![]()
Expressen och DN har klagat över att Google och dess videoplattform YouTube inte censurerar sitt innehåll tillräckligt hårt. Det började med ett drev mot medborgarjournalisterna i Granskning Sverige, men övergick sedan till att handla om bland annat en lista över kända judar i Sverige, och att historiska tal och filmer från Hitlertyskland finns att se på YouTube – något som varit fallet i åratal och knappast är en nyhet.
I en debattartikel i Expressen svarade Googles chefsjurist David Price på kritiken. Han skrev å ena sidan att det skulle vara ”problematiskt om personliga åsikter hos Googles personal avgjorde vilken typ av innehåll som skulle uteslutas från sökresultaten”. Å andra sidan skrev han i luddiga ordalag om en ”förbättrad” version av Google som snart ska implementeras för Sverige:
”Under det senaste året har vi gjort ett stort antal förbättringar i våra sökalgoritmer så att vi kan ge mer kvalitativa resultat på sökningar som kan leda till tvivelaktigt innehåll.”
Det är ytterst oklart vad dessa ”förbättringar” kommer att innebära och huruvida de delvis är särskilt anpassade för att censurera sökresultat för den som sitter bakom en svensk IP-adress, eller är samma som redan införts i vissa andra länder.
[caption id="attachment_33604" align="alignnone" width="585"]
![]()
Expressen vill att YouTube tar bort innehåll man anser politiskt stötande, även rent historiska filmer från Hitlertyskland. Skärmavbild: Expressen[/caption]
Manipulerade sökresultat − snart även i Sverige?
Google har blivit omtalat i amerikanska högerkretsar för att manipulera sina sökresultat i politiskt korrekt riktning.
Som vi tidigare skrivit om i Nya Tiders nätupplaga (eNyT v.33/2017) visar en googling på ”american inventors” nästan uteslutande afroamerikanska uppfinnare − som i praktiskt taget samtliga fall bara tagit patent på varianter av redan existerande uppfinningar − medan banbrytande vita amerikanska uppfinnare som Alexander Graham Bell, Samuel Morse, Nikola Tesla och Benjamin Franklin hamnar längre ned i sökresultaten.
En sökning på ”amerikanska uppfinnare” på svenska ger däremot mer objektiva resultat − än så länge.
Det kan tilläggas att Google även anklagats för att manipulera bildsökningar − exempelvis visar en bildsökning på ”white couple” nästan uteslutande par med blandad härkomst.
Frågan är alltså bland annat om Google nu kommer att införa sådan manipulering av sökresultaten även i Sverige, och om man även kommer att införa censur av sökresultaten som är exklusiv för Sverige. I så fall skulle det placera oss i samma kategori som Kina, som också har en ”anpassad” version av sökmotorn.
”Vi har gjort det till en hög prioritet för våra utvecklare att rulla ut en fullständig svensk version av det systemet så snart som möjligt”, skriver David Price i sin debattartikel.
Lista över judar togs bort
Den så kallade ”judelistan” har redan tagits bort från sökresultaten för den som söker från Sverige, men visas fortfarande − dock längre ned i sökresultaten − för den som ändrar sina inställningar i Google så att man söker från ett annat land.
Så vitt Nya Tider kunnat finna handlar det inte om någon ”hatlista” som påståtts i systemmedierna, utan om en blogg där judar anklagas för att vara etnocentriska, hålla ihop i internationella nätverk och vara illojala mot de länder de bor i. Det påtalas att ”[a]lla judar ingår inte i dessa nätverk, men många icke-judar ingår i dem”.
Själva listan innehåller några tiotal inflytelserika judar och ingenting som är mer vulgärt eller hetsande än att någon pekas ut som ”rabiat sionist” eller för att vara ”känd för att ursäkta kriminella invandrares beteende” (kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki). Den som vill bedöma listans eventuella anstötlighet själv hittar den på judarisverige.wordpress.com.
David Price skriver i sin debattartikel att listan togs bort från sökresultaten på grund av att den innehåller upphovsrättsskyddade foton, men att den däremot inte bryter mot lagen om ”hets mot folkgrupp”. Det är alltså fortfarande oklart om Google kommer att censurera sajter som inte bryter mot svensk lag.
Flera debattörer har påpekat att det redan är problematiskt om Google ska göra bedömningen om något bryter mot svensk lag eller inte, ett avgörande som normalt fattas i en domstol, men det blir naturligtvis betydligt värre om man även ska censurera bort saker som man inte bedömer bryter mot några lagar.
I USA har det höjts röster för att reglera jättarna på Internet. Man argumenterar för att Google och Facebook borde klassas som att höra till allmännyttan eftersom folk använder dem lika ofta som telefonen och posten − och företag i telekom- och postbranschen tillåts ju inte välja efter egen åsikt vilka saker de ska släppa igenom.
Det kan också påtalas att EU-kommissionen förra året krävde Google på 2,42 miljarder euro i böter för att företaget ”utnyttjat sin dominans som sökmotor genom att ge olagliga fördelar åt sina egna shoppingtjänster”. Samma företag bör alltså enligt Expressens debattörer kunna styra ”idéernas marknadsplats” efter behag.
Även vissa debattörer inom systemmedia, men utanför Bonniersfären, har varit kritiska till Expressens kampanj, exempelvis kommunisten och Aftonbladet-kolumnisten Åsa Linderborg som kallar den ”ett angrepp på yttrandefriheten som heter duga”.
Nya Tider har inte lyckats nå Googles filial i Sverige för en kommentar. Vi har skickat frågor via e-post om vad förändringarna egentligen innebär och om några av dem är exklusiva för Sverige.