![]()
– De vill utplåna vårt minne. Man vill förstöra vår konst, våra böcker, vår bildning, vår historia.
– Postmodernism och kommunistisk konst är inverterad estetik, anammande av det fula, och simpel strävan att chockera.
– Det finns i en långsiktig plan som går ut på att och göra oss till privatiserade identitetslösa konsumenter i en global ekonomi där en ytterst liten självutvald elit har totalkontroll.
Det hävdade flera talare när gruppen ”Stockholmare för ett suveränt Sverige” den 10 mars höll ett möte för yttrandefrihet på Mynttorget nära Riksdagshuset i Stockholm. Fokus låg på kulturkampen.
Trotsande flera minusgrader och iskylande vind fick de cirka 200 mötesdeltagarna som härdade ut höra nya heta röster i en kulturdebatt som det är alltför tyst om. Man får hoppas att det 30-tal motdemonstranter som skränade på andra sidan Strömkanalen också fick med sig något hem att tänka på.
[caption id="attachment_47656" align="alignnone" width="585"]
![]()
Frusna åhörare lyssnar till viktiga tal med ackompanjemang från en liten skara motdemonstranter på andra sidan Strömkanalen. Foto: Nya Tider[/caption]
Mårten Hernebring – ingenjör och antikommunist
Mårten Hernebring var först ut som talare. Mårten lyckades på 15 minuter med att i breda drag beskriva kulturhistorien fram till 1900-talet och om hur kommunister och senare den socialistiska Frankfurtskolan drivit fram dagens ”postmoderna” kulturklimat. Det finns en röd tråd av hat mot traditionella värden som förenar kommunister med det finanskapital som söker världsherravälde.
Klassisk konst söker skönhet och det hjälper folk att se sanning och godhet, förklarade Hernebring. Syftet med ”kommunistisk” konst är att degradera kulturen, befordra ateism och upplösa moral, regler och komplicerande resonemang från konsten. Konstnärers tekniska förmåga har ingen betydelse. Syftet är bara att påverka.
Regimen i Kina bekänner sig fortfarande till kommunismen, men det finns exilkineser, berättade Mårten Hernebring, som vill återupprätta den traditionella kinesiska kulturen. Det tycker inte Kinas regering om. När en sådan grupp skulle visa en traditionell kinesisk opera i Madrid så hotade Kina med handelssanktioner. Operan var slutsåld, men operaledningen skyllde på ”tekniska problem” och stoppade visningen. Daniel Herman, som tidigare var kulturminister i Tjeckien, brännmärkte spanjorernas undfallenhet och kallade Spanien en kinesisk koloni.
Även i Sverige är kinesiska ambassaden aktiv med att kontrollera kulturutövare, fortsatte Hernebring. I Linköping skulle det hållas en konstutställning ”The Art of Zhen San Ren”. Det var realistiska målningar i klassisk stil som bland annat skildrar förtrycket mot utövare av Falun Gong. Kinesiska ambassaden försökte stoppa utställningen men Linköpings kommun stod faktiskt på sig med hänvisning till yttrandefriheten i Sverige. Det ville Hernebring gärna berömma.
Sanning, godhet och tålamod är det som traditionell kultur måste baseras på, avslutade Mårten Hernebring.
[caption id="attachment_47652" align="alignnone" width="585"]
![]()
Mårten Hernebring talade om kommunismens och Frankfurtsskolans försök att håna och riva ner traditionell kultur. Konsten skall bygga på sanning, godhet och tålamod, hävdade Hernebring. Foto: Nya Tider[/caption]
Markus Andersson – konstnär
Mötets kanske mest uppskattade tal hölls av konstnären Markus Andersson som berättade om sitt möte med kultureliten. Det var 2006 och han hade blivit inbjuden med hjälp av en annan konstnär att delta i en samlingsutställning på Moderna Museet.
Kända kritiker som annars hyllar när ”gränser bryts” och ”normer utmanas”, ropade nu efter hårda gränser, berättade Markus. De ondgjorde sig över att bilder av svenska landskap och realistiska porträtt släppts in i deras helgedom.
– De ville till varje pris få bort mina bilder från utställningen, eller stoppa hela utställningen. De kokade ihop en krystad anklagelse om upphovsrättsligt intrång. Saken var den att jag tittat på massmediabilder när jag målade min Syndabocksserie, vilket var naturligt eftersom det var massmedia jag ville kritisera. Det är självklart inte olagligt, konstvärlden är full av kollage av massmediabilder. Men jag blev polisanmäld och en elva år lång juridisk process startade. Det blev polisförhör och jag hamnade först i tingsrätten och sedan hovrätten. Först i Högsta domstolen segrade till sist rättvisan och jag vann, berättade Andersson. Nya Tider skrev om upphovsrättsvisten, se NyT v.6/2017.
[caption id="attachment_47654" align="alignright" width="359"]
![]()
Dan Park – gatukonstnär. Dan gav en bild av åsiktskorridoren som en fängelsekorridor med rader av låsta celldörrar. Bakom dörrarna finns förbjudna åsikter som inte kan tillåtas konfrontera den bräckliga ”värdegrunden”. Dan Park är känd för att inte rygga eller självcensurera. Att spränga åsiktskorridoren kan göras genom att gång på gång utmana den, menar Dan Park. Foto: Nya Tider[/caption]
Så snäv och välbevakad är åsiktskorridoren, förklarade Markus Andersson. Det är väldigt sällan som något slinker igenom utan godkännande från någon inom kultureliten – eller som Andersson säger – kulturmaffian.
– För att bli godkänd krävs att man aktivt bifaller alla maktens totalitära ideologier och ismer. I vår tid är det feminism, mångkulturalism, och till och med amerikansk imperialism, sade Andersson.
Åsiktskorridoren sträcker sig långt utanför Sveriges gränser, berättade Markus. Traditionshatiska krafter fick sin makt över konstscenen och konstmarknaden med hjälp av inget mindre än den amerikanska säkerhetstjänsten, CIA.
– Efter andra världskriget infiltrerades Europas kulturliv i en omfattning som många har svårt att tro på. Man använde sig av hot, utpressning och inte minst mutor i svindlande summor. Detta är faktiskt ingen hemlighet utan finns väl beskrivet i deras egna offentliga dokument, sade Andersson.
Han berättar att man skapade ett kulturklimat och en konstmarknad där en liten elit fick totalt tolkningsföreträde till vad som kallas god och viktig konst. Konstmarknaden manipulerades i grunden och man upplöste alla konstkriterier. Det innebar att man dömde begåvade skönhetsälskande konstnärer till utanförskap och konstant motvind. Samtidigt höjdes skojare till skyarna. Det är precis så vår konstscen ser ut i dag.
– Angreppen på vår kultur är många, hävdade Markus Andersson. Vi är utsatta för psykologisk krigföring och massiv indoktrinering. Skall vi lyckas bekämpa dessa krafter kan vi inte kompromissa, varnade han.
– Det florerar allehanda osanna och negativa klyschor om oss svenskar. Acceptera aldrig sådant. Vi har en ovanligt rik och fin kultur som är beundrad runt om i världen. Den skall vi slåss för och bygga vidare på, uppmanade Markus Andersson.
[caption id="attachment_47653" align="alignnone" width="585"]
![]()
Markus Andersson visar två bilder ur ”syndabockssviten” som väckte sådan fasa bland kultureliten på Moderna Museet vid en utställning 2006. Foto: Nya Tider[/caption]
Lasse Wilhemson – 68-veteran
Lasse Wilhelmson är en veteran från 68-rörelsen. Han var på 1970-talet med i det maoistiska SKP:s partistyrelse. I dag är han fortfarande lika stridslysten, men kritiserar nu globalismen.
Massmigrationen är ett vapen för att utplåna vårt folk, förklarade Wilhelmson, och det är globalister med sådana som Rothschild och Soros i spetsen som arrangerat massmigrationen till Europa. Man gör det för att splittra våra folk, upplösa nationalstater och förskingra vår kultur. En servil identitetslös massa av ”konsumenter” är förutsättningen för deras nya världsordning.
De som kontrollerar media har tolkningsföreträde när det gäller att sätt politiska epitet på meningsmotståndare, sade Wilhelmson. Resultatet har blivit att invandringskritiker stämplas som rasister eller nazister.
Det är den första åsiktskorridoren, men det finns också en andra åsiktskorridor, menar Wilhelmson. Det är att så många är rädda för att bli stämplade som ”antisemiter”. Som exempel tog han hur det gick för Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall efter att hon förtjänstfullt i en motion angripit monopoliseringen inom media. Eftersom detta satte fokus på Bonniers och Schibsted så blev hon stämplad i deras media som antisemit, trots att hon inte hade skrivit en enda rad om judar i sin motion. Det var de själva som påpekade detta faktum. På grund av anklagelserna blev dock Hagwall utesluten ur Sverigedemokraterna.
Denna rädsla för att kallas ”antisemit” leder till splittring. Vi måste komma över denna ovilja för att enas i kamp för yttrandefrihet för alla, menar Wilhelmson.
– Låt oss sluta upp med det tramset och istället gå samman i en enhetsfront under följande paroller: ”Sverige tillhör svenskarna!” och ”För ett nationellt oberoende”. Sedan kan olika organisationer gärna utveckla sina olika perspektiv på parollerna. Låt oss enade stå upp för allas yttrandefrihet! sade han.
[caption id="attachment_47651" align="alignnone" width="585"]
![]()
Lasse Vilhelmsson angrep vad han kallar ”den andra åsiktskorridoren”, det vill säga den som skapas inom den sverigevänliga rörelsen av rädsla för att stämplas som antisemit. Det är inte vårt fel att några av de värsta globalisterna kallar sig judar, sade Wilhelmson. Foto: Nya Tider[/caption]
Daniel Vagerstam – civilekonom
– Jag är inte här för att kritisera Sverigedemokraterna. Jag vill att vi samarbetar, inte motarbetar andra grupperingar, sade Vagerstam.
– Jag upplevde ingen åsiktskorridor inom SD, förklarade han vidare som svar till Lasse Wilhelmson.
– Jag upplevde en solidaritet, men också en medvetenhet om att man inte kan säga vad som helst. Åsiktskorridoren kom utifrån. Det var en nolltolerans mot att råka säga något förhastat på Twitter eller Facebook, men det kom inte från SD. Det kom utifrån, hävdade Vagerstam.
[caption id="attachment_47657" align="alignnone" width="585"]
![]()
Daniel Vagerstam – civilekonom och före detta Sverigedemokrat. Jag upplevde ingen åsiktskorridor inom SD, förklarade Vagerstam, som svar till Lasse Wilhelmson. Jag upplevde en solidaritet, men också en medvetenhet om man inte kan säga vad som helst. Åsiktskorridoren kom utifrån. Det var en nolltolerans mot att råka säga något förhastat på Twitter eller Facebook, men det kom inte från SD. Det kom utifrån, hävdade Daniel Vagerstam. Foto: Nya Tider[/caption]
Fritjof Persson – nationalkapitalist
Siste talare var Fritjof Persson som för den frysande skaran höll en passionerad föreläsning om hur banksystemet fungerar och används för att förslava och beröva folket sitt arbetes rättmätiga frukter. I reportaget från Mynttorgsmötet 3 februari skrev vi lite om Perssons teori. Vi kommer att ha anledning att återkomma till detta.
[caption id="attachment_47658" align="alignnone" width="585"]
![]()
Fritjof Persson – ”nationalkapitalist”, förklarar hur banksystemet skapar pengar, stjäl folkets rättmätiga rikedom och förslavar oss i skuldfällor. Foto: Nya Tider[/caption]