![]()
Frågan om bidrag för uppehälle till personer som vistas i landet i strid med lagen är något som delar många partier. SVT har fått svar från 244 av landets 290 kommuner, vilket gör att det kan finnas fler kommuner som betalar ut lagstridiga bidrag.
De som vistas i Sverige illegalt är personer som inte anses vara skyddsbehövande och därför inte fått asyl, brottslingar som dömts till utvisning eller personer som bosatt sig i Sverige utan att meddela myndigheterna om detta. Dessa får sedan tidigare gratis tand- och sjukvård, men flera kommuner ger dem även bidrag för uppehälle.
Kommunerna har inte skyldighet att ge bidrag till personer som fått utvisningsbeslut och skulle ha lämnat landet för länge sedan. Omkring var tionde kommun väljer alltså att göra det ändå. Socialdemokraterna menar att dessa personer visserligen ”ska återvända till sina hemländer”, men att man samtidigt ”inte kan låta barnfamiljer ha det hur dåligt som helst”. Det säger Anna-Lena Sörensen, talesperson för Socialdemokraterna i sociala frågor i riksdagen, till SVT Nyheter.
Moderaterna är av en annan åsikt:
– De som fått nej ska lämna landet. Man kan inte ge så dubbla signaler, säger partiledaren Ulf Kristersson till SVT Nyheter.
Trots det är det alltså flera moderatstyrda kommuner som beslutat att ge bidrag till illegala.
I Malmö har frågan om bidrag till personer som inte har rätt att uppehålla sig i Sverige prövats i domstol. Trots att den socialdemokratiska koalitionen förlorade har man fortsatt att betala ut bidrag, i strid med domstolens utslag.
I några kommuner har den politiska ledningen förändrats under mandatperioden. Sigtuna kommun är ett sådant exempel, där Socialdemokraterna fått lämna makten efter att det skandalomsusade kommunalrådet Ibrahim Khalifas generositet mot klanen ledde till att den så kallade Regnbågskoalitionen med Moderaterna i ledningen tog över förra året. Enligt uppgifter till Nya Tider skall utbetalningarna nu upphöra.