![]()
Vårdguiden har länge kritiserats för sina långa köer, upp mot en timma. Mer än var tredje rådsökande ger upp medan de väntar och lägger på. Det skrev SVT den 18 mars i år på sin hemsida.
Rådgivningslinjen har sedan länge erbjudit tolkhjälp på både arabiska och somaliska. Men nu har myndigheten tagit det steget längre.
Araber och somalier behöver inte längre vänta i samma telefonkö som andra och därefter fråga efter tolk. Istället finns särskilda nummer för arabisk- respektive somalispråkiga där personal svarar omedelbart. Personalen kan givetvis också svenska för att kunna konsultera experter och läsa handböcker ifall det behövs för att ge adekvat hjälp.
Inte tillåtet att jämna ut köerna
Nya Tider har undersökt om en svensk kan få hjälp på sjukvårdens snabbnummer. Enligt lag har nämligen varje medborgare rätt att bli betjänad på bland annat svenska i alla sina kontakter med myndigheter. Det skulle dessutom innebära att resurserna användes effektivare.
Istället för att en svensk linje ska vara överbelastad medan den somaliska och arabiska har överkapacitet skulle dessa kunna ge rådgivning till svenskar. Den sammanlagda kötiden för alla sökande skulle bli kortare, men det skulle samtidigt innebära att också somalier och araber skulle riskera att behöva vänta.
Både på det somaliska och arabiska numret blir det dock tvärstopp även när det gäller ett sjukt barn. Nya Tider ringer först den svenskspråkiga rådgivningen där kön är över en halvtimme. Både den somaliska och arabiska linjen kopplar däremot fram efter första signalen.
Trots den uppenbart låga belastningen vägrar ändå personalen lyssna på frågan om ett sjukt barn eftersom linjen måste vara öppen för att omedelbart svara ifall en arab eller somalier skulle ringa.
NyT: Jag undrar om jag kunde få hjälp med en fråga angående ett barn.
– Ursäkta mig, du ska ringa 1177.
NyT: Jag vet, men det är sån jättekö där och jag behövde bara ställa en fråga till en läkare.
– Det går inte. Det här är arabiska linjen.
NyT: Men kan inte svenskar få hjälp också, du pratar ju svenska?
– Jag pratar svenska men vi svarar bara på frågor på arabiska.
NyT: Men eftersom jag har ett barn som är sjukt tänkte jag att ni kanske ändå ville hjälpa mig?
– Det är mot reglerna.
Även på somaliska linjen blir det stopp när en svensk försöker få sjukhushjälp reserverad för icke-svenskar.
– Jag kan bara ta det på somaliska du får ringa 1177, svarar personalen.
NyT: Det är sån kö på 1177 och eftersom du ändå svarat och kan svenska, kan du inte lyssna på min fråga? Jag har nämligen ett barn som är väldigt varmt och trött.
– För att jag ska kunna ta in en sjuksköterska måste du prata somaliska. Tack, hej.
Tolk-tjänster har blivit gräddfil
Sjukvårdsrådgivningen är inte den enda myndigheten som infört särskilda kontakter för andra språk, vilket i praktiken blivit gräddfil för snabbare hjälp.
Den 5 februari i år skrev nättidningen Samhällsnytt om CP-skadade Zandra Runngren Roos som väntade på ersättning för sin assistent åtta månader retroaktivt, vilket fortsatte dröja på grund av myndighetens långsamma handläggning. Det gick så långt att kvinnan slutligen fick utmätning från Kronofogden när myndigheten dröjde med att handlägga utbetalningen av pengar som hon hade rätt till.
Zandra Runngren Roos hade försökt nå Försäkringskassan på alla sätt som finns för svenskspråkiga utan att få tag i någon. Slutligen försökte hon desperat använda den arabiska servicen som betjänar smidigt på bland annat Facebook. Mycket riktigt fanns där också tillgänglig personal som svarade omedelbart – att servicen var reserverad för araber.
Orimligt med särskilda linjer
Orimligt med särskilda linjer
Nya Tider har sökt Vårdguiden för att ställa frågan varför de anställer personal för att ta emot somaliska och arabiska sökande omedelbart samtidigt som svenska sökande kan tvingas vänta i timmar. Vi har också frågat om det är rimligt att hänvisa svenskar tillbaka till en lång kö bara för att hålla linjen fri för omedelbara svar ifall det ringer en somalier eller arab.
”Vore det inte mer rättvist med ett nummer, där personer med tolkbehov ber om det när det är deras tur. Då blir väntetiden samma för alla”, har vi skrivit i en fråga till myndigheten.
Vårdguiden har ännu inte återkommit med svar.