![]()
I februari ansökte Stiftelsen Växjös muslimer om tillstånd att varje fredag få sända böneutrop via ett högtalarsystem. Reaktionerna har varit många och bland annat Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har varit mycket kritisk eftersom utropens syfte kan ses som att "proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde". Även Amnesty International har riktat skarp kritik mot ansökan och Växjös kommunalråd, Moderaternas Anna Tenje har varit orolig över den ökande polariseringen som utropen skulle kunna komma att innebära och har därför bett stiftelsen att dra tillbaka sin ansökan skriver Aftonbladet.
Kraftiga reaktioner
Men nu har alltså polisen i Växjö fattat beslut om att böneutrop kommer att tillåtas i det invandringstäta området Araby.
I den direktsända presskonferensen den 8 juni meddelade Växjöpolisen att de har godkänt högtalarutsända böneutrop varje fredag. Beslutet kommer att gälla i tolv månader och ljudet får inte överskrida 45 decibel inomhus och inte 110 decibel utomhus, det vill säga strax över ljudnivån för en motorsåg och 10 decibel under smärtgränsen som ligger vid 120 decibel.
Ingen hänsyn till böneutropets innehåll
Högtalarutrustningen skall vara riktad västerut där den gör minst skada i bullerhänseende. Beslutet är endast fattat utifrån premisserna i ordningslagen och de lokala ordningsföreskrifterna. Ingen hänsyn har tagits till utsändningens innehåll utan polisen förhåller sig ”åsiktsmässigt neutrala”.
I det islamiska böneutropet, ”Adhan”, proklameras bland annat den islamiska trosbekännelsen, ”Shahadah” (” Det finns ingen gud utom Allah, och Mohammed är hans profet”). Syftet med böneutropet är att kalla till bön men också att icke-troende skall få del av det islamiska huvudbudskapet. I böneutropet ingår också slagordet ”takbir” (”Allahu akbar”, sv. ”Gud är störst”). Ett budskap som nu alltså kommer att utropas över Växjö.
Jubel i islamiska församlingen – och hos Svenska kyrkan i Växjö
Moskéns representant jublar över beslutet. Det visar att vi räknas som samhällsmedborgare trots att vi tillhör en annan religion eller etnicitet. Vi får känna oss delaktiga i samhället säger han. Han får dock inte medhåll från Vice ordföranden för Muslimska föreningen i Ljungby, Abdelhak Lahouaichri som tidigare till tidningen Smålandsposten har sagt att muslimer är gäster i Sverige och att man inte vill medverka till några kulturkrockar
Någon som också är glad är biskopen i Växjö stift, Fredrik Modeus. Han tycker att det är ett ”Klokt och välbetänkt beslut” som han tror kommer påverka integrationen positivt.
Kritik från Moderaterna
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer, säger till SVT att han i grund och botten tycker att det kan finnas anledning att titta på om man kan göra andra avvägningar än bara bullernivå till exempel balansen mellan religionsfrihet och allmänhetens rätt att värja sig mot religiösa budskap.
Anna Tenje säger efter beslutet till TT att hon inte tror att ”böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar i ett läge där det redan finns motsättningar.”
Grannarna har inte blivit tillfrågade
Under presskonferensen fick Polisen frågan varför man inte hade tillfrågat grannarna innan beslutet fattades. Svaret blev då att man inte hade gjort det eftersom det saknas laglig grund för ett sådant förfarande eftersom grannarna inte är part i tillståndsprocessen. Ansökan ska dessutom handläggas enkelt, snabbt och billigt och en sådan åtgärd skulle fördröja processen avsevärt, uppger Magnus Rothoff vid Växjöpolisen. Vem som helst kan dock överklaga ärendet men det blir då Förvaltningsrättens uppgift att pröva en eventuell överklagan.