![]()
Fuskligan, som till skillnad från fuskarna huvudsakligen utgörs av svenskar, döms för medhjälp till osann försäkran (grovt brott), grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Fängelsestraffen varierar från tre och ett halvt år till sex år. Fuskarna drev den så kallade HP-hjälpen och omsatte mångmiljonbelopp under flera års tid. Genom HP-hjälpen kunde fuskare betala för att få ett visst resultat på högskoleprovet. Ligan sprängdes när polisen slog till mot sambandscentralen mitt under pågående högskoleprov i våras. Där satt ligan och läste upp rätt svar till fuskarna, som hade utrustats med små hörsnäckor.
Tingsrätten skriver i domen att ”de tre huvudmännen har bedrivit en omfattande verksamhet, under namnet HP-hjälpen, som möjliggjort avancerat fusk på det nationella högskoleprovet. Verksamheten har i huvudsak drivits via internet och har innehållit marknadsföring, säljbrev, prislistor med mera. Fusket har genomförts med avancerad teknisk utrustning som möjliggjort de rätta provsvaren till fuskarna direkt i utrustning placerad inne i örat.”
Åklagaren hade yrkat på att brotten skulle bedömas som grova, vilket rätten höll med om. Motiveringen lyder att brotten ”varit ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor” och att brotten drabbat personer som inte kommit in på utbildningarna där fuskarna gått före.
Bevisläget i målet var gott. Under utredningens gång hade polisen hittat två väskor som en av de åtalade grävt ner. Där hittade man 1,6 miljoner kronor i kontanter och dokument där en kundlista på omkring 200 personer framgick samt vilket resultat kunderna hade betalat för. Fuskarna riskerar nu att bli relegerade från de högskolor och universitet där de idag studerar, om deras plats möjliggjordes av fusket. Universitets- och högskolerådet väntas fatta beslut i februari om saken.