![]()
Formellt kallas insatsen ”Förberedande och orienterande utbildning” (FUB), där Riksrevisionen nu har fokuserat på den majoritet som ingår i Arbetsförmedlingens ”etableringsuppdrag”, vilket omfattar personer mellan 20 och 65 år som har uppehållstillstånd som flykting, kvotflykting, skyddsbehövande och deras anhöriga.
Inom detta uppdrag deltog 42 000 personer under 2017, till en kostnad av 1,6 miljarder kronor. Insatsen består av olika komponenter, där inriktningarna Kunskapsvalidering och Yrkessvenska är vanligast.
Den 22 maj i år publicerade Riksrevisionen sin granskning av hur det gått för de personer som deltagit sedan ansvaret för att samordna etableringsinsatser 2010 gick från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Syftet med denna reform var att underlätta och påskynda etableringen av nyanlända flyktingar och deras anhöriga.
Av dem som deltagit i insatsen var över 60 procent fyra år senare fortfarande kvar inom Arbetsförmedlingens system, men dessutom hade knappt en tredjedel av dem som lämnat det ett arbete. En fjärdedel av de som fortfarande var inskrivna hade någon form av anställning.
Kvinnor och personer som bara gått grundskolan var överrepresenterade bland dem som helt lämnat arbetskraften. Av kvinnorna har runt 70 procent högst en förgymnasial utbildning, medan motsvarande siffra för männen är runt 60 procent.
Av de nyanlända som påbörjade etableringsuppdraget 2011 deltog drygt 90 procent i någon aktivitet som motsvarar ett arbetsmarknadspolitiskt program. 90 procent av dessa deltog i sin tur i FUB, medan övriga gjorde arbetsplatspraktik (APR). Rapporten berättar att av dem som deltog i FUB som första aktivitet inom etableringsuppdraget har 37 procent lämnat AF fyra år efter påbörjat etableringsuppdrag. Motsvarande siffra för de som deltog i APR är 41 procent.
Bland deltagarna i APR övergick endast 15 procent till ”aktivitet som innebär anställning”, vilket exemplifieras av instegsjobb eller nystartsjobb där staten betalar en stor del av lönen. Övriga fortsätter inom ytterligare APR.
En av rapportens slutsatser blir följaktligen:
”Det tar lång tid för många av deltagarna i etableringsuppdraget att hitta ett jobb och många lämnar arbetskraften.”
Även den ansvariga myndighetens uppföljning kritiseras:
”Riksrevisionen konstaterar också att Arbetsförmedlingens utvärdering av insatser för deltagarna inom etableringsuppdraget är bristfällig.”
En tidigare rapport om de som deltar i insatsen utanför etableringsuppdraget visade i genomsnitt negativa effekter av att delta i FUB som första insats jämfört med att inte delta i något program eller med att delta i arbetspraktik.