![]()
Den frilansande journalisten Joakim Lamotte från Göteborg har under de senaste åren retat gallfeber på det vänsterliberala etablissemanget i politik och media, eftersom han har gjort livereportage via nätet samt skrivit artiklar som handlar om kvinnors otrygghet och utsatthet för sexualbrott som begås av unga invandrarmän. För detta har han fått motta mycket spott och spe, och hans Facebooksida och personliga mailkorg brukar ofta fyllas av oförblommerat hat från vänsteraktivisters sida. Och då är det inte bara autonoma aktivister, utan det visar sig även handla om aktiva politiker för Vänsterpartiet.
Har gjort livereportage runt hela Sverige
Joakim Lamottes livereportage via YouTube och Facebook har rönt mycket uppmärksamhet – livereportage där han besökt städer, stadsdelar och förorter där människor har efterfrågat att han skall komma till just deras orter och rapportera och fråga folk om vad de anser om den invandrarrelaterade otryggheten. Många av reportagen har också bjudit på starka berättelser från utsatta kvinnor, men inte sällan också stökigheter och bråk från vänsterfolk och invandrarungdomar som ogillar att Lamotte kommer och ställer frågor.
Vänsterpartister gillade hatkommentarer inför Lamottes besök i Upplands Väsby den 1 maj
Den 1 maj kommer Joakim Lamotte ånyo att hålla ett livesänt reportage från Upplands Väsby i norra Storstockholm. Detta reportage kommer sig av att det under våren har förekommit ofredanden mot kvinnor och allmän stökighet från kringflackande invandrargäng, något som även en lokal kristdemokrat, verksam i Upplands Väsby, kan bekräfta för Nya Tider.
[caption id="attachment_50094" align="alignright" width="315"]
![]()
Leif Bejhed sitter som ledamot i Upplands Väsbys kommunfullmäktige samt som ledamot i kommunstyrelsen för Vänsterpartiet. Han gillar näthatet mot Joakim Lamotte. Foto: Stillbild Youtube[/caption]
I samband med Valborgshelgen berättade Joakim Lamotte dessutom på sin Facebooksida att han blivit utsatt för hot inför sitt planerade besök i Upplands Väsby. Det skall ha förekommit hatiska diskussioner i diverse slutna Facebookgrupper där man öppet inte vill välkomna Lamotte och inskränka det fria ordet. Enligt Joakim Lamotte själv, vilket han skriver på Facebook, skall en sällsynt hatisk kommentar om Lamotte som person ha gillats av två lokalpolitiker för Vänsterpartiet, Sofia Kanestad och Leif Bejhed. Den senare är dessutom ledamot av kommunens eget råd för medborgerlig dialog. Bejhed sitter dessutom som ledamot i Upplands Väsbys kommunfullmäktige samt som ledamot i kommunstyrelsen för Vänsterpartiet.
Den kommentar som bland annat Leif Bejhed gillade, hade inte särskilt mycket att göra med vad Lamotte de facto brukar rapportera om, utan fokuserar mer på personliga omdömen. Bland annat berättar Lamotte att kommentaren skall ha gått ut på att han är ett ”svin” samt ”vidrig”. Den sortens kommentar gillar alltså en politiker som sitter i ett råd för medborgerlig dialog i sin hemkommun.
”Ville markera mot hans främlingsfientlighet”
Nya Tider lyckas nå vänsterpartisten Leif Bejhed under Valborgsmässoaftonens kväll. Där bekräftar han att han ogillar Joakim Lamotte samt en annan frilansjournalist och skribent, Katerina Janouch, och att han har gillat kommentarer som går till rent personangrepp mot Lamotte som människa.
– Men jag minns nu inte när jag gjort det, påstår Leif Bejhed och fortsätter:
– Jag ville markera mot den främlingsfientliga retorik han skapar.
NyT: Är det främlingsfientligt att rapportera om den verklighet som svenskar upplever i sin vardag? Har inte du som politiker och dessutom som ledamot av ett råd för medborgardialog ett extra stort ansvar att ta detta på allvar?
”Afghanska killar kostar mindre än helsvenska ungar”
Bejhed fortsätter sedan sitt resonemang kring varför han tydligen anser det rätt att gilla hatkommentarer gentemot Joakim Lamotte och att detta är ett bra sätt att kämpa mot vad han själv benämner som främlingsfientlighet.
– Han generaliserar bara. Jag känner flera killar från Afghanistan som har jävligt bra ambitioner och som lärt sig svenska. De har varit här i bara några år, men de kostar ändå mindre i utbildning och allt annat än vad helsvennar till ungar kostar.
NyT: Men ger det dig rätten att gilla hatkommentarer? Du är ju ändå förtroendevald politiker även som privatperson?
– Jag vill som sagt markera mot främlingsfientlighet.
NyT: Så då finns det ett gott hat, menar du?
Den frågan besvarar dock inte Leif Bejhed utan lägger resolut på luren.
V:s gruppledare försäger sig och visar att han gillar näthat
Anders Rosén är gruppledare för Vänsterpartiet i Upplands Väsby. När Nya Tider når honom för en kommentar vägrar han att ta avstånd från att hans partikollegor Sofia Kanestad och Leif Bejhed har gillat kommentarer i slutna grupper där Joakim Lamotte benämns som varandes ett vidrigt svin. Han säger sig överhuvudtaget inte kunna eller vilja kommentera det hela.
NyT: Sverigedemokrater brukar få löpa gatlopp om de så bara har råkat lajka något minsta olämpligt. Gäller inte detta även i din inställning till dina partikollegor i din partigrupp?
– Jag har inga kommentarer till det här.
NyT: Tar du generellt avstånd från alla former av näthat som riktar sig mot enskilda personer, och i det här fallet mot en kritiskt granskande journalist?
Det är nu Anders Rosén försäger sig:
– Jag tar inte avstånd från något eller kommenterar något.
Då Nya Tider för säkerhets skull kontrollfrågar Anders Rosén ytterligare en gång om han inte ens kan ta avstånd från generellt näthat medger han att okonventionella metoder behövs för att bekämpa det han benämner som ”rasism gentemot invandrare”.
”Djupt förkastligt agerande”
Om inte Vänsterpartiet i Upplands Väsby tar avstånd från sina förtroendevaldas näthat, så är bland annat Maria Fälth, kristdemokrat, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande samt även hon ledamot av Rådet för medborgerlig dialog desto mer kritisk. Rådet för medborgerlig dialog är alltså det forum där även den näthatande Leif Bejhed från vänstern är ledamot.
– Stämmer det här är det ju ett mycket förkastligt agerande. Vänsterfolket brukar ju slå sig för bröstet och säga sig stå upp för allas lika värde. Det gäller även meningsmotståndare på nätet, tycker jag, och där har självklart även förtroendevalda för vänstern ett ansvar.
NyT: De vänsterpartister som har uttalat sig till Nya Tider verkar tycka att det finns ett så kallat gott hat. Vad har du att säga om det?
– Näthat är näthat, även om det kommer från vänster, säger Maria Fälth, (KD).
Kände inte till Lamotte förrän helt nyligen
Maria Fälth säger sig däremot inte känna till journalisten Joakim Lamotte förrän det hela nu blev aktuellt med det kommande livereportaget.
– Jag kanske är den enda som inte känner till honom nu, men okej. Jag kan inte se något större problem med att han kommer hit och gör sitt jobb, även om det uppenbarligen verkar finnas de som ogillar det.
Bekräftar bilden av invandrarrelaterad stökighet
Maria Fälth menar hursomhelst att hon helt visst kan ha förståelse för att Joakim Lamotte kommer till Upplands Väsby för att skapa sig en egen bild från människor i trakten om vad de anser om den nuvarande situationen i kommunens mer centrala delar runt framför allt pendeltågsstationen.
– Vi har haft mycket bråk och stök under de senaste månaderna.
NyT: Vilka står för de här bråken och oroligheterna, enligt dig?
– Det är unga, aggressiva män.
NyT: Vill du utveckla det vidare, eller?
– Det här blir känsligt, men okej… Det är inte svensktalande i alla fall.