![]()
En paneldebatt med titeln
1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Eller? anordnades den 22 november på Hornstulls bibliotek på Södermalm i Stockholm. Diskussionen skulle beröra hur den svenska demokratin egentligen fungerade och om all offentlig makt egentligen utgick från folket. Andra ämnen som behandlades var begrepp som civilisation, ekonomi, makt, nation, klimatkris och överbefolkning.
Panelen bestod av författarinnan Aase Berg, idéhistorikern Per Johansson och tidigare ordförande för Nordisk Ungdom och nuvarande ordförande för Skandinaviska Förbundet Patrik Forsén. Dramatikern Stina Oscarson var moderator.
Patrik Forsén hade fått hoppa in för den gäst som ursprungligen bjudits in, debattören och författaren Jonas de Geer. Han hade blivit sjuk kort innan att evenemanget skulle gå av stapeln. Det var enligt Expo på de Geers inrådan som ersättaren Forsén kallats upp från publiken.
Efter att det kommit till kännedom att en nationalist tillåtits sitta i en debattpanel på ett bibliotek, gick vänsterextremister till attack mot biblioteket och dess personal på Facebook.
Tonläget på bibliotekets FB-sida är högt från kommentatorernas sida. Man reser allt ifrån krav på att de som fattat beslutet om panelens deltagarsammansättning skall sägas upp till att spekulera i möjligheten att en ”högerextremist” gömmer sig i personalstyrkan. Epitet som ”Sopor” finns också med.
Den vänsteraktivistiske författaren Henrik Arnstad dyker också upp som kommentator på Facebook. Han frågar om det var sant att man bjudit in ”nazismen”. Sedan fortsätter han med kritik mot vad biblioteket själv statuerat som svårighet i att sätta samman en panel i ämnet. Arnstad är tydlig i att bjuda in personer som Forsén är att likställa med sympati för folkmord: ”Jag skulle säga att gränsen går långt innan mordet på sex miljoner judar 1941-1945. Håller ni med?”
Men det är inte bara spekulationer och anklagelser på Facebook som ansatt biblioteket och dess personal. Även vänsterliberala Dagens Nyheter och det vänsterextrema åsiktsgranskande organet Expo uppmärksammar det originella i att en person med nationalistiska åsikter tillåts utrymme i en offentlig paneldebatt.
Dagens Nyheter ägnar flera artiklar åt ämnet, både i nyhetsform och i opinionstexter. Kulturskribenten Jacob Lundström menar att det öppna samhället motverkas när högerextremister bjuds in till biblioteken. Författaren och Rinkebybibliotekarien Balsam Karam går till hårt angrepp mot beslutet att låta en nationalist komma till tals inom ett biblioteks fyra väggar. Hon menar att hon försvarar institutionens öppna rum genom att förhindra personer med för henne felaktiga åsikter att komma till tals där. Vidare påstår hon att Forsén och de Geer vill mörda biblioteksbesökare. Hennes arbetsgivare SSB skulle därför veta bättre än att bjuda in personer av den sorten: ”Genom att bjuda in personer som uttalat vill eliminera många av bibliotekets besökare och medarbetare, har SSB begått en djup kränkning mot sina egna – en kränkning som inte kan göras ogjord genom att hänvisa till lagens ramar.”
Expos artikel redogör i allmänhet för de Geers och Forséns engagemang – de har letat rätt på citat från dem och beskrivit deras bakgrund. I övrigt ställer de Stockholms biblioteks kommunikationschef Anna Wåglund till svars. Expo ifrågasätter om Jonas de Geer, som de beskriver som antisemit och nazist, bara kunde presenteras som en ”fritänkande journalist och författare”.
– Det får man väl diskutera om man kanske skall vara tydligare i framtiden, är Wåglunds svar.
Även det lilla partiet Feministiskt Initiativ går ut i ett pressmeddelande om händelsen i sociala medier och länkat till partiets hemsida. Det är betitlat ”VI ACCEPTERAR INTE NAZISTER PÅ STOCKHOLMS BIBLIOTEK!” I texten hävdar man att chockade och upprörda stockholmare kontaktat partiet med frågeställningen hur något som detta kunnat förekomma på stadens bibliotek.
– Stockholms bibliotek måste vara trygga platser för alla invånare och staden skall inte upplåta plats eller utrymme åt nazistiska organisationer, säger Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Fi Stockholm. Man överväger även att polisanmäla om Forsén gjort sig skyldig till så kallad hets mot folkgrupp.
I en uppdatering på Stockholms Stadsbiblioteks hemsida den 30 november gör dock Hornstulls Bibliotek en halvpudel. Man menar att presentationerna av Jonas de Geer och Patrik Forsén varit bristfälliga och man går in i ett frågande resonemang om huruvida så kallade antidemokratiska krafter skall hållas borta från den offentliga arenan eller inte. Trots att man vidhåller att man bjudit in till ett kontrollerat samtal, konstaterar biblioteket att man ”passerat en gräns”. Det är dock oklart i exakt vad passerandet av gränsen bestått av.
På frågan om personer med avvikande åsikter (här: påstådda nazister) genom sin närvaro skulle kunna stänga ute andra biblioteksbesökare svarar man:
”Ja, det finns en risk för att det skapar otrygghet. Den risken finns dessvärre ofta vid evenemang eftersom vi aldrig vet vilka som finns i publiken. Därför gör vi alltid en riskbedömning inför evenemang av sådant slag.”
På Facebook fortsätter vänsterradikaler att pressa bibliotekets anställda och ledning. Några av kommentarerna är förtäckta hot – bland annat vill en person få reda på om ”nazisten” (Forsén) mottagit någon form av arvode. Arvode har överenskommit enligt avtal med Författarförbundets rekommendationer svarar biblioteket, som också tvingas svara på hur mycket arvodet ligger på. Den vänsterextreme svarar att han skall ”följa upp” om beslut fattas att faktiskt betala ut det överenskomna arvodet.