![]()
Inför Svenska kyrkans kyrkoval i september har frågan om tvång för präster att viga homosexuella par blivit en het valfråga. Detta särskilt efter att statsminister Stefan Löfven uttalat att kyrkan bör införa ett krav på att alla kandidater till prästvigning måste vara beredda att viga homosexuella par. Med sig har socialdemokraterna Liberalerna i Svenska kyrkan (FiSK) och den ickepolitiska radikalteologiska nomineringsgruppen ÖKA (Öppen kyrka), samt troligen också företrädare för Centerpartiet, den miljöpartistiska gruppen (MiSK) och vänsterpartistiska ViSK. Nu protesterar dock biskoparna i Svenska kyrkan, som genom biskopen i Lund, Johan Tyrberg, har förklarat att de tänker sätta in ett veto mot ett sådant beslut.
Präster måste inte viga homopar
När den partipolitiska majoriteten i Svenska kyrkans Kyrkomöte (motsvarande riksdag) år 2009 beslutade om att ”samkönade par” får vigas, beslutade man också om en väjningsrätt för präster som av teologiska skäl inte vill viga homosexuella par. Det dröjde dock inte länge innan företrädare för de kyrkliga partierna – nomineringsgrupperna – började tala om ett avskaffande av väjningsrätten och införande av ett vigseltvång. Förra året föll en sådan motion på en formalitet men Socialdemokraterna, FiSK (Fria liberaler i Svenska kyrkan) och ÖKA lovade dock att komma tillbaka med en ny motion under nästa sammanträde, hösten 2017, vilket nu ser ut att bli av.
Svårt att vinna majoritet för vigseltvång
Dock ser det svårt ut att få en tydlig majoritet då övriga grupper, både opolitiska och politiska, är antingen neutrala i frågan eller emot. Den teologiskt konservativa gruppen Frimodig kyrka, Sverigedemokraterna-Fädernas kyrka och Kristdemokrater för en levande kyrka är både emot ordningen med homovigslar över huvud taget och emot ett vigseltvång för präster. Den största ickepolitiska gruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) har också aviserat att man vill ha kvar prästernas väjningsrätt. Nu visar det sig också att biskoparna inte vill se någon förändring och de är beredda att lägga in sitt veto i fall att de vänsterliberala grupperingarna skulle vinna en majoritet för vigseltvång.
Lundabiskop: ”Ett tvång vore inte förenligt med kyrkans lära”
Biskop Johan Tyrberg i Lunds stift (motsvarande Skåne och Blekinge) säger till den kristna tidningen Dagen att det vore svårt för politikerna att genomföra ett vigseltvång. Ett sådant beslut skulle rent av strida mot kyrkans lära, hävdar biskopen:
– Frågan var uppe redan i höstas, och då uttalade sig Svenska kyrkans läronämnd om att det beslutet inte är lämpligt och inte förenligt med vår kyrkas lära.
Läronämnden är ett organ som prövar om kyrkomötesförslagen är förenliga med Svenska kyrkans lära. Biskoparna sitter med i läronämnden tillsammans med ett antal teologiska experter. Nämnden kan markera mot en motion om den bedöms strida mot kyrkans lära. Så hände exempelvis förra året då frågan om vigseltvång senast togs upp för behandling.
Biskoparna kan lägga in veto – men kan ändå köras över
Biskop Johan Tyrberg markerar att åsikts- och yttrandefrihet också råder i Svenska kyrkan, varför man heller inte kan hindra ledamöter från att motionera i frågan. Men han markerar att det inte vore förenligt med en episkopal (biskopsledd) kyrka att införa denna typ av tvång som ett vigseltvång skulle innebära.
Skulle läronämnden göra en markering mot en motion kan biskoparna sätta in ett gemensamt veto, en så kallad ”särskild beslutsordning”, säger biskop Tyrberg. Det skulle dock ändå vara möjligt för politikerna att tvinga fram ett beslut men ett biskopsveto skulle kunna fördröja ett beslut till nästa mandatperiod. För att köra över biskoparna krävs då att samla ihop tre fjärdedelars majoritet (75 procent) av Kyrkomötesledamöterna för ett beslut. Detta skulle i dagsläget vara omöjligt.
Biskopen: ”Jag bestämmer – inte statsministern”
Statsministern må vara en mäktig man i svensk rikspolitik men hans ord väger inte tungt i kyrkan, markerar lundabiskopen. Löfven bör inte lägga sig i teologiska frågor:
– Det tydligen viktigt för honom att säga det. Och han har yttrandefrihet, men som biskop säger jag att det är jag som biskop som väljer vem som ska bli präst i Svenska kyrkan, säger biskop Johan Tyrberg till Dagen.