.blagulastiftelsen.se går det att läsa hur man gör om man själv vill donera pengar, och man skriver att alla bidrag är välkomna – ”stora som små”.
Vad är då den långsiktiga målsättningen? Erik Almqvist har stora planer inför framtiden:
– Vår långsiktiga målsättning är att bli en tung aktör inom den opinionsbildande delen av näringslivet och filantropin. Tänk Wallenbergstiftelserna, Ax:son Johnsons stiftelse, George Soros Open Society och liknande, avslutar Almqvist.