![]()
Förra veckan, den 11 juli, klagade ICA-handlaren Jenni Steiner i den idylliska småstaden Trosa söder om Stockholm över att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) delat ut flygblad utanför hennes butik. Hon hävdar till och med att aktivisterna skulle ha skrämt kunder. På sin Facebook skrev Jenni Steiner att NMR var hotfulla mot kunderna:
”De betedde sig hotfullt mot människor som inte ville ta emot flygbladen. De vägrade att avlägsna sig och menade att de skulle besöka oss varje dag under 2–3 veckors tid.”
När hon ringde polisen fick hon dock reda på att det är tillåtet att dela ut flygblad i Sverige.
[caption id="attachment_38522" align="alignright" width="181"]
![]()
Prideflaggorna är hissade, men på ett annorlunda sätt. Foto: Privat[/caption]
– Den här gruppen på fyra personer kom till vår butik och stod och spred sitt vidriga budskap utanför oss, berättade Steiner för Expressen och Sörmlands Nyheter, och beklagade sig vidare över att NMR känner till att Sverige har yttrandefrihet.
– De är ju så slipade att de vet exakt vad de kan säga. Vi försökte köra bort dem, men de vet exakt vad som gäller, fortsatte hon. Steiner framhåller dock att folk kände sig hotade, och understryker ”när folk känner sig hotade så är det inte okej.”
Polismyndighetens svar i media blev att det inte är något polisiärt ärende när folk delar ut flygblad. Jenni Steiner är också besviken på politikerna och menar att de är fega som inte gör nazismen till årets valfråga.
Under onsdagen hann NMR genomföra ytterligare en flygbladsutdelning utanför ICA Trossen.
Dagen efter, på torsdagen, kom så självaste försvarsministern Peter Hultqvist på besök. En liten valfråga blev det trots allt. Till media förklarade Jenni Steiner att Peter Hultqvist blivit intresserad av händelserna och ringt henne på eget initiativ.
– Det är val i september och jag förstår att politiker vill vara ute, sade hon till Expressen.
Vill anställa subventionerade invandrare
Jenni Steiner känner sig extra påhoppad av nationalsocialisterna eftersom hon är öppet homosexuell. Redan samma kväll efter NMR:s första flygbladsutdelning hissade hon några prideflaggor utanför sin butik. Några skarpögda betraktare noterade dock i sociala medier att flaggorna hissades med ränderna lodrätt istället för vågrätt. Steiner kontaktade därefter media och agiterade för ett förbud mot nazistiska organisationer, precis som regeringen påstår att de tänker utreda att göra.
Steiner har också gjort sig känd som ICA-handlaren som i samarbete med kommunen och stadshotellet ordnar matlagningskurs för ”nyanlända.”
– Jag vill göra skillnad, förklarade hon på ICA-gruppens koncernsajt. I intervjun på ICA-sajten framgår också att hon vill kunna anställa billiga invandrare:
– Det borde bli enklare att anställa nyanlända. Som företagare kan du kanske inte betala 100 procent i lön, men du kanske kan betala 50 procent och kommunen kan bidra med resten. Jag ser att vi skulle nog vilja ta in praktikanter, sade Jenni Steiner i ICA-gruppens artikel.
Våldtäktshot mot ICA i Kortedala – politiker ointresserade
Många butiksägare i Sverige har dock helt andra problem än flygbladsutdelande nationalsocialister. I det forna arbetarklassparadiset Kortedala i Göteborg har köpmansfamiljen Ovrell drivit ICA-butik i 65 år. Förgäves har de sökt myndigheternas hjälp mot de kriminella som stjäl och hotar personalen.
I början av året berättade handlaren Mikael Ovrell om stölder, hot och våld som en del av vardagen. En av hans anställda kassörskor råkade ut för tre män som höll fast henne och sade ”en dag skall vi våldta dig. Inte i dag, inte imorgon, men en dag.”
Ovrell var också med under Almedalsveckan där han under ett av Svensk Handels seminarier berättade att den 20-åriga flickan inte mår bra efter det allvarliga våldtäktshotet. Mikael Ovrell förklarade i Visby att han är mycket kritisk till myndigheternas vilja att utreda brott och att samhällskontraktet brutits av dem som bär det yttersta ansvaret – politikerna.
Sälj din butik, sade åklagaren
Mikael Ovrell har däremot på egen hand löst brott som polisen inte klarat. Han märkte varor med så kallad DNA-spray och kunde följa de stulna varorna till en annan butik i närheten vars handlare gärna sålde stöldgodset vidare. Till Göteborgs Posten berättade Mikael Ovrell att hans avslöjande av den kriminella grannbutiken inte hjälpte ett dugg:
– När jag polisanmälde konstaterade polisen att de inte kunde göra mycket åt det – det var svårt att bevisa att det var samma kaffe. Etthundra paket kaffe hade stulits och genast hamnat till försäljning i butiken i samma område.
På endast två år har stölderna ökat till mångmiljonbelopp. Att den omedelbara närheten till ”utanförskapsområdet” Bergsjön har inverkan på vardagen i Kortedala har Mikael Ovrell förmedlat i de många intervjuerna han gett till bland annat Göteborgs-Posten, Aftonbladet och Sveriges Radio.
Mikael Ovrell berättade också att när han ställt kritiska frågor till åklagaren som inte yrkat på fängelsestraff för en gärningsman fick han ett riktigt ärligt svar: ”Jag förstår att du har problem, men min rekommendation är att sälja verksamheten, för vi kan inte hjälpa dig inom rättsväsendet.”
Polisen pekar indirekt ut georgier
I branschtidningen Market utpekas ”ett nätverk med kopplingar till den organiserade brottsligheten i Georgien” av polisen Christian Nylén som sysslat med att reda ut och kartlägga organiserad brottslighet som stjäl varor ur butiker. Polisen har gjort flera beslag och har stört verksamheten i Göteborg så att handlare som Mikael Ovrell upplever en minskning av stölderna. Ovrell förklarade dock för Market att straffrabatter för återfallsbrottslingar begränsar möjligheterna att sätta dit snattarna och att dessa ofta lever i narkotikamissbruk och är orädda för legala påföljder. Både han och polismannen Nylén har en idé för att lösa efterfrågan på stöldgods genom att ge fastighetsägarna möjlighet att vräka de förtagare som är hälare:
– Jag kommer då absolut att ringa dem och föreslå det. Den här typen av verksamhet är enormt skadlig för all ärlig handel i området, var Christian Nyléns besked enligt Market.
Många handlare har fått ge upp
Redan på 1970- och 1980-talen drabbades lanthandlare och närbutiker av inbrott och stölder från missbrukare. Sedan när olika kunddragande sidoverksamheter som Svenska Spel och bensinförsäljning försvann kunde stölder och skadegörelse definitivt sänka företagen som redan hade svårt med lönsamheten. Att ICA själva bestämt sig för att inte ha med småbutiker att göra är förvisso sant, men under ganska många år har också butiker i storstadsområdena drabbats av lönsamhetsproblem, inte sällan kopplat till den stigande invandrarkriminaliteten. En ICA-handlare i Stockholmsförorten Husby fick faktiskt berätta sin historia i Aftonbladet om hur han efter åratal av rån, stölder och grov misshandel tvingades lägga ner sitt relativt stora företag och börja ett nytt liv som mathandlare i Norrköping.
ICA-affären i Stockholmsförorten Husby har trots ägarbytet fortsatt ha problem. Nico Mulic, handlaren som nu driver ICA Supermarket Husby, skrev en debattartikel med Salam Kurda som äger Orientlivsbutiken, där de båda krävde mer poliser och att butiksbrott måste tas på allvar. Socialdemokraterna och samordningsminister Ibrahim Baylan lovade samtidigt att regeringen skall skapa trygghet i storstädernas olika centrum. Ibrahim Baylan och Närings- och innovationsminister Mikael Damberg kungjorde i vintras att regeringen avsatt avsevärda resurser för att vända den ökade segregationen. 500 miljoner i budgeten 2018, som året därpå stiger till 1,5 miljarder som tredje året växer till 2,5 miljarder. Det är en långsiktig satsning om kommer att bestå åtminstone tio år framåt, lovade de. Även moderaterna och SD har lovat pengar.
ICA-gruppen allt mer politisk korrekt
Det är inte bara enskild handlare som Jenni Steiner som är politiskt korrekta, själva ICA-gruppen, det börsnoterade bolaget som ägs av de många handlarna har anlagt en slags vänsteragenda. På ICA-gruppens hemsida presenteras nyheter om olika ¨politiskt korrekta åtgärder. Under fotbolls-VM lyfte ICA HBTQ-frågan i en reklamfilm tillsammans med Svenska Fotbollförbundets (SvFF). ICA har sedan två år varit involverade i SvFF:s kampanj ”Alla är olika – olika är bra.” ICA Fastigheter har stöttat initiativet finansiellt samt projektlett byggnation och utformning av en del av Asllani Court som ligger i det mångkulturella bostadsområdet i Vimmerby och ironiskt nog har fått namnet Bullerbyn. Anläggningen är uppkallad efter den kvinnliga landslagsspelaren Kosovare Asllani och projektet är tänkt att skapa en inspirerande plats för att hjälpa unga tjejer till en aktiv fritid, menar ICA Fastigheter, som ägnar sig åt ”utökade satsningar inom social hållbarhet och samhällsengagemang.”
Beträffande utbudet i butikerna påverkas också de enskilda handlarna till att göra olika kampanjer och satsningar på varor som veganmat och veganska julrecept. För att vinna feministiska kunder så tog den 6 mars i år den ICA-ägda Apotekskedjan Hjärtat ”bort momsen” på mensskydd, det vill säga de har sänkt konsumentpriset på en redan högt prissatt varugrupp till en nivå motsvarande det tidigare normalpriset hade före moms. I höstas kunde man också som kund få lukta på tre kändisar utan parfym under parfymfria veckan i samarbete med Astma- och Allergiförbundet. ICA-gruppen presenterade 2017 en rapport ”Maten och framtiden” som visar att år 2040 så kommer veganismen ha påverkat maten radikalt och mycket av köttet är då ersatt av grönt. ICA:s framtidsrapport visar att rätter som sushi, pizza, tacos och hamburgare har blivit dagens husmanskost för 00-talisterna, som är vana vid att äta med händerna eller med pinnar. Detta kommer att speglas i nya innovativa rätter även på framtidens julbord.
Om rapporten säger ICA-gruppens trendspanare Malin Eriksson:
‒ I en framtid där vi äter mer grönt för att måna om jordens resurser kommer det vara mindre fokus på kötträtter på julbordet. Tills dess har vi istället hittat andra källor till protein och i andra former. Vörtbrödet är kanske bakat på larvmjöl och julskinkan är antingen mindre och närproducerad eller framodlad i ett laboratorium.
Även om det under Almedalsveckan gjordes utspel från diverse mindre organisationer inom näringslivet om ”hårdare tag mot nazism” så har stora delar av näringslivet som också deltog där valt att avstå sådana resonemang. Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen, Svensk Handel och Almega valde till exempel inte att skriva under uppropet #näringslivetbackarupp, som tagits fram av PR-konsulten Simon Strand.