![]()
En stor andel av Sveriges befolkning har nu vaccinerats, 79 procent av befolkningen, 18 år eller äldre, har fått en dos och 53 procent är ”färdigvaccinerade” med en andra dos. Men precis som många massvaccineringskritiker varande för skulle dessa två doser, som hyllades som räddningen från Covid-19, inte komma att räcka. Redan till hösten kan vissa riskgrupper i Sverige komma att erbjudas en tredje dos. Resten av befolkningen ska därefter kunna erbjudas en tredje dos under 2022.
Men varningar från flera experter ger samma skrämmande besked som de individer som kallas för vaccinationskonspirationsteoretiker: Det kan mycket väl bli starten på en evig spiral av vaccindoser och en fjärde och femte dos är högst troliga, vilket kan bli starten på ett decennium eller mer med restriktioner, förlorade friheter och gigantiska vinster för läkemedelsföretagen bakom vaccinen.
– Biologin säger att det inte är osannolikt med ett avklingande immunsvar. Då är det tal om en tredje, fjärde, kanske femte dos, sade vaccinforskaren Matti Sällberg till Aftonbladet.
Tanken på långtgående vaccineringar är något som även statsepidemiologen Anders Tegnell är inriktad på.
– Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död. Det är fortsatt viktigt att vi har ett särskilt fokus på vaccination av grupper och boende i geografiska områden med låg vaccinationstäckning, sade statsepidemiolog Anders Tegnell i ett
pressmeddelande.
Tredje dos till hösten
Under tisdagen publicerade Folkhälsomyndigheten ett pressmeddelande där man klargjorde att det redan nu planeras för en tredje dos coronavaccin till ”en större andel av befolkningen” under 2022. Omfattningen menar man ännu är oklar och beror bland annat på eventuella nya virusvarianter samt på vad olika forskningsstudier kommer att visa om vaccinernas skyddseffekt över tid. Men samtidigt menar man att vissa riskgrupper, ännu oklart vilka, kommer erbjudas en tredje dos redan nu i hösten.
Folkhälsomyndigheten skriver i pressmeddelandet om sin officiella övergripande strategi:
”Det övergripande arbetet med vaccination mot covid-19 i Sverige görs i fyra steg, där det första steget har varit massvaccination av den vuxna befolkningen. Steg två är att nå grupper med låg vaccinationsgrad samt eventuellt ge påfyllnadsdoser för grupper med högst risk för svår sjukdom och steg tre att eventuellt ge en större del av befolkningen en påfyllnadsdos. Arbetet med ett mer långsiktigt vaccinationsprogram i steg fyra kommer att utvecklas under hösten och tillgången på vaccin bedöms i nuläget som god under flera år framöver.”
Starten på en spiral – stora ekonomiska intressen involverade
Men enligt experter likt vaccinforskaren Matti Sällberg, som är professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet, var en tredje dos väntad och kommer sannolikt inte heller bli den sista.
– Det är ytterst förväntat. Dels vet vi att viruset inte kommer försvinna och Folkhälsomyndigheten har redan flaggat för en tredje dos för riskgrupper. Vi vet inte hur länge vaccinen skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Det innebär att man hellre tar det säkra före det osäkra, sade han till Aftonbladet.
Att planera för en tredje dos är ytterst rimligt, menar forskaren, men även att det mycket väl kan komma att bli en fjärde och femte dos.
– Efter man fått andra dosen klingar immunsvaret av sakteligen. Inom ett år kan det vara så att många förlorat sitt skydd. Det vet vi inte än, men får man en tredje dos kommer det aktiveras igen. Biologin säger att det inte är osannolikt med ett avklingande immunsvar. Då är det tal om en tredje, fjärde, kanske femte dos.
Just ”påfyllnadsdoser” är något som vaccinkritiker varnade för tidigt, att det finns ett gigantiskt ekonomiskt tryck från läkemedelsbolagen som nu kan få en otroligt fördelaktig ekonomisk situation där deras patenterade vaccin, med mindre variationer för att handskas med eviga mutationer av Covid-19 appliceras årligen. Som influensavacciner, fast i en nationellt påbjuden skala och omfattning som vida överstiger de billigare vaccinationerna.
I april sade Pfizers VD Albert Bourla i en debatt på kanalen CVS Health Live att de första två vaccindoserna inte räcker för ett långvarigt skydd:
– Ett troligt scenario är att en tredje dos sannolikt kommer att behövas efter sex till tolv månader, och sedan kommer det att bli en årlig omvaccinering, men allt det behöver bekräftas.
Både Pfizer och Moderna har redan valt att kraftigt höja priserna på sina vaccin. Priset för en dos av Pfizers vaccin hamnar nu på 19,50 euro, en kraftig höjning från tidigare 15,50 euro. Från början kostade en dos från Pfizer 12 euro, enligt Financial Times. Modernas vaccin har också ökat i pris, från 21,49 till 25,50 euro. Från början kostade en dos från Moderna cirka 19 euro.
Enligt tidningen Irish Times förväntas nu läkemedelsjättarna öka sina vinster med flera miljarder dollar i år när många länder tävlar om att säkra vaccin som är effektiva mot delta-varianten.
– Som med många andra vaccin vet vi att det kommer påfyllnadsdoser. Det är inte alls osannolikt att vi kan hamna i en sits där man får ge återkommande doser, sade Matti Sällberg.