![]()
Den övergripande kritiken mot det svenska valsystemet handlar om att valhemligheten inte bevaras genom att väljarna i de flesta vallokaler tvingas plocka åt sig valsedlar i andras åsyn. Det är också vanligt med så kallad ”familjeröstning” när en hel familj röstar under överinseende av familjeöverhuvudet.
Politiker och aktivister har också blivit påkomna med att ”hjälpa” folk att rösta. Ett fall gällande en socialdemokratisk kommunpolitiker är polisanmält. I samma kommun är en annan politiker misstänkt för att ha försökt köpa personkryss för 500 kronor styck. En mamma till en utvecklingsstörd son berättar att han kördes till vallokalen där personalen stoppade socialdemokratiska valsedlar i kuverten åt honom. I Karlskrona blev en socialdemokratisk politiker påkommen med att dela ut valsedlar som redan försetts med personkryss och i Borås hade man anställt en socialdemokratisk politiker som ”valambassadör”.
Swedish International Liberal Centre (Silc) är en stiftelse som är knuten till partiet Liberalerna, och de hade 86 valobservatörer från Ryssland och andra östländer på plats i huvuddelen av Stockholms vallokaler. De lämnade följande rekommendationer i sin preliminära rapport:
Hanteringen och/eller utformningen av valsedlarna måste förändras, så att man får ett system där valhemligheten är garanterad.
Förtidsrösterna bör inte öppnas förrän efter kl. 20.00 när vallokalen stängts och tömts.
– Valförrättarna bör få tydligare instruktioner om hur man ingriper mot så kallad familjeröstning.
Det är i huvudsak den kritik som också framfördes av Michael Aastrup Jensen, som är det liberalkonservativa danska partiet Venstres utrikespolitiska talesman. Han skräder inte orden:
– Under alla valobservationer jag har varit på har jag aldrig sett ett val så odemokratiskt som det svenska, sade han till TT.
Under nästa möte i Europarådet kommer han att ta upp frågan.
Röstköp
Innan valet avslöjades det av Uppdrag Granskning att den miljöpartistiske muslimen i Botkyrka, Ali Khalil, hade försökt sälja hela sin församlings röster till Moderaterna som tillsammans med Uppdrag Granskning gillrade en fälla för att avslöja det hela. Det är inte första gången en etnisk församling försöker tillskansa sig fördelar genom att erbjuda sina röster i utbyte.
[caption id="attachment_40632" align="alignright" width="300"]
![]()
Valmyndighetens handledning till röstmottagare säger att valurnan inte behöver vara plomberad, bara att den ”helst” bör vara det.[/caption]
I Sigtuna kom Socialdemokraterna till makten i valet 2014 efter att Moderaterna tackat nej till ett erbjudande från den syrianska församlingen. Så småningom fick syrianerna köpa mark av kommunen för en krona för att bygga ett stort syrisk-ortodoxt tempel, samtidigt som Svenska kyrkan fick betala mångmiljonbelopp för en tomt som de var tvungna att köpa för att kunna uppfylla sin lagstadgade plikt vad gäller att erbjuda begravningsplatser. Det blev början på en lång rad skandaler i kommunen som också avslöjades av Uppdrag Granskning och som vi följt upp i NyT v.22/2017 och v.33/2017.
Giltiga röster blir ogiltiga
Misstänkt ogiltiga röster skall sparas för att länsstyrelserna skall kunna göra den slutliga bedömningen, men så skedde inte i Hammarö i Värmland. Ett tiotal röster som kanske skulle ha godkänts av länsstyrelsen går inte att hitta, vilket kan leda till omval i valkretsen om någon överklagar valresultatet.
Stor avvikelse mellan valnattsresultat och kontrollräkning
I en del fall är diskrepansen förklarlig, misstänkt ogiltiga röster har godkänts av länsstyrelsen, men en del fall är oförklarliga. DN rapporterar om två fall där Vänsterpartiet fått sitt resultat nedskrivet med 18 procent i en vallokal i Jönköping och hela 39 procent i en vallokal i Heby i Uppsala län. De ansvariga i Jönköping skyller på trötthet.
Enligt det preliminära valresultatet är mandaten i riksdagen 144 – 142 till de rödgrönas fördel, istället för 144 – 143 som det rapporterades under valnatten och måndagen.
I ett annat fall rapporterades resultatet för landstingsvalet in till riksdagsvalet. Det var ett distrikt i Västra Götalands läns norra del och skillnaden var så stor att det påverkade mandatfördelningen i riksdagen. När felet rättades blev resultatet att Centern blev av med ett mandat som i stället gick till SD. Skillnaden mellan blocken ökades därför från 144-143 till de rödgrönas favör till 144-142.
Även i Höganäs rapporterades fel siffror in, något som i efterhand upptäcktes och rättades till vid den slutliga sammanräkningen. Felaktigheterna har fått statsvetare att reagera på hur systemet fungerar.
Misstroende mot Valmyndigheten
Tidigt under valkvällen stängdes Valmyndighetens resultatredovisning ned, enligt myndigheten på grund av för hög belastning. Detta har förklarats med byte av system och personal.
Spekulationerna om valfusk fick fart när servern kom igång igen och SD dök kraftigt jämfört med resultatet innan nedstängningen. Enligt vad Nya Tider erfar beror detta dock på att de första resultaten kom från små distrikt där SD har starkt stöd.
Efterhand som resultaten kom in stabiliserades resultaten runt det slutliga resultatet, men eftersom servern låg nere under den tiden uppfattades det som ett plötsligt fall för SD.
Alldeles oavsett anledningen till att servern låg nere är det en lång rad väljare som menar att det är fullständigt oacceptabelt att rapporteringen inte fungerar under valkvällen. Det väcker också frågor om hur Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har skött sitt uppdrag.
En rad av de observationer som har kommit till Nya Tiders kännedom är inte direkt olagliga, men definitivt olämpliga. Det handlar bland annat om oplomberade valurnor eller att rösterna samlas i flyttkartonger. Enligt Handledning för röstmottagande i vallokal som Nya Tider begärt ut från Valmyndigheten finns det inget krav på att valurnor ska vara plomberade:
”Valurnorna ska vara stängda och helst förseglade under hela röstmottagningen.” Valmyndigheten tillhandahåller material för plombering, men det är upp till valnämnderna att besluta om det skall användas.
Postnord påverkar valet
Inte helt oväntat blev det förseningar när Postnord skulle leverera förtidsröster. I minst ett fall har det lett till att röster kommit fram så sent att de blivit ogiltiga. När den slutliga rösträkningsförrättningen väl har påbörjats får fler röster inte läggas till, vilket drabbar 145 förhandsröstare i Falun.
Enligt uppgifter till Expressen kan det också finnas fler röstsedlar på drift. Postnords försenade leveranser har också lett till förseningar i rösträkningen på en rad håll.