![]()
– Vi har väldigt mycket kompetens i jämställdhetsfrågor i Göteborg. Jag kan inte se annat än att det nationella sekretariatet för genusforskning, som vi haft i snart 20 år, betytt mycket för regeringens beslut.
Det är väldigt roligt för Göteborg och Västsverige, kommenterade universitetets rektor Pam Friedman, som tillsammans med Chalmers och Göteborgs kommun skickade ett brev till regeringen med krav om att få myndigheten till den socialdemokratiskt styrda staden. Jämställdhetsministern Åsa Regnér stämde in i fördelarna med att låta genusforskarna belönas med en egen myndighet i samma stad.
Så blev det också när regeringen i december 2016 aviserade att myndigheten skulle placeras i den socialdemokratiskt styrda staden.
”För Göteborg är det väldigt angeläget att få de här samhällsvetarjobben”, sade socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande till Göteborgs-Posten i en artikel som fick rubriken ”Göteborg blir centrum för jämställdheten”.
Även den organisationskommitté som fick uppdraget att leda förberedelserna av myndighetsbildningen utgick från Göteborgs feministiska kretsar; som ordförande för kommittén utsågs Kerstin Alnebratt, fil. dr. i genusvetenskap och föreståndare (ordförande) för Nationella sekretariatet för Genusforskning vid universitetet. Alnebratt var fram till 2002 kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg.
Under tiden som ordförande för organisationskommittén sökte hon även tjänsten som generaldirektör för JäMy och sågs som storfavorit till tjänsten, men det var en annan medelålders socialdemokratisk kvinna, Lena Ag, som fick uppdraget.