![]()
BRÅ har inte genomfört en statistisk undersökning av brottslighet där de även kartlagt etnicitet hos förövare sedan 2005, då resultaten visade på mycket stor överrepresentation hos vissa etniska grupper. Vissa gruppers överrepresentation är något som vi på Nya Tider bland annat rapporterat om från den stora statistiska
undersökning som lekmannaforskaren Joakim P Jonasson tagit fram, som kunde visa på omfattande överrepresentation hos vissa invandrargrupper när det kommer till att vara förövare vid sexualbrott. Bland annat visade undersökningen att:
• Män med utomeuropeisk härkomst begår 84 procent av grova våldtäkter. Svenskar kommer först på fjärde plats, efter afghaner, irakier och somalier.
• Två av tre grova våldtäkter begås av asylsökande eller män som getts uppehållstillstånd.
• 95,6 procent av överfallsvåldtäkter begås av män med utländsk härkomst.
• 90 procent av gruppvåldtäkter [mot kvinnor/flickor] begås av män med utomeuropeisk härkomst. Var fjärde våldtäktsman som agerat i grupp är afghan.
Att invandrare från vissa grupper begår mycket mer sexualbrott än etniska svenskar var något som helt enkelt inte passade in i det politiskt korrekta Sverige. Från regeringshåll oroades man inte över att invandrare och deras barn begick mycket mer brott, utan för att sådana undersökningar, speciellt om de kom från officiellt håll som BRÅ, skulle kunna leda till att Sverigedemokraterna fick mer stöd och att svenskarna skulle bli negativt inställda till mångkulturen. Istället valde man att lägga locket på i över tio år samtidigt som man hävdade att etnicitet är en oviktig faktor vid brott eller att det skulle vara rasistiskt att fokusera på invandrares överrepresentation.
– Den gemensamma nämnaren för de som begår de här brotten är att de är män, sa Morgan Johansson till TT och påpekade att det inte spelar någon roll om en förövare eller svart eller vit.
Detta utspel kom efter att Moderaterna öppnat upp för att undersöka sambanden mellan etnicitet och kriminalitet, något som SD försökt få igenom ända sedan de kom in i riksdagen. Men då problemen blivit så pass omfattande att de nu sannolikt riskerar att måla om det politiska landskapet inför valet 2018 börjar till och med politiskt korrekta personer, likt justitieministern, att inse att de inte längre kan lägga locket på.
I den årligt återkommande Nationella Trygghetsundersökningen har antalet drabbade av sexualbrott ökat mycket stort i omfattning under de senaste åren. Undersökningen från NTU visar att andelen utsatta för sexualbrott under året sett till den totala populationen (16-79år) har ökat från 0,8 procent 2012 till 2,4 procent 2016. Det motsvarar cirka 181 000 personer. Det är en ökning jämfört med 2015, då 1,7 procent uppgav att de hade blivit utsatta. Om man tittar bara på kvinnor så utsattes hela 4,1 procent av Sveriges kvinnor för sexualbrott under 2016, en ökning från 3 procent från föregående år eller 1,1 procent under 2007. Unga kvinnor är den grupp som har störst andel utsatta för sexualbrott (14,0 procent) och trakasserier (11,5 procent). Totalt 20 300 sexualbrott polisanmäldes under 2016 enligt BRÅ. 6 720 av dessa rubricerades som våldtäkt, en ökning med 13 procent sedan föregående år.
BRÅ får nu i uppdrag av regeringen att belysa orsakerna till ökningarna sedan 2005. I uppdraget ingår också att "i möjligaste mån" uppskatta den faktiska utvecklingen av sexualbrotten. Sannolikt kommer man att försöka fokusera på alla faktorer som kan användas för att minimera den etniska aspekten, t.ex. genom att klumpa samman olika invandrargrupper som västerländska invandrare med utomeuropeiska för att på så vis få den senare gruppens överrepresentation att inte se lika omfattande ut. BRÅ ska enligt regeringsuppdraget analysera om ökningarna gäller särskilda typer av sexualbrott, tillvägagångssätt, situationer – "och i den mån det är möjligt gruppen gärningspersoner".
Den öppna formuleringen "gruppen gärningspersoner" innebär en öppning för BRÅ att även ta med utländsk bakgrund, något de varit förhindrade att göra i över ett decennium. Men på BRÅ kan man dock i dag inte ge något besked om det även blir så.
– Det här uppdraget har ju precis kommit så vi håller på med att lägga upp arbetet och se vilka som ska jobba med det, så det är helt enkelt litet för tidigt att säga, säger BRÅ:s pressekreterare Monica Landergård till TT.