![]()
Förra julen beslutade ledamöterna i Hultsfreds krisledningsnämnd att stänga socialtjänstens mottagning för migranter. I praktiken har detta betytt att man har som praxis att neka så kallade ”nyanlända” försörjningsstöd (socialbidrag), vilket enligt statliga Sveriges Radio är ett brott mot socialtjänstlagen.
Finns inga resurser
– Tanken är att vi under hösten ska förbereda ett öppnande. Vårt önskemål är att vi kan öppna 1 januari 2018. Att öppna tidigare skulle bara drabba de personer som redan är här, säger Robert Andersson, sektionschef över avdelningen för arbete och integration i Hultsfred, till Sveriges Radio.
I svallvågorna efter den rådande europeiska migrantkrisen har inflyttningen till den småländska kommunen varit så hög att kommunens socialsekreterare inte klarat av situationen. Robert Andersson förklarar till Sverige Radio att migranternas rätt att bosätta sig var de vill, istället för att flytta till den kommun de har anvisats till, är en förklaring till det höga trycket just i Hultsfreds kommun. Detta har lett till bostadsbrist, trångboddhet och långa köer till barnomsorg och SFI.
Sektionschefen: ”Man kan dra paralleller till svenskt flyktingmottagande”
– Man kan dra en liten parallell där till Sveriges flyktingmottagande. Sverige sa ju att man stängde igen gränserna vilket man kanske inte gjorde i praktiken, men man gjorde det väldigt mycket svårare att komma hit, och det har vi gjort också, säger Robert Andersson till Sveriges Radio och fortsätter:
– Vi har sagt att det är svårt att komma till Hultsfred just nu. Vi har dragit in och blivit restriktiva. Så det blir lite dubbelmoral när man säger att Hultsfred har gjort fel. Ja det har vi, men i så fall har Sverige också gjort fel.
Måste betala 1 miljon i skadestånd
Kommunens vilja att prioritera de egna kommunmedborgarna i första hand tycks inte kunna ske ostraffat. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutade i förra månaden att Hultsfreds kommun måste betala 1 miljon kronor om de inte slutar att bryta mot gällande bestämmelser i Socialtjänstlagen innan den första september i år. Inte nog med det: för några veckor sedan beslutade också åklagarkammaren i Malmö att de ansvariga politikerna ska utredas för tjänstefel – något som Sveriges Radio noterar är mycket ovanligt.
– Jag tycker det känns konstigt att vi som tagit emot så många ska bli utredda, när det är kommuner som inte gör sin plikt åt andra hållet, säger Rosie Folkesson, socialdemokratisk ledamot i krisledningsnämnden och en av dem som riskerar utredning.
Besviken migrant: ”Jag rekommenderar ingen att flytta till Hultsfred”
Krisledningsnämndens beslut tycks ha haft önskat effekt. Inflyttningen till kommunen har minskat och några personer har vräkts från sina lägenheter för att de inte har kunnat betala sina hyror i tid. En migrant som är besviken på att Hultsfreds skattebetalare inte behöver betala hans uppehälle är Sherko Biro som istället har flyttat med sin familj till Strömstad, där han både har fått jobb och bostad:
– Allt är bra nu, men jag kan inte rekommendera någon att flytta till Hultsfred, säger Sherko Biro.