![]()
Fortifikationsverket har lämnat ut ritningar på över 2 400 militära byggnader till företaget Åkej AB, som i sin tur lämnat dem vidare till sin kinesiske underleverantör. Läckan avslöjades i slutet av augusti av nättidningen Nyheter Idag.
Sverigedemokraterna krävde försvarsminister Peter Hultqvists (S) avgång redan efter läckan från Transportstyrelsen, och detta gör inte saken bättre.
Åkej skriver på sin hemsida att man är mycket glad över kontraktet med Fortifikationsverket, som skrevs under den 1 juli 2013 och innebär ”Förädling av förvaltningsinformation”. Rent konkret handlar det om ”en mycket stor mängd ritningsinformation, över 2 miljoner kvadratmeter, som skall konverteras till 3D objektmodeller”.
Det rör sig om ritningar för anläggningar som Fortifikationsverket bedömt som mindre känsliga, men lämpligheten i att lämna ut detaljerad information om till exempel förråd och verkstäder till främmande makt ifrågasätts nu allt mer. Flera av byggnaderna ligger på militära skyddsobjekt som det är förbjudet att fota eller på annat sätt avbilda.
Det är ännu inte känt exakt hur känsligt materialet egentligen är, så Sverigedemokraterna har begärt att generaldirektören för Fortifikationsverket, Urban Karlström, kommer till Försvarsutskottet och berättar detaljerna. Innan dess är det svårt att veta hur allvarligt läget är, säger Roger Richtoff (SD), ledamot i Försvarsutskottet, till Nya Tider.
– Det vet vi inte, det är därför vi har begärt att generaldirektören för Fortifikationsverket kommer till Försvarsutskottet och berättar exakt vad som har lämnats ut. Om en del av de spekulationer som finns är korrekta är det allvarligt, men det vet vi inte än och förhoppningsvis är det inte så illa, men vi måste få veta.
[caption id="attachment_27552" align="alignleft" width="300"]
![]()
Roger Richtoff (SD), ledamot i Försvarsutskottet, är kritisk till säkerhetsarbetet på svenska myndigheter och till försvarsministerns mörkande av bristerna. Foto: Nya Tider[/caption]
Enligt Fortifikationsverket handlar det om ritningar som avidentifierats, så att det inte ska gå att veta vilka anläggningar det rör och var de ligger. Kritiker har dock pekat på att det med satellitfoton ändå är fullt möjligt att identifiera vilka byggnader det handlar om. Det torde också vara möjligt för en främmande makt som kommer över hela samlingen att utifrån detta och satellitfoton utröna vilka andra militära byggnader som kan tänkas innehålla känsliga verksamheter.
Roger Richtoff poängterar också att det är av intresse att få veta vilka detaljuppgifter som finns på ritningarna. Uppgifter om låsanordningar, larm, elinstallationer och hållfasthet på byggnaderna kan vara värdefulla för en främmande makt.
NyT: Är det här toppen på ett isberg? Kan det finnas fler myndigheter som inte har koll på säkerheten?
– Ja, det finns en risk för det. Med allt fler verksamheter utanför myndigheternas direkta kontroll kan det vara så att säkerhetsrutinerna är bristfälliga på många håll. Alla städare från inhyrda städbolag till exempel, är de säkerhetskontrollerade?
Sverigedemokraterna krävde försvarsminister Peter Hultqvists (S) avgång redan efter läckan från Transportstyrelsen, och detta gör inte saken bättre.
– Det handlar om förtroende. Han har inte visat förtroende för Försvarsutskottet genom att han har mörkat affären med Transportstyrelsen i över ett års tid. Varje möte [i Försvarsutskottet] har vi en hemlig del, där vi får information om ubåtar, kränkningar av luftrummet och liknande incidenter, men det här har vi inte fått höra någonting om förrän det kom ut i media. Har försvarsministern inte förtroende för Försvarsutskottet kan vi inte ha förtroende för honom. Därför måste han avgå. Vi kan ju heller inte veta om det är något mer han mörkar och om vi frågar honom och han säger nej, hur skall vi kunna lita på det?
Fortifikationsverket har efter avslöjandet publicerat sin syn på händelsen på sin hemsida, där man bland annat uppger att ”allt ritningsmaterial var öppen information” och att ”inför upphandlingen hade en ordentlig säkerhetsanalys och ytterligare åtgärder som maskning av information om verksamhet och geografi genomförts”.
Processen ska ha varit godkänd av Försvarsmakten. När Nyheter Idag har begärt ut de ”öppna” handlingarna har dock Fortifikationsverket svarat att varje ritning först måste sekretessprövas för sig, vilket ”kan ta tid”.
Verket skriver vidare att man inte informerade regeringen om den kinesiske underleverantören, då man följde Lagen om offentlig upphandling och den gör inte någon skillnad på inhemska eller utländska företag.
Ett av anbunden kom från arkitektstudenter på Chalmers som redan var godkända och säkerhetsklassade av Säkerhetspolisen sedan tidigare, men kineserna var billigare. Det visar Nyheter Idags granskning.