![]()
I SOM -institutets nationella mätning från 2016 undersöktes svenska folkets inställning till att förbjuda skolavslutningar i kyrkan. Viktor Aldrin, som är universitetslektor i de samhällsorienterade ämnenas didaktik vid Borås universitet, har analyserat svaren från 2016 skriver nättidningen Nyheter Idag som har tagit del av universitetets pressmeddelande.
Svenska folket inte överens med myndigheterna
– Det viktigaste resultatet är att svenska folket inte vill ha ett förbud. Hela 78 procent vill ha kvar möjligheten att fira skolavslutning i kyrkan. Endast fem procent tycker att ett förbud vore bra, menar Viktor Aldrin. "Trots att detta är allmänhetens åsikt vill politiker, Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen införa olika former av förbud. Det är tydligt att myndigheterna inte gillar skolavslutningar i kyrkan", säger han.
Finns politiska och traditionella kopplingar
Mest positiva till förbud är miljöpartister, vänsterpartister och de som röstar på feministiskt initiativ. Kön inkomst eller utbildning verkar dock inte spela någon roll när allmänheten har tagit ställning i frågan. Victor Aldrin har tolkat statistiken för att komma underfund med varför allmänheten är oense med myndigheterna i frågan om traditioner.
– Jag kan se några andra samband, till exempel ju yngre man är, desto mer tycker man att ett förbud är bra. Men det finns inga skillnader mellan utbildning, inkomst eller kön. Däremot finns en politisk koppling som visar att den politiska högerskalan är mer mot ett förbud. Mest positiva till ett förbud är de som röstar på Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet, uppger Aldrin.
Undersökningen visar även att 94 procent firar jul och att det är de som inte firar jul som är kritiska till skolavslutning i kyrkan. Det visar att det finns ett samband mellan inställningen till ett förbud mot skolavslutningar i kyrkan och om man firar andra religiösa högtider menar Aldrin.
Muslimer tar inte ställning
När frågan om avslutningar i kyrkan kommer på tapeten brukar politiker och myndigheter argumentera för att vi i dag lever i ett mångkulturellt samhälle och att avslutningar i kyrkan skulle medföra att alla elever på skolan inte kan delta. Dock verkar inte muslimerna ha något problem med företeelsen. Undersökningen från SOM-institutet visar att de som firar eid al- fitr som är en fastebrytande högtid inom islam, inte vill ta ställning i frågan om skolavslutningar i kyrkan.
– Det finns en mytbildning om att det är muslimerna som vill förbjuda skolavslutningar i kyrkan, men det stämmer inte, menar Aldrin. Snarare tycks kraven komma från andra håll.
Fortsätter studien
Väldigt lite forskning har bedrivits kring frågan om svenskars attityder till skolavslutningar i kyrkan. Victor Aldrin kommer därför att fortsätta sin studie med två ytterligare delstudier där Skolmyndighetens och Svenska kyrkans inställning kommer att redovisas. Resultaten av de två återstående undersökningarna beräknas komma i slutet av 2017.
– Det är viktigt att skapa forskning i frågan. Som det är nu har många åsikter, men det finns inte mycket fakta. Jag tycker det är skönt att kunna bidra med fakta, avslutar Viktor Aldrin.
Präst: ”Känns helt meningslöst”
Kritiken mot fenomenet med skolavslutningar i kyrkan kommer också från ett till synes oväntat håll, nämligen från kyrkan själv – men då utifrån en något annan synvinkel. En präst som Nya Tider har talat med tycker att hans närvaro vid skolavslutningarna enligt nuvarande bestämmelser känns helt meningslös och strider mot hans kallelse att predika, be och välsigna.
– När jag prästvigdes lovade jag att predika Guds ord rent och klart. Min ambition som präst har alltid varit att vittna om den tro på den Gud jag är satt att tjäna. Man kan säga att alla präster är missionärer i det område man tjänstgör i. Sverige är idag ett extremt sekulärt samhälle där den kristna tron inte längre är självklar, säger prästen och menar att gällande bestämmelser om prästens roll vid skolavslutningar i kyrkan inkräktar på hans uppdrag.
Får inte ha synpunkter på innehållet
– Att jag då enligt gällande bestämmelser inte får påverka eller ha synpunkter på innehållet i det som kommer att framföras under skolavslutningarna i de kyrkor jag ansvarar för känns helt bisarrt. Som präst har jag ansvar för att kyrkorummets helgd hålls intakt och att ingenting som förekommer där strider mot kyrkans tro. Det kan exempelvis handla om innehållet i sångtexter, förklarar prästen och fortsätter: ”Men det får jag enligt gällande bestämmelser från Skolverket inte lägga mig i. Jag får heller inte be, inte prata om Gud, inte välsigna skoleleverna – alltså ingenting av det som är mitt uppdrag och som jag tror att Gud har kallat mig till att göra”.
– Jag är inte emot skolavslutningar i kyrkan som sådana men jag anser att det är bisarrt att man i ett i grunden kristet land inte får tala med skolbarnen om Gud, be och välsigna, när jag står där klädd som präst i min egen kyrka bland alla krucifix, statyer och altare. Det känns som att vi helt säljer ut oss lite väl billigt, avslutar prästen.