![]()
Skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes och utrikes födda har länge varit stor. Arbetslösheten för inrikes födda håller sig i dagsläget runt 4 procent medan motsvarande siffra för utrikes födda är hela 22 procent, skriver nättidningen Frida Tider.
Under lång tid har arbetslösheten sakta minskat, både sätt till antalet arbetslösa och som andel av arbetskraften. Den bilden håller dock på att förändras, skriver Sveriges Radio Ekot. För första gången på fyra år ökar nämligen även den totala arbetslösheten.
Trendbrott orsakat av Sveriges flyktingmottagande
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén säger till Ekot att den nya statistiken utgör ett trendbrott vilket beror på Sveriges mottagande av flyktingar.
– Det här förklaras av att den stora grupp som kom som flyktingar under hösten 2015 får sina uppehållstillstånd, och då kommer de till Arbetsförmedlingen och blir inskrivna i etableringsprogrammet, säger Annika Sundén.
Andelen arbetslösa är dock oförändrad. Det som har ökat är antalet personer som är inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. I april var 364 000 personer inskrivna som arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik vilket är 4 000 fler jämfört med samma månad året innan.
Arbetslösheten fortsätter att öka bland invandrare
Nationalekonomen Tino Sanandaji har kommenterat Arbetsförmedlingens siffror på sin Facebooksida. Han poängterar att arbetslösheten bland invandrare länge har ökat.
”Antal arbetslösa invandrare har ökat flera år i rad, men total arbetslöshet sjönk tills nu. Orsaken är att majoritetsbefolkningens arbetslöshet sjönk, och eftersom det är en större grupp dominerade de totaltrenden”,
Annika Sundén tror att trenden med ökande arbetslöshet kommer att hålla i sig hela år 2017. Statsminister Stefan Löfvens mål om att Sverige ska ha lägst andel arbetslösa av alla länder i EU år 2020 kommer alltså sannolikt inte att uppfyllas.