![]()
Ekeroth tilldöms ”skälig” ersättning för att Sveriges Television (SVT) vid upprepade tillfällen visat delar ur den så kallade järnrörsfilmen. Patent- och marknadsdomstolen dömer parterna att själva stå för sina rättegångskostnader. Ekeroth ska betala sitt juridiska ombud drygt 521 000 kronor, SVT får punga ut med nästan 639 000 kronor.
I tingsrätten förlorade Ekeroth och dömdes att betala SVT:s rättegångskostnader på 80 000 kronor. Den domen revs dock upp av Patent- och marknadsöverdomstolen som skickade målet till Patent- och marknadsdomstolen för ny prövning. Inför den prövningen yrkade Ekeroth att SVT skulle betala skadestånd, både för att ha utnyttjat filmen utan tillstånd och för skada som riksdagsledamoten lidit på grund av publiceringen.
Patent- och marknadsdomstolen avslår yrkandet. Domstolen slår fast att filmen inte skyddas av upphovsrätten, men omfattas av det så kallade närståendeskyddet. SVT döms för att ha använt materialet olovligen och detta ska bolaget betala ersättning för.
Under förhandlingen uppgav SVT genom sitt juridiska ombud: ”Den så kallade Järnrörsskandalen är kanske den mest vanhedrande händelsen för det svenska politiska livet i vår tid.”
Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, skriver på SVT:s hemsida att domen är ”bekymmersam och förvånande”:
– Utslaget kan negativt påverka nyhetsrapporteringen och publikens möjlighet att skapa sig en egen bild av vad som hänt. Det handlar inte om en normal situation utan en nyhetshändelse som skakade Sverige.
Nya Tider har varit i kontakt med Carl Rosenmüller, den rådman som varit referent i målet, vilket bland annat betyder att han haft till uppgift att skriva ett förslag till avgörande. Han gav följande kommentar:
”Kent Ekeroth yrkade endast att domstolen skulle fastslå ersättningsskyldighet, inte att det skulle dömas ut något belopp (i den här rättegången), ett s.k. fastställelseyrkande. Det var det som prövades.”
Det betyder att parterna förväntas komma överens om ett skadstånd själva, enligt gällande tariffer. Om de inte kommer överens blir det ett nytt fall för domstol. Det krävs prövningstillstånd för att överklaga domen.