![]()
En undersökning från Aftonbladet/Inizio visade att hela 57 procent av svenskarna vill förbjuda tiggeri medan bara 16 procent var för fortsatt tiggeri som det ser ut i dag. Motståndet mot tiggeri anses alltså vara stort bland svenskarna, så pass stort att flera kommuner, till exempel skånska Vellinge, försökt tillmötesgå sina kommuninvånare genom att yrka på ett tiggeriförbud. Länsstyrelsen i Skåne har dock satt stopp för Vellinges planer.
I Eskilstuna prövar man en annan metod för att kringgå den lagstiftning som finns. Efter en flera timmar lång debatt i kommunfullmäktige röstades ett omdiskuterat lagförslag igenom som kommer innebära att man inte inför ett ”förbud” men ändå kraftigt försvårar för tiggeri. Man har arbetat fram en modell som innebär att det krävs ett tillstånd för ”passiv pengainsamling” på flera platser i kommunen.
– Samhällskontraktet fungerar inte för den här gruppen och risken är att om vi tycker att det är okej att de lever som de gör så tycker vi kanske snart att det är okej om våra egna medborgare också gör det om ett tag. Det kan bli ett sluttande plan som gör att den svenska modellen eroderar, sade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till Eskilstuna-Kuriren.
Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson höll med om förslaget men passade på att kritisera Socialdemokraterna:
– I januari 2014 lade vi fram en motion om att det skulle krävas tillstånd för att tigga och då pratade S om att det skulle bli en fasciststat. Men vi välkomnar kovändningen från S och C.
Svensk byråkrati ett vapen mot tiggeri
Genom att göra det så pass krångligt och dyrt att söka tillståndet skall man i princip göra det lönlöst att söka sade Jimmy Jansson tidigare till Aftonbladet, när han försvarade förslaget som nu alltså röstats igenom. Beslutet innebär att man genomför förändringar i de lokala ordningsföreskrifterna för att begränsa möjligheterna att tigga. Tillståndet skall sökas hos polisen och kommer gälla Eskilstuna Centrum, Tuna parks handelsområde, Skiftinge och Sveaplan. En avgift kommer att tas ut för tillståndet, hur hög är ännu ej fastställd, men avgiften skall vara så pass betydande att den avskräcker tiggare från att söka. Vidare skall tillstånd inte ges om den ”passiva penninginsamlingen” riskerar att vara ordningsstörande. Vad som räknas som ”ordningsstörande” kan Polisen besluta om och de kommer att lyssna på allmänhetens samt affärsidkares klagomål vilket även innebär att givna tillstånd kan dras in.
Kritik från liberaler och vänstern - vill ha kvar tiggarna
Flera av partierna i kommunen menar dock att det inte går att se ”passivt penninginsamlande” som en ordningsfråga och att förslaget bara kommer att göra livet svårare för ”utsatta människor”.
– Det är en historisk dag i Eskilstuna där vi har en politisk majoritet som vill förbjuda fattigdom. Det är samma sak som att sparka på fattigt folk. Ni har genom det här förslaget skapat en hätsk stämning i samhället, en polarisering som leder till ökade risker för hatbrott, sade Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui under omröstningen.
Beslutet att införa tillståndskrav klubbades igenom efter tre och en halv timmes debatt i fullmäktigesalen. Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna röstade nej.
Fler kommuner har visat stort intresse för ”Eskilstunamodellen” och många bedömare menar att den kan komma att få stor spridning som ett sätt att kringgå nuvarande regelverk för att lyssna till kommuninvånarnas önskemål om att få bort tiggeriet. Nu ligger frågan hos länsstyrelsen i Södermanlands län som kommer att se över huruvida förslaget från Eskilstunas kommun är förenligt med ordningslagen. Besked väntas komma inom kort.