![]()
Företaget startades 2005 av Sudud Jalal Sudud för att bedriva handel med livsmedel och har i dag ett rikligt sortiment av livsmedel från världens alla hörn. Man marknadsför sig som en välsorterad lågprisaffär som kan tillgodose smakinriktningar från hela världen. År 2015 omsatte man enligt årsredovisningen nästan 140 miljoner kronor. Lönsamheten är officiellt mycket låg, vinstmarginalen ligger de senaste åren på ett par procent, detta trots frikostiga bidrag för de anställda från Arbetsförmedlingen. Detta har kunnat pågå eftersom Skatteverket inte får underrätta andra myndigheter om oegentligheter.
Bluffakturor och målvaktsbolag
Redan 2012 började nämligen Lucu Food AB:s långa saga i Förvaltningsrätten i Malmö, i skrivande stund finns inte mindre än fjorton mål registrerade. Det senaste målet handlar om att Lucu Food genom att förfalska fakturor undandragit sig skatt på mångmiljonbelopp. Upplägget har varit att man betalat en rad så kallade målvaktsföretag för varor och tjänster som i verkligheten inte levereras. De falska fakturorna har betalats kontant till målvaktsbolagen och pengarna har sedan omgående förts ut till konton i utlandet.
De inblandade målvaktsbolagen har efter att Skatteverket uppmärksammat hanteringen begärts i konkurs. Möjligheterna att återvinna några tillgångar är i sådana här fall så gott som obefintliga.
I ett fall har man utnyttjat ett riktigt företag utan ägarens vetskap eller medgivande. Man har helt enkelt skrivit fakturor i bolagets namn och ”betalat” dem kontant till en påstådd representant för bolaget. År 2014 var Lucu Food AB också inblandat i en tvist med en av sina leverantörer. Ord stod mot ord i tvisten, leverantören hävdar att han blivit inlåst i ett rum och hotats med grov misshandel, men kunde inte bevisa detta.
Företeelsen med fuskande bidragsutnyttjande utländska entreprenörer är mer regel än undantag i Malmö. Vid en av Skatteverkets tidigare granskning av butiker i Malmö visade det sig att i vissa branscher fuskade så många som åttio procent av företagen.
Skattefri ”barnmat” för hundratusentals kronor
När Nya Tider granskar vilka kunder Lucu Food har framkommer det att kommuner i närområdet har handlat för hundratusentals kronor. Med tanke på att inrikesminister Anders Ygeman vid sitt senaste besök i Malmöområdet poängterade att det är de som köper billiga varor och tjänster som är orsaken till den grova brottsligheten i regionen, så är det anmärkningsvärt att Lomma kommun under 2015 handlade för 89 000 kronor hos Lucu Food. Värst är dock Burlövs kommun som totalt handlat för 715 000 kronor av företaget sedan 2015.
Kostchefen i Burlöv, Ola Moberg, uppger att sedan han tillträdde har man slutat handla på Lucu, men en kontroll av fakturorna visar att kommunanställda med utländska namn fortfarande handlar där. Enligt en källa inom kommunen köper enskilda anställda mat till ”ensamkommande flyktingbarn” som tydligen inte kan äta av kommunens övriga matutbud. Nya Tider har sökt kommunalrådet i Burlöv, Katja Larsson (S), för att få svar på varför man fortsätter handla från Lucu Food och om man har undersökt om det finns några personkopplingar mellan de som sköter inköpen och kretsen bakom företaget. Vi ville också fråga hur hon ser på Ygemans uttalande om att alla som köper av dessa företag är en del av problemet med organiserad brottslighet i regionen. Larsson har tyvärr gjort sig oanträffbar.
Kommunen fortsatt kund
Det är för de flesta uppenbart att om ett paket cigaretter kostar tjugo kronor så är det mer eller mindre skattefritt. Det är inte lika uppenbart vad en gurka skall kosta, den kan lika gärna kosta fem som femton kronor. I Nya Tiders research inför artiklarna om Sularpsfarmen och Lucu Food AB har en lång rad liknande fall studerats. Genomgående är att det tar lång tid för myndigheterna att reagera på uppenbart fusk, att Arbetsförmedlingen fortsätter att betala ut bidrag till företag som inte följer reglerna och att kommuner fortsätter att köpa varor och tjänster av dessa företag.
Viljan att betala skatt hos den svenska befolkningen har minskat i takt med att vården och skolan urholkas och man får allt mindre tillbaka från samhället. Den som lever illegalt i Sverige med en månadsinkomst på runt åttatusen kronor kommer samtidigt att välja det billigaste alternativet för sina inköp. Offentliga instanser är bundna av lagar för upphandling och saknar ofta möjligheter att själva kunna bedöma om ett företag följer reglerna, vilket medför en tröghet som gör att de inte kan avsluta affärsrelationer med oseriösa företag. Så slås seriösa och skattebetalande företag snabbt ut.
Att köpa ett paket cigaretter lagligt är nu på en del orter nästan omöjligt, eftersom nästan alla tobaksaffärer tagits över av ”entreprenörer” som inte bryr sig alltför mycket över svensk skattelagstiftning.