![]()
Den tiden verkar vara förbi då svenskar kunde lita på att ett brev som skickas en vardag kommer fram dagen efter - eller överhuvudtaget. Tillsynsmyndigheten Post och telestyrelsen (PTS) har under 2016 och 2017 mottagit ett kraftigt ökat antal klagomål på postutdelningen enligt ett pressutskick från myndigheten.
Brister i utdelningen
Brister i postutdelningen är den vanligaste orsaken till att allmänheten vänder sig till Post- och telestyrelsen med sina klagomål. Ofta handlar det om brev som har delats ut för sent eller av någon anledning inte har kommit fram alls, eller att man av misstag fått grannens post. Orsaken är sjunkande volymer och lägre intäkter för postoperatörerna.
Ska ta krafttag mot postoperatörerna
– Även om postmarknaden förändras så är det viktigt att behålla tillförlitligheten i verksamheten. För förtroendet för brevet som kommunikationsform är det nödvändigt att kvaliteten håller en tillräckligt hög nivå. PTS har därför skärpt tillsynsinsatserna och vi har tät dialog med postoperatörerna i denna fråga, säger postavdelningens chef Sten Selander.
PTS kommer i slutet av maj att komma med en rapport som särskilt behandlar postoperatörernas problem med utdelningskvalitet.
Brev som inte har kunnat delas ut ska lämnas till PTS
PTS passar även i sitt pressutskick på att påminna allmänheten om att brev som inte har kunnat delas ut, exempelvis på grund av felskriven adress eller felaktigt porto fortfarande ska lämnas till myndigheten. De brev som har kommit in öppnas av PTS som sedan försöker hitta avsändaren.
Enligt myndigheten mottog PTS 367 727 stycken sådana försändelser från allmänheten under år 2016 varav över 24 procent klarades upp.