![]()
Nya Tider besökte rikspolischef Dan Eliassons pressträff i Göteborg den 20 juni där en ny rapport om så kallade utanförskapsområden presenterades. De har blivit fler, från 15 till 23 ”särskilt utsatta områden” och överlag har det blivit värre sedan den förra rapporten 2015. Rapporten kan sammanfattas med en mening: ”Rikspolischefen konstaterade att det kommer att ta många år att rätta till situationen och att polisen måste ha hjälp av hela samhället för att reda ut situationen.” Han vände sig direkt till alla delar av civilsamhället med uppmaningen ”Hjälp oss, hjälp oss”. Detta nödrop är något helt annat än den bild som målats upp av ”experterna” och rikspolischefen själv.
Rikspolischefen har länge talat om att 2017 och 2018 är de år man skall börja leverera resultaten av den omorganisation han sattes att leda, och som orsakat mycket irritation i polisleden. Så sent som under kongressen Folk & Försvar i april i år talade Eliasson om att vi nu skall börja se resultat och att man inte behöver några extra resurser. I dag låter det annorlunda.
[caption id="attachment_25865" align="aligncenter" width="585"]
![]()
Polishuset i Göteborg. Foto: Nya Tider[/caption]
En genomgripande skillnad mot tidigare är att polisledningen nu officiellt är överens med den verklighetsbeskrivning som polisen på gatan och regeringskritiska debattörer länge har haft: det har blivit värre och detta har pågått under lång tid. Eliasson sade att dagens situation är något som ”byggts upp under decennier, kanske 20 till 30 år”, han sade också att våldet
har blivit råare. Tidigare sköt de kriminella varandra i benen, nu skjuter de för att döda. Eftersom man i sjukvården nu genom övning har blivit mycket duktiga på att ta hand om skottskador har man lyckats hindra att dödsfallen trots det grövre våldet blivit fler.
Enligt rapporten har vi nu runt 200 nätverk med cirka 5000 kriminella i de totalt 61 utanförskapsområdena. Man kan förutsätta att även en hel del av de personer som befinner sig i Sverige illegalt uppehåller sig i dessa områden och ingår i nätverken. Det handlar i nuläget om tiotusentals personer, men hur många som befinner sig i utanförskapsområdena
är inte känt. De närmaste åren väntas också ytterligare drygt 50000 personer gå under jorden och något måste de
leva av.
Chefen för underrättelseenheten vid polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA), Linda Staaf, presenterade rapporten där man har delat in de kriminella i olika kategorier. I toppen finns de äldre kriminella som ofta styr verksamheten utan att delta aktivt i brottsligheten, de är därför svåra att komma åt. Under dem finns en grupp av yngre kriminella som står för huvuddelen av brotten. Denna grupp är nu så stor att den märkliga kriminologiska slutsatsen, att längre straff inte leder till lägre brottslighet i dessa områden, faktiskt är sann. Inkapacitering sänker inte brottsligheten om det finns tillräckligt många som kan ta över de positioner i de kriminella nätverken som blir vakanta till följd av fängelsestraff. Under denna grupp finns en ännu större grupp av barn och ungdomar som antingen frivilligt eller under tvång deltar i enklare sysslor som transport av vapen och droger, eller är observatörer som via sms-kedjor och mobilappar varnar när polisen närmar sig området. Staaf berättade om ett fall där en tioårig pojke påträffades med en väska full med skjutvapen.
[caption id="attachment_25863" align="aligncenter" width="585"]
![]()
Linda Staaf. Foto: Nya Tider[/caption]
Regionpolischefen för västra Sverige, Klas Friberg, berättade därefter om vad man faktiskt hade gjort i Göteborg för att minska skjutningarna. I nuläget sitter en del av de rivaliserande gängens medlemmar häktade och några har skjutits ihjäl i stridigheterna, dock inte av polisen. Detta verkar inte ha haft någon större effekt eftersom nya krafter ha tagit vid.
Den senaste dödsskjutningen i Göteborg inträffade bara fyra dagar innan pressträffen och några dagar senare var det nya upplopp med bilbränningar och stenkastning.
[caption id="attachment_25864" align="aligncenter" width="585"]
![]()
Klas Friberg. Foto: Nya Tider[/caption]
Den totala helomvändning som skett i samband med att rapporten presenterades innebär att Eliasson nu erkänner behovet av mycket mer resurser, det handlar om flera miljarder bara till Polisen, men även andra myndigheter som Skatteverket, Kronofogdemyndigheten med flera kan komma att behöva ytterligare resurser. Eliasson uppger också till Nya Tider att han för diskussioner med Försvarsmakten om ytterligare samverkan, något som kommer att kräva utbildning och sannolikt även ny materiel till förbanden. Att komma upp till en polistäthet som motsvarar den i andra europeiska länder är en mycket kostsam historia. Enligt kriminologen Leif GW Persson handlar det om 30000 nya tjänster, något som varken ekonomiskt eller organisatoriskt är möjligt att åstadkomma i närtid. Klas Friberg, som ansvarar för bland annat Tynnered, säger till Nya Tider att där är man nu fyra till fem poliser, men det skulle behövas 20, och tillägger att han inte tror att det kommer att hända.
Rikspolischefen poängterar också vikten av lagändringar för att underlätta polisens arbete. Det handlar bland annat om ökade möjligheter till dataavlyssning och kameraövervakning.
Helomvändningen har resulterat i reaktioner från politiskt håll, bland annat upprepar Moderaternas Tobias Tobé, rättspolitisk talesman, kravet på Eliassons avgång. Ingenting tyder dock på att man kommer att genomdriva kravet den här gången heller.