![]()
Tomas Åberg belades med djurhållningsförbud 2013 efter en inspektion på Jasiri gård som han drev tillsammans med sin dåvarande sambo. Händelsen väckte stor ilska i bygden.
Lokaltidningen Sydnärkenytt skrev:
”När Länsstyrelsen efter en anmälan gjorde en kontroll på gården 23 januari uppgav 38-åringen att det fanns fem djur i hägnet. Men man fann tre döda jakar och tre vid liv. I hägnet fanns varken vatten eller foder och heller inte foder hemma på gården. Länsstyrelsen anser att gårdens innehavare inte kunnat undgå att se att djuren saknat foder och vatten och att djuren på olika sätt försökt att finna något att äta och dricka.”
Den antirasistiska aktivisten ska ha låtit djurplågeriet pågå under flera år. Redan 2010 fick han anmärkningar om att djuren behövde foder och vatten, vilket han struntade i.
”Av de självdöda djuren i hägnet skickades delar av två djur för obduktion. Den visade grav negativ energibalans (svält), vilket med visshet gav diagnosen utmärgling vilket orsakat lidande för djuren”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Sedan dess har Tomas bytt sitt efternamn från Bergström till Åberg och finansieras nu istället av regeringen för att sätta dit, i huvudsak äldre personer, som skrivit negativt om regeringspolitiken på Facebook.
Jagats av delgivningsmän
I sitt arbete med Näthatsgranskarna väljer Tomas Åberg att fokusera anmälningarna på i huvudsak äldre kvinnor. Detta eftersom tipsen som han skickar till polisen inte är några tillräckliga bevis för att fälla någon. Äldre kvinnor tenderar dock att av respekt för polisen vara samarbetsvilliga med att komma till förhör och medge vad de skrivit.
Näthatsgranskarnas talesman Tomas Åberg vet dock i egenskap av före detta polis att största chansen att slippa konsekvenser är att inte samarbeta. Flera delgivningsmän har jagat honom för beslut som de inte lyckats delge honom. 2014 avbröts ett vapenärende mellan honom och polisen efter flera försök att delge Tomas Åberg och det dröjde närmare ett år innan Jordbruksverket kunde delge honom vitesbeslut och ärendet kunde skickas vidare till Kronofogden för indrivning. Både kreditfordran från Skandinaviska Enskilda Banken och Göteborgs Stadsparkering har fått avgöras genom så kallade tredskodomar, vilket betyder att domstolen avgjort målet utan Tomas Åberg. Detta eftersom han inte svarat. Vid sidan av allt detta har han också varit i tvist med Livsmedelsverket och sin före detta sambo.
”Antirasism” har räddat ekonomin
Tomas Åberg som tidigare hållit sig undan delgivning av obetalda lån och viten har dock genom Näthatsgranskaren fått bättre ekonomi. Regeringen har genom Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) beviljat ett skattefinansierat bidrag om 600 000 kronor. 75 procent av föreningens utgifter utgörs av Tomas Åbergs lön.
Enligt ansökan samarbetar Näthatsgranskarna med Juridikfronten, som i Nya Tiders granskning även de visat sig utgöras av personer med dålig privatekonomi, som hittat en försörjning genom att jaga personer som är negativa till massinvandringen.