![]()
På ett pressmöte i Riksdagen i dag meddelade riksdagsmannen Mikael Jansson att han efter 25 år lämnar Sverigedemokraterna för att i stället kandidera för Alternativ för Sverige. Han säger samtidigt att han kommer att sitta kvar i Försvarsutskottet.
Vid pressmötet berättade Jansson, som tidigare varit partiledare för Sverigedemokraterna, att han under sju år i Riksdagen utarbetat Sverigedemokraternas försvars- och säkerhetspolitik tillsammans med frivilliga krafter från bland annat det militära. Nu när Sverigedemokraterna skickar tydliga signaler om att de svänger i frågan om alliansfrihet ser han det som än viktigare att fortsätta att verka för detta som tidigare varit en kärnfråga för SD.
– Jag har fått mandat av väljarna att verka för alliansfrihet, det bästa sättet att göra det på är att sitta kvar i Försvarsutskottet, säger han.
[caption id="attachment_33901" align="alignnone" width="585"]
![Mikael Jansson tillsammans med Olle Felten, som också gått över från SD till AfS. Foto: Nya Tider]()
Mikael Jansson tillsammans med Olle Felten, som också gått över från SD till AfS. Foto: Nya Tider[/caption]
För Nya Tider berättar han att han tidigare var aktiv i Centerpartiet, sedan i Sverigedemokraterna och nu byter till Alternativ för Sverige, men det är inte för att han ändrat åsikt på något sätt, utan att det är partierna svängt. I Riksdagen har det varit SD och Socialdemokraterna som varit tydligt emot Nato-medlemskap tidigare, men internationellt har S varit ganska tysta i frågan och det har varit SD som fått tala om att det i den svenska Riksdagen finns en stark majoritet för alliansfrihet. Om SD nu börjar svänga kan det bli avgörande för Sveriges framtid, menar han.
Jansson berättar för Nya Tider att han nyligen gjorde en försvarsrelaterad resa till USA, och fick då höra av de amerikanska militärerna att de delar uppfattningen att Östersjöområdet skulle bli mycket mer säkerhetspolitiskt instabilt och farligt om Sverige och därefter kanske Finland gick med i Nato.
– Ändå vill de att vi ska gå med i Nato, säger han.
Krigsrisken skulle öka, säger han, en utveckling som han säger sig vara väldigt orolig för.
[caption id="attachment_33902" align="alignnone" width="585"]
![Mikael Jansson svarar på journalisternas frågor. Bredvid står Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS. Foto: Nya Tider]()
Mikael Jansson svarar på journalisternas frågor. Bredvid står Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS. Foto: Nya Tider[/caption]
Sverigedemokraternas ledning har den senaste tiden gjort mediala utspel om ”samvetsfrihet” i Nato-frågan, vilket betyder att partiets riksdagsledamöter kan rösta hur de vill. Man har också aviserat en ”förnyelse” av försvarspolitiken. Det tycker Jansson är att gå för långt i anpassningen till Moderaterna inför ett eventuellt framtida regeringssamarbete. Partiledningen har talat i termer av att det finns en ”målkonflikt” mellan en tydlig linje om alliansfrihet och ett framtida regeringssamarbete, men Jansson tar Norge som exempel, som han tycker fått en ”mycket bra” regering:
– Samtalet mellan Höyre och Framskrittspartiet kom efter valet. Det var inte så att Fremskrittspartiet lade sig för Höyre innan valet.
[caption id="attachment_33903" align="alignright" width="236"]
![Mikael Jansson. Foto: Nya Tider]()
Mikael Jansson. Foto: Nya Tider[/caption]
Sverigedemokraternas ledning har kommenterat Janssons partibyte med att han är bitter efter att inte ha fått förnyat förtroende och inte hamnat på partiets riksdagsvalsedel. Själv menar han att han inom partiet försökt verka för alliansfrihet, men märkt att det inte setts positivt av partiledningen, och att det lett till att han förlorat olika positioner. Ledningens beslut att frångå den tydliga linjen om alliansfrihet har över huvud taget inte diskuterats med honom eller riksdagsgruppen i stort, säger han.
Även om beslutet att lämna SD mognat de senaste veckorna, har utvecklingen varit tydlig en längre tid.
– Jag har inte meddelat dem att jag lämnar, de får tillräcklig information via det här pressmötet. De kommunicerade inte heller något om riksdagsvalsedeln, säger han.
AfS partiledare Gustav Kasselstrand fanns på plats och berättade att när han blev aktiv i Sverigedemokraterna i Göteborg så var Jansson en av de första han träffade. De har därefter jobbat ihop i nästan tio år, och det är välkommet att de kan göra det igen, säger han. Jansson å sin sida berättade att han fick ett gott intryck av Kasselstrand, inte minst då denne var ordförande för Sverigedemokratisk ungdom, och hela den processen när partiet gjorde sig av med sitt ungdomsförbund ser han som en ”skådeprocess”.
Förutom försvarsfrågan anser Mikael Jansson att SD nu hade kunnat passa på att lansera ett tydligt återvandringsprogram.
– Alla i Sverige vet att integrationspolitiken har misslyckats och att vi behöver en återvandringspolitik. Sverigedemokraterna borde ha varit det parti som satt en bra återvandringspolitik i riksdagen men har inte gjort det. Här har AfS också en viktig roll att fylla, att lägga en tydlig och bra återvandringspolitik.
Gustav Kasselstrand fyllde i med att ”hundratusentals” måste återvandra.
– Vissa behöver hjälp med att återvandra, andra behöver utvisas, som till exempel kriminella, personer som fått avslag på sin asylansökan, tiggande migranter och andra som kommit till Sverige för att utnyttja Sveriges välfärdssystem och naivitet.
Han menar att man får ”jobba sig bakåt” genom de olika regeringarna och se vilka som fått uppehållstillstånd eller medborgarskap på falska grunder. På reportrarnas frågor förtydligar han att han vill öppna för att personer som fått medborgarskap på falska grunder ska kunna fråntas dessa.
En reporter frågade då Jansson om han är bekväm med att de som blivit svenska medborgare ska kunna förlora sitt medborgarskap och då kanske bli statslösa. Jansson svarade att han anser att AfS partiprogram är bra och att han har fullt förtroende för att partiets återvandringspolitik är riktig.
På pressmötet presenterade Alternativ för Sverige även sin riksdagslista. Av de 50 namnen är tre riksdagsledamöter, alla tidigare sverigedemokrater: Mikael Jansson, Olle Felten och Jeff Ahl. Vi noterar även att bland kandidaterna finns juristen Jakob Eriksson, som tidigare varit partisekreterare för SD och ansetts ingå i den så kallade bunkerfalangen.