Quantcast
Channel: Inrikes - NyaTider.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Antroposofiska Vidar rehab avvecklas av ekonomiska skäl

$
0
0

Stiftelsen Vidarkliniken drev i Ytterjärna utanför Södertälje det enda sjukhus i Norden som har erbjudit vård och rehabilitering med antroposofisk inriktning, Vidar rehab. När ett större avtal om vård med Region Stockholm löpte ut 2017 tappade sjukhuset 70 procent av patienterna, vilket i sin tur ledde till att ett hundratal anställda successivt fick sluta. Nu är oron stor hos de som får sin alternativa medicin via kliniken. Framöver ska patienter kunna komma till Vidarkliniken för särskilda behandlingar på dagtid, och vårdcentralen kommer att fortsätta, men man kommer inte längre ta emot patienter från flera regioner för den verksamhet som bedrivits inom sjukhusdelen dygnet runt. Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, menar att kliniken inte lever upp till medicinsk kvalitet, då det förutom vanlig skolmedicin även praktiseras alternativa hälsometoder. − Samma krav gäller Vidar som alla andra vårdgivare. Man får delta i upphandlingar eller vårdval och erbjuda vård om man uppfyller de krav som ställs på medicinsk kvalitet, säkerhet och vetenskaplig evidens, sade hon till SVT den 1 mars. När Nya Tider talar med Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot i Vidarkliniken, menar hon att regionens beslut egentligen kommer från en enda person, just Anna Starbrink. Om varför Region Stockholm valde att inte förlänga avtalet säger Flatters: − Det är en politisk inriktning som är tvärtemot det som har varit förut. Helt omvänt, med Anna Starbrink, som helt enkelt inte ville ha vård med antroposofisk inriktning. Det skrev hon på sin blogg. Så länge hon råder blir det inget. De ekonomiska svårigheterna efter Stockholms bortfall, som var det största avtalet, medförde att Vidar rehab även såg sig nödgade att avsluta samarbetet med ett antal and­ra regioner. Ursula Flatters understryker att det inte fanns något missnöje med Vidar rehabs verksamhet från dessa regioner, men att de själva inte längre hade möjlighet att erbjuda vården. [caption id="attachment_48713" align="alignnone" width="585"] VIDAR REHAB var Skandinaviens enda sjukhus med antroposofisk inriktning. Foto: Nya Tider[/caption]

Antroposofiska läkemedel förbjuds

Samtidigt ser framtiden mörk ut för antroposofiska läkemedel i Sverige. Sådana preparat har kunnat säljas genom ett undantag från 1993, vilket gjort att de stått vid sidan av de regler som gäller för andra mediciner, som ska registreras vid Läkemedelsverket. I juni 2016 beslutade regeringen att undantaget skulle tas bort efter en omställningsperiod på fem år. Beslutet är ett resultat av påtryckningar från EU, eftersom särregleringen, som tillåtit att antroposofiska läkemedel inte behövt registreras, stred mot EU-regelverken. Ursula Flatters berättar för Nya Tider att det egentligen inte är EU som är problemet, utan Sverige. Sverige har nämligen inte implementerat ett EU-direktiv som skulle göra det möjligt att registrera antroposofiska preparat på samma sätt som exempelvis homeopatika, som i dag alltså kan registreras. Hon påpekar att det då inte längre skulle handla om en otillåten särregel, utan en normal regel, vilket är vad de själva hela tiden velat ha. Nu faller de antroposofiska läkemedlen mellan stolarna i frågan om registrering. När regeringen beslutade om fem års övergångsperiod var reaktionen positiv från Vidarkliniken, eftersom man tolkade det som att Sverige skulle implementera EU-direktivet: ”Beslutet innebär att det skapats möjligheter för oss att arbeta mot en långsiktig reglering av våra läkemedel i Sverige. […] Vi ser detta som ett mycket glädjande besked både för våra patienter och för alla dedicerade (sic) medarbetare på Vidarkliniken. Verksamheten kan drivas vidare på samma uppskattade sätt som idag.” I dag säger Ursula Flatters: [caption id="attachment_48709" align="alignright" width="300"] URSULA FLATTERS är läkare och styrelseledamot i Vidarkliniken. Foto: Vidarkliniken[/caption] − I debatten har det viktigaste om det här undantaget kommit bort. Vi har ju ansträngt oss hela tiden för att få våra läkemedel registrerade på vanligt sätt. Det går inte att registrera dem, och därför har vi haft det här undantaget, för tidigare regeringar har förstått det. Det olyckliga med det här beslutet är att man har tagit bort undantaget som ingen såg som en långtidslösning, men glömde att man inte kan registrera medlen om inte en särskild paragraf inom EU-direktiven implementeras i Sverige. Det har inte skett.

Nöjda patienter nu bestörta

Antroposofisk medicin är kontroversiell och räknas till de komplementära behandlingsmetoderna. Kritiker påpekar bland annat att sådana preparat, framställda från växter och mineraler, inte genomgått sedvanliga kliniska undersökningar och inte har någon bevisad medicinsk effekt. Samtidigt finns det många patienter som har varit nöjda med den vård de tagit del av, och blivit mycket upprörda över utvecklingen. En av dessa är Nils, 86, som tidigare kunnat få antroposofisk hjärtmedicin, som han menar saknar de biverkningar som vanliga läkemedel har. − Jag har nu gått enbart på antroposofiskt i tio år och mår prima. Jag har gått på undersökningar varje år och har haft godkända värden, säger han till Nya Tider. Nils sätter nu sitt hopp till regeringens utredare Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen, som ska utreda hur samarbetet mellan den konventionella vården och komplementärmedicinen kan förbättras. Resultatet ska presenteras senare i år. På frågan om Nils nu helt kommer att sakna den antroposofiska medicinen svarar han: − Ja, om inte Kjell Asplund ger tummen upp och medverkar till att den komplementära medicinen kan integreras i det allmänna vårdsystemet. Hur det sedan blir med själva läkemedlen vet man ju inte. Vidarkliniken öppnades 1987. Man har bland annat behandlat patienter med kronisk smärta och stress, och i flera publicerade forskningsstudier har resultaten av behandlingen på Vidarkliniken studerats.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3187

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>