![]()
– När de säger att forskningsresultat från svenska universitet är ”fake news” passerar de en anständighetens gräns, sade miljöminister Karolina Skog till Ekot den 15 februari.
På Svenskt Flygs webb-tv ”Flygkanalen” hade dess generalsekreterare Henrik Littorin benämnt forskningsrapporter från KTH och Chalmers som ”alternativa fakta” och ”hittepå”. Dessa forskningsrapporter utgör det underlag som regeringen lutar sin miljö- och flygpolitik på, varför miljöministern gick till hårt angrepp i en intervju i Dagens Nyheter, även den publicerad 15 februari. Bland annat vill hon att alla statliga aktörer lämnar Svenskt Flyg.
Svenskt Flyg menar konkret att Chalmers- och KTH-forskarna vilseleder, att de bortser från Naturvårdverkets fakta och att forskarna mest kommer med kreativt siffertrixande och subjektivt tyckande när de redovisar uppgifter som motsäger Sveriges och FN:s officiella statistik på området.
Henrik Littorin replikerade i media att han anser att det är häpnadsväckande och ovärdigt en minister i Sveriges regering att ge sig på en branschförening. Han är också starkt kritisk till att en minister går till angrepp på enskilda medlemmar i föreningen.
– I Sverige hyllar vi såväl yttrandefrihet som föreningsfrihet, påminde Littorin.
Miljöminister Karolina Skog KU-anmäldes den 16 februari av Centerns transportpolitiske talesman Anders Åkesson. Till media sade Åkesson att det är genom de årliga regleringsbreven som regeringen styr myndigheterna, inte genom utspel i media.
Swedavia stannar kvar i Svenskt Flyg
Statligt ägda Swedavia meddelar att man inte kommer att lyda Karolina Skogs påbud, vilket alltså misstänks för att vara olagligt ministerstyre.
Henrik Littorin ångrar enligt SR Ekot sitt ordval, men vidhåller Svenskt Flygs inställning i sakfrågan, att det är felaktigheter som presenterats om flygets miljöpåverkan.
På Svenskt Flygs hemsida hävdar organisationen att det inte finns någon tvekan om att flyget har ett stort ansvar att minska klimatpåverkan och att man därför de senaste åren vidtagit en hel del åtgärder.
Bland annat har Svenskt Flyg tagit initiativ till en Färdplan för fossilfri konkurrenskraft inom regeringens initiativ ”Fossilfritt Sverige” med målet om ett helt fossilfritt flyg. Vidare att Flygföretagen årligen investerat miljardbelopp i nya flygplan som kraftigt minskar utsläppen. Flygbranschen har även varit med om att arbeta fram ett globalt mål om att halvera flygets utsläpp i absoluta tal till 2050, uppger man.
SSU-veteran kritisk till flygskatten
Niklas Nordström, ordförande för Svenskt Flyg, kritiserar även han regeringens sätt att räkna, men skriver samtidigt att alla kan se att flygbranschen både gör ”insatser och vill göra mer för att vi ska bli ett mer klimatvänligt transportmedel. Men vi kan inte göra det i en konflikt med vår egen regering”.
”Det vi ser nu är att olika företrädare för myndigheter och forskning skapar egna sätt att räkna och mäta på som inte är gängse internationellt. Att detta stöds av miljöministern är minst sagt oroväckande”, skriver han på Svenskt Flygs hemsida.
Nordström är tidigare SSU-ordförande och före detta Socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå.
Niklas Nordström och Svenskt Flyg tycker även att den nya nationella flygskatten som Sverige inför från och med 1 april i år är skadlig och ett kontraproduktivt sätt att minska koldioxidutsläppen. För resenärerna innebär det 60 kronor dyrare flyg inrikes och inom EU, och 400 kronor extra på långdistansflyg. Organisationen menar utan omsvep att regeringen bortsett från den massiva kritik som riktats mot förslaget och att syftet med flygskatten är att minska antalet flygresor för att åstadkomma nedläggning av flera regionala flygplatser.
Skatten kommer att försämra konkurrenskraften för hela Sverige, som är Europas Norrland och ligger långt borta från internationella marknader. I synnerhet blir det illa för regioner i Sverige som är beroende av flygtransporter, hävdar Svenskt Flyg.
Vidare menar de att skattens klimateffekt beräknas bli ytterst marginell.
Koldioxidskatt på flyget trots protester
Regeringen instämmer i delar av kritiken och har omsider backat från sitt tidigare förslag om ännu högre flygskatt. Man anslår även 120 miljoner kronor i ytterligare stöd till redan starkt subventionerade regionala flygplatser i de regioner som drabbas hårdast av skatten. Men kritiken har inte minskat.
– Flygskattens skadliga effekter på tillväxt och regional utveckling har varit kända sedan länge. /.../ Att skatten sänks och en kompensation införs är ett tecken på att regeringen insett flygskattens skadliga effekter. En rimlig följd vore därför att inte införa skatten. Nu blir det symbolpolitik, säger Anna Wilson, generalsekreterare på Svenskt Flyg.
På Flygkanalen och i andra sammanhang påpekar Svenskt Flyg att både forskare och politiker har fel fokus. Man menar att flyget kommer att bli successivt bättre på att minska utsläpp och byta till förnybara drivmedel, medan vägtrafiken och den tunga lastbilstrafiken faktiskt står för den allra största delen av Sveriges koldioxidutsläpp och luftföroreningar.
Samtidigt som miljöbråket om flyget pågår, fortsätter Trafikverket att på regeringens uppdrag upphandla olönsam flygtrafik till glesbygden i Norrland, där passagerarna per flygtur i vissa fall kan rymmas i en personbil.
Regeringen vill bygga ut Arlanda flygplats rejält
I samma regering som flygmotståndaren Karolina Skog (MP) är minister, sitter Thomas Eneroth (S) som infrastrukturminister. Han arbetar med frågor om utökat flyg på Arlanda flygplats intill Stockholm. Swedavia meddelar att resandet ökar och år 2040 behöver Arlanda kunna ta emot 40 miljoner resenärer årligen, närmast en dubbling från dagens 25 miljoner.
Den 6 februari togs Arlandasatsningen upp i Riksdagen, då Vänsterpartiets Jens Holm ställde en interpellation till klimatminister Isabella Lövin (MP). Istället dök infrastrukturministern Thomas Eneroth upp och företrädde regeringen. Jens Holm hade skrivit frågeställningen om huruvida miljöministern anser att Arlandas expansionsplaner är förenliga med Sveriges klimatmål och övriga miljömål. Eneroth undvek vad miljöministern eventuellt kan tycka, men påpekade att flygtrafiken kommer att öka kraftigt och att blunda för den verkligheten är inte någon lyckad strategi.
Swedavia meddelar att fram till år 2050 kommer flygtrafiken huvudsakligen inte att kunna bruka annat än fossila bränslen och att flygtrafiken därmed kommer att förbli exponerade mot oljeprisets förändringar. Det var också de uppgifterna som fick Jens Holm att ställa frågan i sin interpellation, då den motsäger flygbranschens egna uppskattningar om att mycket tidigare kunna ersätta det fossila flygfotogenet med förnybara bränslen.