![]()
Nya Tider besökte ”Järvaveckan” på Spånga Idrottsplats när Tensta i västra Stockholm 14/6. Man har väl tänkt att Järvaveckan ska bli ett ”Almedalen 2.0”, men det är långt dit. Där var förvånansvärt lite besökare. Hälften var nog funktionärer och knappt hälften en internationellt brokig blandning från de närliggande bostadsområdet. Ett fåtal besökare med svenskt utseende kunde vi också räkna in. Av funktionärerna var också en stor del, kanske en tredjedel, av utomeuropeisk bakgrund.
[caption id="attachment_36919" align="alignleft" width="395"]
![]()
Ylva Johansson och Martin Ådahl i batalj om statssubvensionerade jobb eller lågavlönade instegsjobb. Foto: Nya Tider[/caption]
Partierna hade var sitt litet tält i en rad, som små valstugor. Utöver partierna hade 15-20 andra organisationer och företag hade också tält på området.
Varje dag hade ett ambitiöst program med föreläsningar och panelsamtal. När Nya Tider besökte var det dock nästan tomt i alla fyra stora mötestälten. Bara på stora scenen hände det något. Där var det ett bland annat en paneldiskussion om arbetsmarknadspolitik:
[caption id="attachment_36920" align="alignleft" width="209"]
![]()
Sven-Olof Sällström (SD), ”Det finns ingen efterfrågan för fler 'enkla jobb'”. Foto: Nya Tider[/caption]
Politiker från sju partier var överens om att de skulle skapa mängder av ”enkla jobb”, men oense om hur det skulle gå till. Den sverigedemokratiske talesmannen Sven-Olof Sällström var ganska tystlåten. När han fick ordet sade han lite lakoniskt:
– Det finns inget behov i näringslivet för ”enkla jobb” – det behov som finns är redan tillsatt, hävdade Sällström menade att vad vårt samhälle istället behöver är utbildade specialister. och de kan vi bara få genom att satsa på utbildning.
[caption id="attachment_36923" align="aligncenter" width="585"]
![]()
Vid Moderaternas tält var det många funktionärer, som sig bör, det var ju Moderaternas dag. (Ulf Kristerssons tal refereras i en egen artikel.) Foto: Nya Tider[/caption]
EU-frågor lyste med sin frånvaro
Det är kanske inte så att jag väntade mig något direkt nytt från de politiska månglarna i tälten. Det som gjorde starkast intryck var faktiskt istället i det partipolitiskt obundna ”Nej till EU”-tältet.
Där fick Nya Tider en pratstund med Jan-Erik Gustafsson, redaktör för ”kritiska EU-fakta”. Han menade att valrörelsen är ett stort hyckleri, eftersom politikerna numera har starkt kringskuren beslutsmakt. Mer och mer avhandlas och beslutas på EU-nivå, och när frågan äntligen kommer till Riksdagen vet de stora partierna precis vad EU-organen bestämt att de måste rösta på.
[caption id="attachment_36924" align="alignleft" width="314"]
![]()
Jan-Erik Gustafsson, i tältet ”Nej till EU”. Foto: Nya Tider[/caption]
Jan-Erik Gustafssons beskrivning stämmer väl överens med en
undersökning som Maria Strömsvik gjort tillsammans med Agnes Wiberg vid Centrum för Europaforskning:
”I svensk politik talas det ofta om EU-frågor som om det vore något väsensskilt från andra politikområden, säger Maria Strömvik. I själva verket berör de politiska besluten på EU-nivå till stor del de områden som oftast porträtteras som 'svenska valfrågor', som t ex social trygghet, landsbygdsstöd, migrationsfrågor, miljöfrågor, lag och ordning, sjukvård, och försvar.”
Det är som om vi väljer vår svenska lagstiftare i Bryssel med förbundna ögon, säger Maria Strömvik.
Strömsvik och Wiberg har undersökt 52 viktiga frågor som skall beslutas av EU-kommisionen och parlamentet i nära framtid. Har partierna några åsikter om dessa ? Berättar de vilka åsikter de kommer att driva. Nej. Nej, med några få undantag.
Kanske har du hört att Miljöpartiet vill förbjuda ”sugrör” och andra engångsartiklar av plast? Tror du att det är något som Miljöpartiet själv hittat på eller har makt över. Nej, det är en EU-förordning som ligger färdig och med stor sannolikhet kommer att tas i höst. Sedan är det bara för Miljöpartiet hemma i Sverige att berömma sig för sitt ”inflytande”.
Mest känt är väl att EU ska (försöka) besluta om en gemensam migrationspolitik. Både Stefan Löfven och Angela Merkel försöker undvika frågan i nationellt sammanhang, med hänvisning till att EU måste ta ett gemensamt beslut att ”solidariskt dela på ansvaret”. Till skillnad från vad som gäller de andra 50-talet frågorna, är det dock högst troligt att någon gemensam migrationspolitik inte kommer att kunna drivas igenom. Förslagen från EU-kommisionen handlar om att skapa en biometrisk databas för identifiering av asylsökande, omfördelning av asylsökande, vidarebosättning mellan EU-länder, regler för asylbedömning.
Samtliga partier uttrycker sig ”vagt”, enligt Strömvik och Wiberg. De utrycker sig allmänt om ”gemensamt ansvar” inte om vad detta ansvar går ut på.
Också SD tysta i EU-frågor trots officiellt EU-motstånd
Särskilt anmärkningsvärt är att Sverigedemokraterna utmärker sig genom att inte ha något svar alls på vad man driver i frågorna om EU:s migrationsplaner och asylregler, faktiskt inte om EU-politikens frågor överhuvudtaget. Detta trots att partiet officiellt vill lämna unionen.
Har du hört talas om PESCO? Det handlar om fördjupat militärt samarbete mellan EU-länderna, för att EU ska kunna bli en ”global aktör” (militärt). Moderaterna och Socialdemokraterna har sett till att Sverige är med, men de tycker uppenbarligen inte att väljarna behöver bekymra sig om den saken. PESCO är förvisso inte NATO, men det likafullt märkligt hur det kan vara förenligt med Sveriges så kallade ”alliansfrihet”.
PESCO borde ensamt vara ämne för en folkomröstning, men Jan-Erik Gustafsson och ”Nej till EU” vill hellre ha en folkomröstning om hela EU-medlemskapet – de vill ha SWEXIT.
[caption id="attachment_36925" align="aligncenter" width="585"]
![]()
Kebabbilen lockade ortens ”svenskar”. Flickorna med gul väst är funktionärer. Det var fler funktionärer än besökare. Foto: Nya Tider[/caption]
[caption id="attachment_36926" align="aligncenter" width="585"]
![]()
En glad linslus. Foto: Nya Tider[/caption]
[caption id="attachment_36928" align="aligncenter" width="585"]
![]()
Medborgerlig Samling hade inget eget tält men visade sig i tydliga partijackor och var glada i att få diskutera med folk. Foto: Nya Tider[/caption]
[caption id="attachment_36929" align="aligncenter" width="585"]
![]()
Vid Sverigedemokraternas tält var det också intresserade besökare. Foto: Nya Tider[/caption]
Sverigedemokraterna på platsen klagade över att de upprepat blev ”trirriterade” (som Karlson på Taket skulle sagt) av 10-12-åringar. Jag kunde själv se hur barnen uppviglades i Vänsterpartiets tält där de uppmanades att gå till SD-tältet och ställa ”frågor”. De försågs också med antirasist-klistermärken och anti-SD-knappar som de försökte fästa på Sverigedemokraternas tält och ballonger. Ganska oskyldigt, men irriterande.
[caption id="attachment_36930" align="aligncenter" width="585"]
![]()
I Vänsterpartiets tält. Foto: Nya Tider[/caption]
I Vänsterpartiets tält fick jag en pratstund med den här gamle revolutionären. Han var övertygad om att ”kapitalisterna” orättfärdigt stjäl ”mervärdet” från arbetarna och att man måste ”omfördela” mellan rika och fattiga. Jag frågade om det inte var rimligt att entreprenörer som betalar forskare och investerar i innovationer också gör sig en förtjänst. Det är ju de som därmed driver tillväxten som skapar överflödet och alla rikedomar. Han ville dock inte hålla med om att ”kapitalister” och innovatörer egentligen skapar något. ”Utan arbetarna som förverkligar idéerna skulle vi aldrig få något ut av det”, menade han.
Man kan emellertid inte låta bli att beundra banderollen i sydamerikansk propart-stil. En så kallad ”antirasistisk” besökare tyckte dock att mannen i mitten var opassande blond.
[caption id="attachment_36931" align="aligncenter" width="585"]
![]()
Verdandis tält. Foto: Nya Tider[/caption]
Verdandi har rötter i nykterhetsrörelsen och är rotad i svensk folkrörelsetradition. Med åren har Verdandi blivit en alltmer vänsterinriktad organisation, med ”antirasism” och (mer eller mindre) fri invandring som central målsättning.