![]()
Att Region Västernorrland inte vill anlita Thomas Jackson förklaras med att man ”inte kan ha personer som möter patienter och medarbetare med värderingar som står så helt i strid med regionens värdegrund”.
I samtliga systemmedier kallas Jackson för ”högerextrem läkare”, främst på grund av kontakter med nu nedlagda Svenskarnas parti och deltagande i en av Nordiska motståndsrörelsens manifestationer.
Jackson förklarar för Nya Tider att dessa var de enda organisationer som var beredda att hjälpa honom att få ut budskapet om att så kallade apatiska barn är utsatta för en systematisk misshandel, något som både SVT och SR nekat allmänheten kännedom om.
Även en tweet från Jackson lyfts fram av TT, och plockas upp av många medier:
”Jag tror kaoset i Sverige, våldtäkterna, otryggheten, anarkin, brända skolor mm beror på feministerna.”
På Twitter kommenterar Jackson den 5 september regionens beslut:
”Har haft ett bra samtal med bemanningsbolaget, vi har kommit överens om att avsluta samarbetet. Kanske bildar jag eget bemanningsbolag Jackson Care som ger sig in i bemanningsbranschen med högkvalitativ psykiatri som signum! Svårt i branschen för läkares tystnad köpes för pengar.”
Thomas Jackson gjorde sig känd 2006 genom att kritisera fenomenet ”apatiska barn” bland asylsökande, något som bara förekom i Sverige och bara bland vissa nationaliteter.
Han citerade internationell forskning enligt vilken symptomen tydde på att tillståndet var simulerat och framkallat av de föräldrar som hoppades att barnets beteende skulle ge bifall på deras asylansökan. Han menar att sådana barn plågas svårt och att de kan få bestående men. År 2008 och 2009 gav han ut två böcker i ämnet.
Jackson menade att man för barnens skull borde separera dem från föräldrarna. I NyT v.46/2017 kunde Nya Tider avslöja att ett vårdhem i Skara i tysthet genomförde en sådan separation, med hundraprocentig framgång. När debatten rasade, poängterade hans motståndare Gellert Tamas att han inte själv arbetat med dessa barn, vilket Jackson kommenterade för NyT:
– Det jag gjorde var egentligen bara att redogöra för vad facklitteraturen och internationell forskning sade om det här. Jag hade inte själv jobbat med de här barnen, men kunde konstatera att symptomen stämde överens med diagnoskriterierna.
För Nya Tider berättar Jackson själv att han alltsedan 2006 upprepade gånger har utsatts för vad han beskriver som ren personförföljelse där han arbetat.
I april i år hölls en rättegång där Jackson stämt Aftonbladets dåvarande ansvarige utgivare Jan Helin för grovt förtal (se NyT v.17/2018). Under rättegången fick Jackson medhåll av Svenska läkarförbundets representant som vittnade under ed, och sade: ”Jackson hade inte gjort något etiskt fel.”
Även om Jackson inte fick stöd av domstolen mot Helin anser han att läkarförbundets uttalande ger honom upprättelse.