![]()
Bakgrunden till förslaget är att det byggs många nya bostäder i Göteborg samtidigt som det blivit svårare att få lån till en ny bostad och bostadsmarknaden förutspås vika nedåt under våren. Kommunen vill nu öka efterfrågan på de nya bostäderna genom att göra dem överkomliga för invandrare i ”utsatta områden”.
Kommunpolitikerna har noterat att det kan finnas stora belopp kontanter med oklart ursprung i dessa områden. Lagen om penningtvätt förbjuder bankerna att acceptera dessa kontanter, men politikerna vill nu att bankerna ska lätta på sina krav på redovisning av pengarnas ursprung så att de kan användas som kontantinsats vid bolån.
– Ta ett utsatt område, till exempel Gårdsten eller Tynnered. Ofta finns det kapital för att klara av kontantinsatsen, men det finns kanske inte alltid på bankkonton. Den finns i släkter, i familjer. Där tror jag vi kan hjälpas åt att göra storbankerna mer varse vilka förutsättningarna är i de olika områdena, säger kommunens fastighetsdirektör Martin Öbo till P4 Göteborg.
Martin Öbo menar att initiativet inte syftar till att man ska ”sänka eller frångå de lagliga kraven på kontantinsats eller amorteringskrav”. Men eftersom bankernas krav på redovisning av kontanters ursprung i dag är betydligt striktare än vad lagen kräver, kan det ändå vara möjligt att i praktiken ha helt olika regler för människor beroende på om de bor i ett invandrarområde eller inte – trots, eller kanske på grund av, att det är just i dessa områden som det cirkulerar mest svarta pengar.
Kritiker har även påpekat att Martin Öbos sätt att formulera sig, med pengar som ”finns i släkter, i familjer”, visar att det är specifikt invandrare man vill undanta från de hårda reglerna. Anklagelser om att man vill införa ”klanekonomi” har förts fram i sociala medier.
– Visst, det är ett ganska ovanligt och ganska oprövat kort. Det här är en sondering, ett försök att på alla sätt försöka skapa de här goda förutsättningarna för att det ska kunna bli fortsatt stort bostadstryck i Göteborg, säger Martin Öbo i sin avslutande replik till Sveriges Radio.