![]()
Björn Tarras-Wahlberg, med mångårig erfarenhet av lobbyverksamhet och opinionsbildning, har i egenskap av projektledare i uppdrag att samordna flera olika organisationer för att stoppa Nobelbygget på Blasieholmen och därmed rädda bland annat det Kungliga Tullhuset från 1846 och de två magasinen från 1910, alla tre grönmärkta med näst högsta skyddsklass.
Stadsmiljöföreningen ”Blasieholmens vänner” bildades vid ett allmänt utomhusmöte vid Tullhuset på Blasieholmen tisdagen 13 juni i år. Föreningens syfte är att vårda, värna, bevaka och skydda Blasieholmens byggnader, park och anläggningar och användbarhet för sjöfarten.
Konkret vill man stoppa planerna på ett Nobel Center på Blasieholmen i centrala Stockholm. Stockholms stad med Moderaterna i spetsen och Nobelhuset AB vill att det nya centret ska bli den plats där nobelpristagarna och deras insatser ska presenteras för allmänheten. Centret är tänkt att ”svara upp bättre mot det stora antalet besökare som Nobelmuseet har varje år”. Nobel Center beräknas slå upp portarna under 2019.
Dagens Nobelmuseum lockar årligen drygt 215 000 svenska och internationella besökare, men de nuvarande lokalerna i Gamla stan anses för små och undermåliga.
Nobel Center är tänkt att innehålla utrymme för bland annat utställningar och vetenskapliga konferenser. Byggnaden planeras även innehålla bibliotek, restaurang, kafé och butik.
[caption id="attachment_26504" align="aligncenter" width="585"]
![]()
Nobel Center presenteras så här av Nobelhuset AB: ”Nobel Center ska uppföras på Blasieholmen, på en fantastisk plats i Stockholms centrala vattenrum. Med en bred publik verksamhet kommer Nobel Center att bjuda in till Nobelprisets unika värld av naturvetenskap, humaniora och fredsarbete. /…/ Stockholms stad har under många år reserverat den här tomten för en publik verksamhet av internationellt intresse. Nobel Center kommer att öka platsens värde och göra den mer tillgänglig för stockholmare och mer långväga besökare.” Grafik: Nobelhuset AB[/caption]
Marken på Blasieholmen där Nobel Center ska byggas ägs av Stockholms stad och kommer hyras ut till Nobelhuset AB. För fyra år sedan inleddes en arkitekttävling för att utforma den byggnad som ska bli Nobel Center. Tävlingsjuryn utsåg en mässingsbyggnad av David Chipperfield till vinnare. Chipperfield äger ett internationellt erkänt arkitektkontor med stor erfarenhet av kulturhistoriska miljöer.
Björn Tarras-Wahlberg är dock inte imponerad.
– Chipperfield är en urusel arkitekt som dessutom inte gjort sin hemläxa eftersom fasaden av miljöskäl inte får vara mässing. Nu blir det istället eneloxerad stålfasad som kommer att mörkna och bli ful. Detta upptäckte man efter samrådet.
Chipperfield är känd för sin dåliga förmåga att anpassa sig till närmiljön och det ser vi tydligt här. Den tilltänkta byggnaden är vulgär och liknar mest ett kärnkraftsverk, säger Tarras- Wahlberg till Nya Tider.
"Föreningens syfte är att vårda, värna, bevaka och skydda Blasieholmens byggnader, park och anläggningar och användbarhet för sjöfarten."
Den historiskt bevandrade associerar kanske protesten mot Nobelbygget till Norrmalmsregleringen under 1950- och 60-talen med dess rivning av de legendomspunna Klarakvarteren, där Stockholms samlade pappersmedia höll till. Det var då få invändningar mot att stadskärnan totalt skulle formas om – sammanlagt berördes 158 fastigheter – och beslutet fattades med praktiskt taget total enighet i fullmäktige. En annan folklig manifestation var den vid den planerade fällningen av Almarna i Kungsträdgården 1971. Har Björn Tarras-Wahlberg måhända tagit intryck av dessa två händelser?
– Motståndet mot Nobelbygget är det kraftigaste jag har upplevt någonsin. Dessutom är Moderaternas stora väljartapp knutet till denna fråga. Detta är en ”Nobelhuseffekt”, men Moderaterna har möjlighet att backa och därmed eventuellt vinna tillbaka tiotusentals väljare. Under 1960-talet revs 700 byggnader från 1600- och 1700-talen. En sådan tragedi får inte upprepas. Den ett hundra år gamla bilden av Stockholms möte med vattnet måste behållas åt eftervärlden. Den är viktig för oss stockholmare och även för alla besökande turister. Nordens Venedig får inte fördärvas, säger Tarras-Wahlberg.
[caption id="attachment_26505" align="aligncenter" width="585"]
![]()
TULLHUSET, som stod färdigt 1876, är en av de byggnader som kommer att jämnas med marken om planerna på Nobel Center blir verklighet. Foto: Roger Sahlström[/caption]
Björn Tarras-Wahlbergs karriär sträcker sig från att bland annat ha varit chefslobbyist för Svenska Arbetsgivareföreningen, marknadschef på LM Ericsson och vd för Skattebetalarnas förening, konsult åt Världsbanken och SIDA samt generalsekreterare i och grundare av World Taxpayers Associations. Han är dessutom van vid att samla stora skaror för att protestera.
– Löntagarfonderna lyckades vi avskaffa genom den stora demonstrationen 1983. Jag var där och fick de borgerliga partiledarna att komma ut från riksdagshuset och tala till de 150 000 demonstranterna. Det var mäktigt. Tolv år senare var jag vd för Skattebetalarnas förening och samlade som mest 17 000 personer utanför riksdagen. Det gjorde avtryck och slutligen slopade den första Bildtregeringen fastighetsskatten, berättar han.
Nationalmuseum rustas nu upp för 700-800 miljoner kronor. Kanske är det att elda för kråkorna om museet bokstavligen kommer att hamna i skuggan av Nobel Center?
– Nationalmuseum behöver utrymme för expansion. Nu förstör Moderaterna den möjligheten. Dessutom riskerar de att förstöra det som finns i museet i och med den jättelika byggnationen av Nobel Center. Den tolv meter djupa källaren innebär att 75 000 kubikmeter av Blasieholmen ska transporteras bort av sex lastbilar i timmen under ett och ett halvt år. Hela city kommer att störas när sprängningar och byggnation pågår under så lång tid, säger Tarras-Wahlberg.
Nobelhuset AB beskriver det nya centret som en plats som ska engagera, inspirera och väcka nyfikenhet. ”Vi står inför en spännande resa”, hävdar man och uppger samtidigt att en undersökning man låtit Ipsos göra visat att nästan hälften av stockholmarna är positiva till ett Nobel Center.
I bjärt kontrast till ovanstående följer här ett utdrag ur ett tal som nationalekonomen Assar Lindbeck höll under en demonstration mot Nobel Center den 16 september förra året:
– Vad hände egentligen? Det är inte så att Nobelstiftelsen har ont om lokaler. Priserna delas ut i Konserthuset och det är ingen som har klagat på den platsen. Middagen efteråt hålls i Stadshuset, och det är ingen som har klagat eller sagt att det behövs en annan restaurang på Blasieholmen för den verksamheten. Så det är en förbluffande historia hur behovet av ett större Nobelmuseum leder till en jättelik kontors- och konferensanläggning på Blasieholmen. Det är ännu ingen som har förstått den processen. Men sen kommer det värsta av alltihop. Det är naturligtvis så att denna byggnad lades i den känsligaste delen av Stockholm. Jag har inte träffat någon som tycker att det är ett bidrag till Stockholms skönhet. Det är en anläggning i helt andra proportioner än den omgivning som finns runt omkring. Nobelstiftelsen kommer att stämplas som en miljöförstörande organisation. Det är ingen rolig utveckling.
[caption id="attachment_26506" align="aligncenter" width="585"]
![]()
BJÖRN TARRAS-WAHLBERG har bland annat varit chefslobbyist för Svenska Arbetsgivareföreningen, marknadschef på LM Ericsson och vd för Skattebetalarnas förening, konsult åt Världsbanken och SIDA samt generalsekreterare i och grundare av World Taxpayers Associations. Foto: Roger Sahlström[/caption]
Nya Tider har sökt ansvariga på Nobelstiftelsen och Nobelhuset AB, men de låter meddela att de inte har tid att besvara frågor. Inte heller oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M), en av dem som pratat sig mest varm för ett Nobel Center, vill svara på några frågor.