![]()
Prästen Jan-Åke Karlsson i bohusländska Bro och Brastad blir av med sin prästtjänst i församlingarna efter att i en insändare i tidningen Bohusläningen kallat RFSL för ”Riksförbundet för sexuell lössläppthet”, påpekat att ”Pride” kan översättas ”högmod” och hävdat att det svenska samhället är likriktat i frågan om homosexualitet. Insändaren väckte stor uppståndelse och biskopen i Göteborgs stift (vilket geografiskt motsvarar Bohuslän, Halland och delar av västra Västergötland), Per Eckerdal, uttalade sig mot Karlsson och hävdade att denne ”har dåligt omdöme”.
I Svenska kyrkan är församlingsprästerna anställda av den lokala församlingen, varför det nu blev församlingen som fattade beslut om att erbjuda Jan-Åke Karlsson 16 månadslöner om totalt 640 000 kronor om han lämnade sin tjänst som komminister (församlingspräst) i Bro och Brastad. Pengarna är tänkt att kompensera för en del av den tid som den 63-årige prästen har kvar till sin pension, skriver den kristna tidningen Dagen som har varit i kontakt med Karlssons kyrkoherde Torbjörn Edebol.
Prästen: ”RFSL hetsar mot oliktänkande”
Det var i en insändare den 22 maj som Jan-Åke Karlsson använde sin grundlagsskyddade religions- och yttrandefrihet och kritiserade den mäktiga intresseorganisationen RFSL – något som skulle visa sig ödesdigerts för hans fortsatta anställning i Bro och Brastads församlingar. I insändaren hävdade Karlsson att RFSL har en alldeles för stor makt över de svenska politikerna så till den grad att de ”darrar i knävecken” och inte vågar säga ifrån när de inbjuds att delta i de Pride-manifestationer runt om i landet.
”Politiker är fega och vågar inte riskera att stämplas som homofober. Det är hög tid att sätta stopp för RFSL:s hets mot oliktänkande. RFSL har på tok för stor makt i samhället. Förbundet har som mål att alla måste tycka likadant”, skrev Karlsson och hävdade att RFSL helst bör utläsas ”Riksförbundet för sexuell lössläppthet”.
Kritiserade kulturmarxistiskt pronomen
Prästen skrev sedan vidare att vår tid är totalt förvirrad så till den milda grad att man förväntas förneka biologiska fakta om skillnaden mellan män och kvinnor:
”Vår tid är förvirrad. Man vill göra människan könslös och sudda ut gränserna mellan manligt och kvinnligt. Begreppet ’hen’ är ett exempel på detta. Ordet i engelska språket betyder höna och får väl anses vara feminint. Förr ringde nyblivna föräldrar från BB och meddelade släktingar och vänner att de hade fått en pojke eller en flicka. Numera kanske man bör kungöra att en hen har fötts. Stolliga förslag förs fram att pojkar ska kunna heta Selma eller Camilla och att flickor ska få kallas Gunnar eller Johannes”, skrev Karlsson.
Varnar för att prästers väjningsrätt i äktenskapsfrågan ska försvinna
Jan-Åke Karlsson är sedan tidigare en inomkyrklig dissident i och med att han öppet utifrån Bibelns ord kritiserat Svenska kyrkans ordning med att präst- och biskopsämbetet är öppet också för kvinnor. Han har också profilerat sig tydligt emot Svenska kyrkans beslut från 2009 om att viga homosexuella par till äktenskap och varnar i sin insändare att prästers rätt att neka till vigning av homosexuella snart är ett minne blott:
”Ännu får präster i Svenska kyrkan vägra att ”viga” homosexuella par. Men det finns starka krafter på gång för att tvinga präster med den traditionella uppfattningen att utföra sådana ceremonier. Är detta ett kärleksfullt och respektfullt förhållningssätt? Det talas ju så mycket om kärleken i Svenska kyrkan i dag. Gäller den inte alla?”, frågade sig Karlsson i sin insändare den 22 maj. Ungefär en månad senare gick statsminister Stefan Löfven ut i Kyrkans Tidning och markerade att han och Socialdemokraterna vill se ett avskaffande av prästernas väjningsrätt i frågan, vilket alltså kan bli verklighet om Socialdemokraterna får ett ökat stöd i höstens kyrkoval.
”Är inte respekten i kyrka och samhälle dubbelriktad är allt tal om respekt ingenting annat än struntprat. Det är inte bara en grupp som ska visa den andra gruppen respekt. Respekten måste vara ömsesidig, annars är den ingenting värd”, avslutade Karlsson med ett konstaterande som blev högst aktuellt i och med statsministerns uttalande, som Nya Tider nyligen skrivit om.
Skarpa reaktioner från biskopen
Reaktionerna mot Jan-Åke Karlssons insändare lät dock inte vänta på sig. Redan samma dag uttalade sig biskopen om prästens RFSL-kritik:
– Jag blev väldigt illa berörd av att läsa hur Jan-Åke formulerar sig, jag är inte glad över att läsa något sådant här. Det grundläggande är att han både använder ett raljerande språk och att han verkligen inte visar den ömsesidiga respekt som han avslutar med att hans kulle vilja se. Så jag är mycket besviken över att en präst i mitt stift uttrycker sig på det viset, sade biskop Per Eckerdal i en kommentar till Bohusläningen.
Tidningen lät fråga biskopen om han kunde tänka sig genomföra disciplinära åtgärder mot den frispråkige prästen, varpå biskop Per Eckerdal konstaterade att svenska medborgares åsiktsfrihet även gäller präster med ”dåligt omdöme”.
Prästens kyrkoherde: ”Man får inte kränka”
Jan-Åke Karlssons påståenden om homorörelsens makt och bristen på åsiktsmångfald visar sig nu stämma rätt väl med verkligheten. I början av juli kom nämligen beskedet från Karlssons församling att prästen erbjudits 640 000 kronor motsvarande 16 månadslöner, mot att han lämnar sin tjänst ett par år innan pensionering. Torbjörn Edebol, kyrkoherde i Bro och Brastad – och som själv säger sig inte vilja viga homosexuella par – menar att insändaren var droppen:
– Den här artikeln var droppen som fick bägaren att rinna över. Det är en kontroversiell präst som ä väldigt profilerad både när det gäller kvinnoprästmotstånd och sexualetik, sade Edebol till Dagen, och säger att också han själv har den traditionella uppfattningen i äktenskapsfrågan men att det finns gränser för hur man uttrycker sig:
– Men man har inte rätt att kränka någon. Man måste tala varsamt om den mänskliga sexualiteten. I Jan-Åkes utspel tycker vi att han har gått för långt. Han har uttryckt sig raljant om en organisation som för en stor grupp människor betyder mycket. Som präst är man skyldig att uppträda med respekt, sade kyrkoherde Torbjörn Edebol till Dagen och påstod att man inte skulle se det ekonomiska erbjudandet som ett ”utköp”. Samtidigt beklagar dock Edebol att församlingen behövde ta beslutet och säger att han kommer ”sakna det klara evangelium som ljudit från hans predikstol”.
Kyrkoval 17 september
Frågan om präster rätt att väja i fråga om vigslar av homosexuella par kommer med allt att döma bli ett hett ämne i höstens kyrkoval. Socialdemokraterna, FISK (Fria liberaler i Svenska kyrkan) och vänstergrupperingar har aviserat att man vill ta ifrån präster den rätten och förbjuda vigning av prästkandidater med den traditionella uppfattningen om äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna. Sverigedemokraterna, Kristdemokrater för en levande kyrka och den fria ickepolitiska grupperingen Frimodig kyrka har uttalat sig för att det är den gamla uppfattningen som ska gälla.