![]()
Det politiska motståndet mot Västlänken leds i kommunfullmäktige av partierna Sverigedemokraterna, Vägvalet och Demokraterna.
Vägvalets partiordförande Claes Westberg säger till Nya Tider att beslutet inte var oväntat, men att det sannolikt kommer att överklagas med begäran om inhibition. Det innebär att byggandet inte får sätta igång innan domstolen avgjort frågan.
Westberg ser dock ingen möjlighet att permanent stoppa bygget genom ett domstolsbeslut, det måste stoppas via röstsedeln. Han påpekar att i de senaste opinionsundersökningarna samlar de Västlänkenkritiska partierna ungefär 30 procent, så det är en lång väg, men allt kan hända.
Även Jörgen Fogelklou, lokal ordförande för SD, är inne på att frågan om Västlänken kommer att avgöras i valet. Demokraterna fortsätter också sin tillväxt och är nu näst största parti i Göteborg med 16 procent, men Västlänkenvänliga Moderaterna är fortfarande största parti så man har inte lyckats ta så många av deras väljare som man hoppats.
Där finns dock en stor potential och man kan också vinna nya väljare från resten av allianspartierna och Socialdemokraterna.