![]()
I 28 av Skånes 33 kommuner får Sverigedemokraterna (SD) fler mandat än förra valet, och i 12 av dessa ligger ökningen på mellan 3 och 7 mandat. Det totala antalet nya mandat i detta landskap uppgår till 66, men även utanför Skåne gör partiet i många kommuner ett strålande val.
I riksdagsvalet blev SD största parti i en förkrossande majoritet av Skånes kommuner, medan många väljare i kommunvalet valt att lägga sin röst på andra lokala alternativ. SD blev ändå störst i nästan hälften av länets kommuner, 11 stycken. I åtminstone en kommun, Hörby, blir det närmast omöjligt för etablissemangets partier att blockera SD och med stor sannolikhet får partiet för första gången visa sin politik i praktiken i en SD-styrd kommun.
I Sölvesborg i Blekinge, partiledaren Jimmie Åkessons hemstad där han traditionellt håller sitt sommartal, får partiet 29,1 procent och går från 11 till 14 mandat. Längre norrut når SD höga nivåer i bland annat Lilla Edet i Västra Götaland och Ljusnarsberg i Västmanland, med 25,6 respektive 26,2 procent. Den enda kommun utanför Skåne där SD är största parti är Munkedal i Västra Götaland.
[caption id="attachment_40686" align="alignnone" width="585"]
![]()
I bjuv mer än fördubblades SD:s valresultat från 2014. De lokala valplakaten var också något vassare än de på riks. Foto: SD Bjuv[/caption]
Total dominans i Hörby
Det högsta resultatet för partiet i kommunvalet uppnåddes i skånska Hörby, där SD fick 35,4 procent av rösterna och 15 av kommunens 41 mandat. Det var en stor framryckning från 2014 års redan goda resultat, då partiet fick 21,1 procent och 9 mandat. För att utesluta SD från inflytande efter det förra valet, bildade det då största partiet Socialdemokraterna det som lokala medier kallade ”Regnbågskoalitionen” tillsammans med MP, C, KD och Folkpartiet.
[caption id="attachment_40688" align="alignright" width="300"]
![]()
Stefan Borg, ordförande för SD Hörby. Foto: Privat[/caption]
När Nya Tider efter valet 2014 talade med Stefan Borg, SD:s ordförande i Hörby, kommenterade han den nybildade koalitionen:
– För övrigt anser jag att när de andra partierna arbetar emot oss på detta huvudlösa sätt så arbetar de egentligen för oss. Vilket vi kommer att vinna på i nästa val.
När Nya Tider nu, fyra år och ett val senare, återigen kontaktar Borg, berättar han:
– Regnbågskoalitionen visade sig bli ett envälde under S. Det höll i tre år, sedan fick C nog och spräckte muren på en fråga om stängningen av ett äldreboende på landsbygden. Därefter blev det strömhopp och S blev ensamt kvar att styra det sista året före valet. Socialdemokraterna faller på sitt eget kommunalråd, som saknar förmågan att lyssna in andra politiska viljor, förutom sin egen förstås.
På frågan vad som ligger bakom SD:s ytterligare framgång i kommunen säger Stefan Borg:
– Vi har framstått som det enda verkliga oppositionspartiet mot den totala maktfullkomligheten hos S och deras kommunalråd, Susanne Meijer. Vi är den enda politiska kraft som kan rädda landsbygdsskolorna, som kan förbättra tryggheten i Hörby, rätta otaliga felbeslut som tagits av koalitionen och S, som inköp av fastigheter för nyanlända, som visat sig vara obeboeliga mögelhus, en satsning med 40 miljoner på ett centrumprojekt som håller på att driva handlarna i centrum i konkurs, och så vidare. Allt detta har vi opponerat oss emot och visat på de styrandes totala inkompetens.
Ett styre utan SD skulle nu vara nästan omöjligt att skapa, samtidigt som SD kan ta makten genom att söka stöd från ett eller två andra partier. Borg berättar hur han ser på Hörbys framtida styre:
– Vi vill naturligtvis ta makten, tillsammans med SPI, som är ett lokalt parti med 3 mandat i fullmäktige. Men vi behöver även ha M med i båten för att få majoritet. Oklart dock hur de ställer sig till ett samarbete i det här läget. Även KD med 2 mandat vore önskvärt att ha med sig i ett majoritetsstyre, då med totalt 24 av 41 mandat. Samtal pågår.
Slutet för koalitionen M och S i Eslöv?
Efter valet 2014 talade Nya Tider också med Fredrik Ottesen, SD:s gruppledare i skånska Eslöv, eftersom hans parti då blivit näst störst med 18,8 procent och hade ökat sin representation i kommunfullmäktige med 4 mandat. I år röstade 26,5 procent på SD, vilket genererade ytterligare 3 mandat och gjorde att partiet nu har 13 av de 51 platserna.
Redan 2014 behövdes en ohelig allians för att blockera SD, vilket föranledde Moderaterna och Socialdemokraterna att samarbeta och ge varandra varsin kommunalrådspost. Ottesen beskrev för Nya Tider vad som hade hänt:
– Så resultatet blev att, medan det historiskt sett varit två kommunalråd där majoriteten haft ett och oppositionen haft ett, tog nu majoriteten båda.
Båda partierna förlorade mandat i årets val och kan tillsammans inte längre skapa en majoritet. Om de nu sträcker ut en hand till SD eller försöker inkludera något av de mindre partierna återstår att se.
Förstärkt oppositionsroll i Svedala
Också i skånska Svedala blev SD med sina 27,0 procent största parti, och gick från 10 mandat till 13. Partiets ordförande Magnus Lilja förklarar för Nya Tider ökningen:
– Framgången i Svedala har mycket att göra med samhällsutvecklingen i stort. Ett ställningstagande som vi gått till val på och som nog bidragit till framgången är ett nej till att nyanlända som anvisas till Svedala går förbi bostadskön.
[caption id="attachment_40691" align="alignnone" width="585"]
![]()
Affischer. Foto. SD Skåne.[/caption]
Under den gångna mandatperioden har Svedala haft ett minoritetsstyre bestående av de fyra borgerliga partierna och det lokala Barapartiet. SD var vågmästare, men har inte varit del av nämndernas presidier eller innehavt någon kommunalrådspost. Lilja berättar att denna situation i viss mån har begränsat vilken insyn och möjlighet att påverka som partiet annars skulle ha haft. På frågan om vilken roll SD tänker sig efter detta val, svarar han:
– Alliansen är det största blocket. Vi är den största oppositionen, eftersom vi är större än det rödgröna blocket, som blir vågmästare. Om det kan bli något formellt samarbete är högst osäkert så länge Moderaternas hållning gentemot SD på riksplanet är som den är.
Kommunstyrelsens moderata ordförande Linda Allansson Wester förklarade också direkt efter valet att hon vill fortsätta att styra med de fyra partierna i minoritet, och sade till Sydsvenskan:
– Vi har gått till val tillsammans med fyrklövern. Våra väljare förväntar sig i första hand att vi tittar på möjligheten att fortsätta det samarbete som finns. Alla i fyrklövern har varit nöjda med vårt samarbete. Men jag vet att alla nu vill prata igenom resultatet i sina partier innan vi går vidare.
Flera skäl till ytterligare framgång i Örkelljunga
I Skåne ligger också Örkelljunga, där SD nådde 31,8 procent och fick 12 mandat av kommunens 37, vilket gör partiet större än de tre rödgröna tillsammans. Situationen påminner om Svedalas, då kommunen under den gångna mandatperioden har styrts av Alliansens minoritet. Socialdemokraterna var med sina då 11 mandat det största oppositionspartiet, men SD:s ordförande Mikael Eskilandersson påpekar för Nya Tider:
– Dock har deras opposition varit mycket sparsam, då de inte vill fälla styret, vilket de skulle göra om vi röstade på deras förslag.
[caption id="attachment_40689" align="alignright" width="300"]
![]()
Mikael Eskilandersson, riksdagsledamot. Foto: Wikipedia[/caption]
Vid årets val tappade Socialdemokraterna 3 mandat, medan SD ökade med 2, vilket nu gör detta parti till det klart största. Den samlade Alliansen har dock 4 mandat fler än SD, och Eskilandersson ser den kommande rollen som ett än viktigare oppositionsparti:
– Redan förra valet diskuterades situationen som då uppstod, med oss som tredje blocket. De övriga var då överens om att största blocket styr och de övriga gör upp om oppositionsråd samt andra vice ordförandeposter. Vid förra valet var Alliansen störst och de rödgröna större än oss. Det innebar att vi inte fick några presidieposter i nämnderna och inget oppositionsråd. Detta val är vi större än de rödgröna och räknar med att få samtliga andre vice ordförandeposter samt oppositionsrådsposten.
Den stora framgången med ytterligare 7,8 procentenheter förklarar Eskilandersson med den allmänna samhällsutvecklingen, där Örkelljunga också har tagit emot förhållandevis många asylsökande. Han menar vidare att lokalt välkända SD-profiler, som rallyföraren Tommy Brorsson och auktionsutroparen Niclas Bengtsson, liksom hans egen riksdagsplats, bidrar till partiets starka ställning:
– Detta kändisskap tillsammans med att vi har flera invandrare högt upp på valsedeln, gör att argument om rasism och extremism faller ganska platt, då väljarna ofta har personliga relationer med oss företrädare.
Slutligen vill Eskilandersson framhålla att SD har lyft frågor som väljarna bryr sig om och kan relatera till:
– Bland annat har vi tagit strid för att bevara bygdeskolorna och även att bygga en ny grundskola i centrum. Vi har också tagit strid för svenskt kött i kommunens verksamheter och för åtgärder för att förbättra betygen. Eftersom vi själva bor i kommunen och har barn i skolorna, så är vårt engagemang äkta och vi tror att väljarna gillar att veta, att de vallöften som vi ger inte kommer förhandlas bort.
I Bjuv mer än fördubblas SD
Mest extrem är framgången i Bjuv i Skåne, där SD gått från 12,7 procent och 4 mandat till 33,5 procent och 11 mandat. Man ligger därmed jämsides Socialdemokraterna, som tappat 3 mandat. SD:s ordförande Pia Trollehjelm berättar för Nya Tider om det oväntat stora stödet:
– Allvarligt talat vet vi inte riktigt vad som gjorde att vi blev så stora. Vi försöker analysera det och förstå varför, för att även i framtiden kunna göra rätt.
[caption id="attachment_40690" align="alignright" width="300"]
![]()
Pia Trollehjelm, ordförande i SD Bjuv. Foto: Privat[/caption]
Som tänkbara skäl nämner Trollehjelm aktivitet på sociala medier och att man försökt lyfta fram eftersatta kommundelar, som Ekeby och Billesholm:
– Vi vill verkligen se till att de får möjlighet att komma ikapp Bjuv och få samma utveckling som de har haft. Det behöver bli attraktivt att bo i de andra orterna, för att vi ska kunna lyckas locka till oss småbarnsfamiljer från andra kommuner, kanske då främst från Helsingborg och Landskrona.
Hon påpekar också att SD har en lång historia i Bjuv och redan 2010 hade ett stöd på 19 procent, en andel som i nästa val kom att sjunka till 12,7 procent efter att ett avhopp lett till bildandet av Framstegspartiet. 2018 års resultat är alltså till stor del en återhämtning som möjliggjorts av ett stabilare läge.
Den nuvarande koalitionen mellan S, C, L och KD samlar inte längre en majoritet, och på frågan vad som nu kommer att ske svarar Pia Trollehjelm:
– Om vi kan få Moderaterna på vår sida, kommer vi att gå in för ett maktskifte i kommunen. Vi får då 16 mandat och Socialdemokraterna tillsammans med mittenpartierna och V får 15. Vi hamnar då i majoritet. Vi har inte inlett några som helst förhandlingar med M än, men de är såklart tillfrågade om de kan tänka sig att samregera.
Vellinges moderater kräver samarbete med SD på riksnivå
Trelleborg, en kommun i sydligaste Skåne med 47 000 invånare, har under den senaste mandatperioden styrts av en bred koalition bestående av S, MP, C och det lokala Söderslättspartiet. Moderaterna och SD har haft varsitt oppositionsråd, och för Nya Tider beskriver det sverigedemokratiska oppositionsrådet Helmuth Petersen detta styre som ”en katastrof”.
Medan SD i Trelleborg vann ytterligare 2 mandat förlorade Socialdemokraterna hela 6, vilket har gjort SD med sina 25,3 procent och 13 mandat till kommunens största parti. Petersen menar att framgångsreceptet har varit att partiet har drivit frågor som varit viktiga för medborgarna, haft dialoger och lyssnat på dem.
Hur styret nu ska se ut och vilken roll SD ska spela är fortfarande högst oklart, men enligt Petersen har andra partier nu börjat höra av sig för att förhandla om det framtida styret.
[caption id="attachment_40685" align="alignnone" width="585"]
![]()
Kartan visar vilket parti som fått flest röster i Skånes kommuner. Socialdemokraterna anges med rött, Sverigedemokraterna med gult och Moderaterna (i Landskronas fall Liberalerna) med blått. I Perstorp är det lokala partiet Perstorps Framtid störst, vilket här markeras med grått. Grafik: Nya Tider, Källa: Valmyndigheten[/caption]
En något speciell kommun i Skåne är Vellinge, där Moderaterna länge haft egen majoritet, vilket de fick även i detta val. Här har SD:s tillväxt också varit relativt beskedlig, vilket bland annat förklaras med att de lokala moderaterna för en hårdare flykting- och integrationspolitik än vad deras parti gör på riksplanet.
I år har man infört en så kallad integrationsplikt för asylinvandrare, där man kräver att nyanlända lär sig svenska och går en kurs i svenska normer och värderingar, vilket sedan följs av ett prov. Den som blir underkänd får varken ekonomiskt bistånd eller hjälp med bostad.
Kommunalråd Carina Wutzler (M) uppmanar nu partiledningen att arbeta för att plikten införs i hela Sverige, samt att partiledare Ulf Kristersson ska samtala med SD. Till Aftonbladet sade Wutzler två dagar efter valet:
– Den här beröringsskräcken måste upphöra, jag tror att man kan nå framgång där, om man vågar börja prata med varandra. Jag tror man kan komma bra överens.