![]()
Staten fasar nu succesivt ut de mångmiljardbidrag som idag betalas ut till kommunerna för att de ska försörja den stora våg av migranter som under de senaste åren har anstormat Sverige. Totalt kommer 40 miljarder kronor saknas i kommunernas budgetar fram till 2020, om inget drastiskt görs, skriver SKL.
– Den demografiska utvecklingen, med fler barn och äldre, innebär att behovet av kommunsektorns verksamheter förväntas öka betydligt snabbare än vad skatteunderlaget gör, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
”Kostnaderna har ökat unikt mycket”
"Kostnaderna har ökat unikt mycket under de senaste två åren, främst 2016, beroende på flyktingsituationen", uppger SKL i den aktuella rapporten. SKL konstaterar dock att det än så länge inte märkts så mycket hos kommunerna på grund av statens "flyktingmiljarder".
Dessutom kommer stora samhällsinvesteringar att behöva göras inom den närmaste framtiden till följd av Sveriges kraftiga befolkningsökning. Hundratals nya skolor, gruppbostäder och idrottsanläggningar behöver byggas samt kollektivtrafik och annan kommunal service rustas upp.
Skattehöjningar och tuffa prioriteringar väntar
"De demografiska behoven trycker däremot på och sannolikt väntar såväl skattehöjningar som tuffa prioriteringar", skriver SKL i sin rapport.
Även finansminister Magdalena Andersson har fått upp ögonen för Sveriges krissituation, skrev tidningen Dagens Juridik den 12 maj. Andersson har till SVT Nyheter sagt att man kommer att behöva bygga nytt, anställa mer personal och att man inte kan föreslå stora skattesänkningar om man ska klara av situationen.
I höstas rapporterade Dagens Juridik om Riksrevisionens larmrapport vilken slog fast att det sakandes 50 miljarder kronor i regeringens egen prognos över kommunernas välfärd. Riksrevisionen varnade då för stora framtida försämringar och allvarliga problem i den svenska välfärden. I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev riksrevisionen att ” "Om regeringens prognos skulle realiseras kommer det att kräva betydande neddragningar i den kommunala välfärden fram till 2020. Om kommunernas utgifter i stället ska kunna svara mot hur befolkningsstorleken och ålderssammansättningen förändras behöver de öka med 50 miljarder kronor utöver vad som ligger i regeringens prognos fram till 2020."