![]()
John Dübeck, gymnasielärare sedan många år tillbaka, var den som slog larm om händelsen. ”Nu är jag så jävla förbannad att jag skakar!!!”, inledde han ett ilsket inlägg på Facebook som snabbt blev omdebatterat i sociala medier.
Föreläsningen, som John Dübeck uppger var obligatorisk för lärarna vid skolan, handlade om yrkesetik. Enligt Dübeck och en kollega till honom som Nya Tider pratat med fördes det inte bara fram märkliga åsikter om ett av riksdagspartierna, utan dessutom uppmaningar till lagbrott ifall detta parti i framtiden skulle bilda regering och stifta lagar som facket inte tycker om ‒ följt av hot om konsekvenser för de lärare som vägrade bryta mot lagen.
‒ Under föreläsningen började hon prata om en skrivelse de har i sin folder som heter ”Lärares yrkesetik” och som är utgiven av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Där finns det en mening där det står i princip att lärare ska följa demokratiskt beslutade lagar så länge de inte strider mot yrkesetiken. Hon menade att den formuleringen var till för ifall Sverigedemokraterna skulle bilda regering. Den skulle då komma till användning vid en konflikt mellan lagstiftning och LR:s och Lärarförbundets yrkesetiska regler, förklarar John Dübeck för Nya Tider.
‒ Då skulle vi som lärare följa den så kallade yrkesetiken istället för lagen. Och de lärare som inte ställde upp på det skulle riskera att bli av med sin lärarlegitimation, påstod hon.
NyT: Men det är väl inte Lärarnas Riksförbund (LR) som utfärdar lärarlegitimationer?
‒ Nej, det är det inte. Men mellan raderna ligger det ju ett hot om att de som vägrar att följa deras linje i ett visst framtidsscenario kan riskera att bli trakasserade och uthängda. Jag tycker att det är ett väldigt fult hot att framföra, oavsett om de faktiskt kan driva igenom det eller inte, menar Dübeck.
Vad var det då som kunde leda till en sådan konflikt mellan fackförbundens yrkesetiska principer och beslut fattade i demokratisk ordning i en tänkbar framtid där SD har regeringsmakten? Enligt Dübeck nämnde föreläsaren Eva Lindkvist att SD lagt en motion, som hon tyckte var särskilt hemsk. Hon nämnde inte dess namn, ”Partipolitiskt neutrala lärare”, utan menade tvärtom att den syftar till att politisera undervisningen.
‒ Hon sade att den innehöll regler om vad lärare får och inte får säga i klassrummen. Hon menade att innehållet var förfärligt, men ville inte gå in på det närmare. Ska det föranleda att man ska bryta mot lagen så borde det ju vara ett rejält omskakande innehåll, kan man tycka. Vad motionen faktiskt säger är i stort sett att lärare inte ska få bedriva politisk indoktrinering i klassrummen. Men hon framställde det tvärtom som att Lärarnas Riksförbund tyckte att lärare ska vara politiskt neutrala och att SD:s motion stred emot detta, säger Dübeck till Nya Tider.
‒ Det var en härva av lögner och hot. Sedan har jag fått fler indikationer på att det här är saker som Lärarnas Riksförbund faktiskt står för, inte något som hon hittat på själv.
Efter att händelsen kommit till deras kännedom valde två av Sverigedemokraternas ledamöter i utbildningsutskottet, Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist, att anmäla Eva Lindkvist till Skolinspektionen. De menar att hennes yttranden ”strider mot regeringsformens skrivning om saklighet och opartiskhet, 1 kapitlet 9 § RF”.
Jämför SD-styre med militär ockupation
Dübecks Facebookinlägg väckte diskussion och en lärarkollega lade upp en länk till det på Lärarnas Riksförbunds egen Facebooksida. LR lade då upp ett svar som bekräftade att förbundet anser att yrkesetik går före lagen, och jämförde med ockupation av främmande makt.
”I Norge vägrare (sic) lärare att undervisa när Nazisterna (sic) tog över läroplanen”, förklarade LR. De jämförde även med att läkare anordnat sprututbytesprogram för narkomaner i syfte att rädda liv, i strid mot politiska beslut.
”Som tur är ställs lärare ytterst sällan inför så svåra ställningstaganden, men självklart ser vi att det finns politiska krafter, i Sverige och världen, som förespråkar en människosyn som inte ligger i linje med lärares yrkesetik. I ett samhälle där sådana krafter tagit makten måste varje lärare ställa sig frågan om det är förenligt med yrkesetiken och den egna etiken att utgöra en bricka i den regimens skolsystem”, skrev LR vidare.
När Nya Tider ringer upp företrädare för Lärarnas Riksförbund för att få deras syn på det inträffade visar det sig omöjligt att få en telefonintervju. Deras presstalesman Håkan Carlsson svarar däremot på frågor vi skickar via mejl.
[caption id="attachment_27886" align="alignleft" width="92"]
![]()
HÅKAN CARLSSON, presstalesman för Lärarnas Riksförbund.
Foto: Lärarnas Riksförbund[/caption]
Enligt Håkan Carlsson följer LR ”alla demokratiskt fattade beslut”. Han nekar bestämt till att de yrkesetiska riktlinjerna skulle vara formulerade med något visst parti i åtanke och påpekar att de skrevs redan i slutet av 1990-talet. Jämförelsen med tyskockupationen av Norge hävdar han inte är avsedd som parallell till SD utan ”det generella exempel vi brukar nämna i samband med att denna princip diskuteras”.
Nya Tider ber även om en förklaring till hur SD-motionen ”Partipolitiskt neutrala lärare” skulle kunna strida mot deras yrkesetik. ”Lärarnas Riksförbund har ingen officiell inställning till denna motion”, blir svaret.
Vi tar också upp hoten om indragen lärarlegitimation. Carlsson svarar: ”Det finns flera olika versioner av det som sagts under föreläsningen och det finns deltagare som uppfattat föreläsningen på ett annat sätt än det ni beskriver.”
”Har fullt förtroende” för föreläsaren
Håkan Carlsson vill alltså utåt ge bilden av att LR följer demokratiskt fattade beslut; att man inte åsyftar SD när man pratar om politiska krafter som ”förespråkar en människosyn” som strider mot yrkesetiken; att man inte har någon officiell inställning till motionen om att lärare ska vara partipolitiskt neutrala; och att det är upp till varje enskild lärare att avgöra när yrkesetiken ska gå före demokratiskt fattade beslut. Kort sagt, att man inte alls står för de saker som Eva Lindkvist ska ha framfört under seminariet.
När vi ställer följdfrågor blir det märkligare. Carlsson har hänvisat till ”olika versioner” av vad som sagts, men det visar sig att man inte tar avstånd även om lärarnas version skulle bevisas vara korrekt.
NyT: Om det skulle framkomma att hon faktiskt sagt så, är hon i så fall lämplig som företrädare för LR och kommer ni att låta henne hålla föreläsningar i framtiden?
– Vi har fullt förtroende för att Eva även i framtiden kommer att kunna hålla etikseminarier. Eva har hållit närmare hundra seminarier under cirka tio år och det har aldrig tidigare kommit fram några klagomål.
Indoktrinering i skolorna
En annan lärare som Nya Tider pratat med bekräftar Dübecks bild av seminariet.
‒ ”Om SD vinner nästa val”, eller hur hon nu uttryckte sig, ”ska de inte kunna förbjuda oss vad vi ska säga i klassrummen”. Det var så hon framställde det, säger läraren, som vill vara anonym av rädsla för repressalier från facket.
NyT: Vad det handlar om är alltså ett fackförbund som vill kunna fortsätta att kasta hur mycket skit på partiet de vill, ifall det hamnar i regeringsställning?
‒ Ja, och det gör vi ju i dag också. ”Vi” som lärarkår alltså. Jag har sett kollegor spy galla över SD i klassrummet, verkligen gå in för att indoktrinera eleverna och säga vad som är rätt och fel att tycka. Det är ju allmänt vedertaget att vi är sådana. SD-motionen handlar ju om just det, att man inte ska få indoktrinera eleverna efter sina egna åsikter, säger läraren.
NyT: Man får nästan känslan att hela lärarkåren är en ekokammare, som det kallas, där alla tycker likadant och bekräftar varandras åsikter?
‒ Ja, så är det ju. Alla är stöpta i samma form och så vidare. Sticker man ut så blir man obekväm och illa omtyckt.
John Dübeck menar att det är fler och fler lärare som i hemlighet befinner sig långt utanför den trånga åsiktskorridor som råder inom lärarkåren, men att det än så länge är få som törs sticka ut hakan och säga ifrån.
‒ De flesta var bara tysta [under seminariet]. Det är flera som kommit fram efteråt och sagt att de håller med mig i allting och att det var högst märkligt allting, men det var bara jag och en till som vågade säga emot. Å andra sidan var det ingen som sade emot oss heller. Det var väldigt svenskt, i negativ bemärkelse –bara några enstaka som törs ta konflikten.
Han menar också att om lärarfacken vill ta kollektivt avstånd från SD är de i sin fulla rätt att göra det, men då får de hantera det på ett helt annorlunda sätt och deras åsikter måste avgränsas från skolornas och lärarkårens.
‒ Om de känner att de har svårt att fullfölja sin yrkesroll under ett visst parti, och detta parti hamnar i regeringsställning, så har de ju två val: antingen jobba kvar och följa lagar och direktiv trots att de ogillar dem, eller begära avsked. Det de försöker göra är ju något slags tredje alternativ där de ska jobba kvar och bryta mot lagen.
NyT: Och till på köpet tvinga alla andra att bryta mot lagen.
‒ Precis. Det vore helt okej om de sade att ”om de driver igenom det här, då säger vi minsann upp oss allihopa”. Då har de agerat efter sitt samvete, och det har de rätt till. Att kräva att andra ska agera efter deras samvete däremot, det är ju helt sjukt.
Nya Tider har sökt kontakt med Eva Lindkvist, men hon har valt att inte prata med oss.