![]()
Kritiker var snabbt ute och kallade Löfvens överenskommelse för ”Januariöverenskommelsen”, i ett försök att likställa den med den illa beryktade Decemberöverenskommelsen från 2014. Allt handlade till syvende och sist om att hålla Sverigedemokraterna utanför. Men den så kallade Januariöverenskommelsen satt långt inne. Stefan Löfven var först segerviss när han förkunnade att han säkrat Centerpartiets och Liberalernas stöd i utbyte mot att dessa partier lovats inflytande i vissa viktiga frågor. Totalt 73 punkter togs upp i överenskommelsen, bland annat flera punkter om en mer generös invandringspolitik, i synnerhet vad gäller regler för anhöriginvandring. Även avskaffad värnskatt och tredubblat RUT-avdrag fanns med.
Att man lyckats komma överens hur man skulle se till att SD, och därmed över en miljon väljare, inte fick något inflytande samtidigt som partierna skyddade sina värden, kallade Stefan Löfven både demokratiskt och en seger för Sverige:
– Nu ligger överenskommelsen på bordet. Den kan både skydda demokratin, våra värden, och föra Sverige framåt. Ingen har vunnit allt, men alla har vunnit något. Och den största vinnaren är Sverige, sade Stefan Löfven på en presskonferens.
Kontroversiell skrivelse om Vänsterpartiet
I det läget riktades blickarna mot Vänsterpartiet, vars aktiva eller passiva stöd krävdes för att överenskommelsen skulle godkännas. I överenskommelsen fanns en skrivelse om att Vänsterpartiet stängs ute från politiskt inflytande, något som väckte stark kritik i Vänsterpartiets egna led. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) verkade dock inte ta kritiken på särskilt stort allvar.
– Jag är förvånad över att det ses som en provokation, förklarade Annie Lööf på frågan om att partiet helt ska stängas ute från inflytande.
Även Jan Björklund gjorde tidigt klart att han inte såg någon större risk att Vänsterpartiet skulle sätta käppar i hjulet för Löfvens överenskommelse.
– Då får vi laga efter läge. Vi får väl se, men vi anser ju att idén med en sådan här mittenkonstellation är just att ytterkantspartiernas inflytande ska begränsas. Vänsterpartiet står inför ett val. Ska de acceptera en sådan här mittenregering eller ska de i stället driva fram att Sverige får en högerregering med SD i baksätet? frågade sig Jan Björklund.
Björklunds uttalande möttes av häftiga reaktioner på sociala medier.
”Snälla, ta mig ut ur denna surrealistiska mardröm. Liberalernas partiledare vädjar alltså till Vänsterpartiet att inte möjliggöra en högerregering”, twittrade Max Eskilsson, politisk redaktör på TTELA.
Men Vänsterpartiet blev inte en fullt så enkel match som Björklund först trodde.
Den 14 januari riktades Sveriges blickar mot vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som egendomligt nog blivit ägare av hela regeringsfrågan, trots att överenskommelsen syftade till att även stänga Vänsterpartiet ute. Sjöstedt meddelade kring lunchtid på måndagen att han för tillfället inte såg några möjligheter att släppa fram den tilltänkta regeringskonstellationen, efter att ha blivit helt utelämnad från förhandlingarna.
– Det är orimligt att vi ställs helt utan inflytande. Vi tar inte det, sade en vredgad Sjöstedt på presskonferensen.
Framför allt pekade Sjöstedt på formuleringen om att Vänsterpartiet stängs ute från allt inflytande, samt lyfte problematiken med en del av de liberala förslag som C och L fått igenom, något som Sjöstedt inte ansåg sig ha mandat att godkänna.
Beskedet att Sjöstedt inte tänkte släppa fram Löfven ledde snabbt till ny kalabalik i riksdagshuset på Helgeandsholmen. Samtidigt bedyrade Vänsterpartiet i ett pressmeddelande att de ”vill ha Stefan Löfven som statsminister” och att ”partiet strävar efter att hitta en lösning som gör att Vänsterpartiet kan acceptera honom”.
– Så som situationen ser ut nu så kan inte Vänsterpartiet rösta gult [avstår] för Stefan Löfven. Vi söker därför vägar framåt och vi har kontaktat Stefan Löfven för fortsatta samtal, sade Jonas Sjöstedt.
Kritik från vänster: ”Sjöstedt har agerat dörrmatta”
Med beskedet att Sjöstedt inte släpper fram Löfven gick bollen återigen till talman Andreas Norlén, som uppgivet konstaterade att det inte finns stöd för regeringskonstellationen. ”Det är anmärkningsvärt att man inte har säkrat allt stöd som behövs”, sade Norlén besviket till den samlade presskåren.
Men på onsdagen den 16 januari kom till slut beskedet att Löfven säkrat även Sjöstedts stöd. Exakt vilka krav som Sjöstedt ställt för att godkänna Löfven är dock hemligt. På presskonferensen hävdade Sjöstedt att han hade en egen överenskommelse med Löfven som nedtecknats på ett papper som aldrig kommer att offentliggöras. Stefan Löfven ville inte svara på om det fanns något papper. Enligt Sjöstedt ska överenskommelsen i praktiken eliminera den tidigare skrivelsen mellan S och C samt L, om att V stängs ute från inflytande. Men Löfven försäkrade att även den skrivelsen fortsätter att gälla.
Beskedet att V släppt fram Löfven möttes av stark kritik från vänster. Robert Mathiasson, ordförande i Kommunistiska partiet, ifrågasatte det rimliga i att Sjöstedt släpper fram en regering som han själv har kallat den mest högerinriktade i socialdemokratins historia. Mathiasson sade att Sjöstedt ”agerat dörrmatta”.
– Sjöstedt tänker sig att först släppa fram regeringen och sedan framställa sig som opposition. Det är sådant trixande som får det att vända sig i magen på många människor. Politik handlar om att ta ställning och stå för det man tycker. Ett vänsterparti som släpper fram århundradets högerpolitik – med avskaffad värnskatt och tredubblat rutavdrag – har undergrävt sitt eget existensberättigande.
Kritik från höger: ”Skicka din högra sko”
Men även från borgerligt och högerorienterat håll fick uppgörelsen stark kritik. I synnerhet riktades kritiken mot Annie Lööf.
[caption id="attachment_45473" align="alignright" width="300"]
![]()
Moderaternas ungdomsförbund uppmanade folk att skicka in sina högerskor till Annie Lööf på grund av ett uttalande hon gjorde år 2013 där hon sade att hon hellre äter upp sin högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna. På stora bilden syns Centerpartiets högkvarter i Stockholm. Foton: Nya Tider, MUF Facebook[/caption]
Inom de ungmoderata lägren har besvikelsen varit än större än hos moderpartiet över Januariöverenskommelsen. MUF var snabbt ute och skapade facebookgruppen ”Skicka din högra sko till Annie Lööf”. Inom några dagar hade nästan 70 000 anmält sig som intresserade. Kampanjen anspelar på ett löfte som Annie Lööf gav år 2013 till Expressen, där hon sade: ”Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna”. Något hon nu alltså har brutit mot.
I gruppen uppmanas människor att donera högerskor utanför Centerpartiets kansli i Gamla stan, eller att posta dem till MUF:s kansli så att MUF kan ta hand om skoleveransen till Centerkansliet. Och det gav effekt. Bilder på sociala medier visade hur hundratals högerskor täckte ingången till kansliet. När Nya Tider var förbi på måndagen var högen av skor borta, men inom kort hade flera personer lagt nya skor vid kansliet.
Det var inte den enda uppmärksammade kritiken. Sara Skyttedal, ordförande för KDU, twittrade i vredesmod att Centerpartiet var bedragare, klåpare och Quislingar följt av ”Vi glömmer aldrig”. Tweeten hade en bild med Annie Lööf på. Efter hård kritik backade sedan Sara Skyttedal från sitt uttalande och menade att hon inte velat likna sina forna allianskollegor med Vidkun Quisling utan bara med förrädare i allmänhet.
[caption id="attachment_45519" align="alignnone" width="585"]
![]()
Borgerlig aktivist i T-tröja. Många hoppades att Alliansen skulle bilda regering med Ulf Kristersson i spetsen, men sveks av Annie Lööf. Foto: Nya Tider[/caption]