![]()
Motionen 2018:18 av vänsterpartisten Lars B Andersson och hans partikamrater med rubriken ”Förbud mot främlingsfientliga nomineringsgrupper” föreslog en ändring i kyrkoordningen ”så att främlingsfientliga och rasistiska grupper hindras från deltagande i Svenska kyrkans arbete och förbjuds att bilda nomineringsgrupper inför kyrkovalet”. Partier i kyrkliga val kallas nomineringsgrupper. Sverigedemokraterna nämndes inte uttryckligen, men vem som åsyftades gjordes klart i slutdebatten i plenum med påståendet att ”en nomineringsgrupp sprider rasism och hat”.
Kyrkomötets Organisationsutskott, som beredde motionen inför beslutet, ställde sig i sitt slutbetänkande kritiskt till att förbjuda vissa människor och nomineringsgrupper i Svenska kyrkan, vilket man anser skulle vara att inskränka demokratin. Utskottet poängterar samtidigt att det i Svenska kyrkan förutsätts att beslutsorganen, där nomineringsgrupperna är företrädda, följer Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.
Vidare skriver man: ”Den som vigs till ett uppdrag inom kyrkans vigningstjänst (det vill säga diakoner, präster och biskopar) har ett särskilt ansvar och måste svara för hur de efterlever de löften som de har gett vid vigningen.” Även förtroendevalda inom Svenska kyrkan förutsätts dela Svenska kyrkans grundläggande bekännelse och de värderingar som sammanhänger med den, men till skillnad från en del andra protestantiska kyrkor finns det inget bekännelsekrav på enskilda förtroendevalda. Man behöver alltså inte tro på Gud för att kandidera.
Organisationsutskottet menar att kampen mot rasism, främlingsfientlighet och andra kränkningar ”bör föras genom öppen och fri debatt snarare än genom förbud i kyrkoordningen”. Förutom att utestängning skulle strida mot grundläggande demokratiska principer skulle det innebära svåra avgränsningsproblem, ansåg utskottet. Man uttryckte också oro för att det skulle leda till allt fler inskränkningar på sikt.
Slutklämmen lyder: ”Mot bakgrund av det anförda, och med ett kraftfullt avståndstagande från alla former av rasism och kränkningar av alla människors värde och värdighet, föreslår utskottet att motion 2018:18 ska avslås.” Motionen avslogs också som väntat av kyrkomötet. Även vid 2017 års kyrkomöte behandlades en liknande motion, även den lagd av vänsterpartister.
Tidigare har företrädare för Svenska kyrkan i olika positioner vid flera tillfällen utnyttjat kyrkans resurser för att partipolitiskt motarbeta SD. När det under våren och sommaren 2010 stod allt mer klart att SD stod inför ett inträde i Riksdagen, aktiverades kyrkligt SD-motstånd på flera sätt. Under Almedalsveckan hölls seminarier i Visby Domkyrka om SD – utan att partiet fick delta.
Vid ett annat tillfälle försökte biskop Lennart Koskinen till och med tränga sig upp på sverigedemokraten Björn Söders talartribun och handgripligen avbryta talet. Söder stod enligt Koskinen för nära ett av kyrkans tält på den plats som polisen anvisat honom. Koskinen fördes dock snabbt och resolut bort av livvakter från Säpo, som Koskinen kallade ”gorillor”. Vid andra tillfällen har präster missbrukat kyrkklockor för att ringa ”varning” i samband med offentliga möten som SD arrangerat.
År 2013 organiserade en avdelning inom Svenska kyrkan på riksnivå i Uppsala så kallade utbildningar tillsammans med organisationen Expo ”mot rasism, främlingsfientlighet och nationalromantik”. Ett pressmeddelande skickades ut om att kyrkan skulle bekämpa ”nationalromantiska grupperingar” som vill ”att Svenska kyrkan ska vara en typ av förstelnad hembygdsgård för etnisk svenskhet”. Liknande ”utbildningar” har förekommit i flera stift.
Den sverigedemokratiska ledamoten i kyrkomötet, Margareta Sandström, motionerade därefter om att detta samarbete med Expo borde upphöra. Kyrkomötet avslog inte oväntat Sandströms motion.
Trots att V-motionen om att utestänga SD ur kyrkan nu alltså röstades ned, har en sådan utestängning i praktiken redan pågått under en längre tid. Sverigedemokratiska kyrkvärdar har petats från sina uppdrag endast av politiska orsaker, och församlingar och stiftsgårdar har vägrat upplåta sina lokaler för möten arrangerade av partiet. Om det blir någon ändring på detta, nu när Kyrkomötet förklarat att detta är att inskränka demokratin, återstår att se.