![]()
Torsdagen den 25 april arrangerade den ungerska civilorganisationen Civil Összefogás Fórum (Forum för enade civilgrupper), CÖF, en konferens i Budapest på temat ”Européer för fria, suveräna nationalstater”. CÖF, som representerar över 400 civilorganisationer i Ungern och Polen, har gjort sig känd för de ”fredsmarscher” man har arrangerat i de senaste ungerska valrörelserna, där mellan 100 000 och 200 000 personer har demonstrerat till stöd för landets nationalkonservativa regering.
[caption id="attachment_50424" align="alignright" width="300"]
![]()
Svensk representation. Erik Almqvist, Sverigedemokraternas tidigare finanspolitiska talesperson, talade bland annat om Europas demografiska utmaningar.
Foto: CÖF[/caption]
Konferensen var en del i processen att bygga ett långsiktigt paneuropeiskt samarbete mellan civila grupper som värnar starka nationalstater och subsidiaritetsprincipen – att lagar ska stiftas och politiska beslut fattas så nära medborgarna som möjligt. Det nya europeiska samarbetet har namngetts European Civil Cooperation Council, EUCET, och en av huvudpunkterna i avsiktsförklaringen är en reform av EU:s institutioner så att all form av överstatlighet avskaffas. EUCET är tänkt att vara något av en motpol till George Soros nätverk Open Society, som verkar för avskaffandet av nationalstater och stärkandet av EU-federalism och globalism.
Konferensen gästades av en lång rad talare och deltagare från hela Europa. Bland talarna fanns, utöver representanter för CÖF och den ungerska regeringen, bland annat Tomasz Sakiewicz, chefredaktör för den polska tidningen Gazeta Polska. Sakiewicz menade att Europa hotas av lobbyister och oligarker såsom George Soros, och att européer måste finna sina rötter igen.
Efter en paus, då den ungerske katolske prästen Zoltán Osztie välsignade mötet och bad Gud om styrka till Europas nationer och civilisation, var det dags för den franske näringslivsexperten Henri Malosse att tala. Malosse, som fram till 2015 var ordförande för EU-organet Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, menade att EU är byggt på starka lobbygrupper, multinationella företag och en europeisk elit som inte bryr sig om de intressen som Europas folk och nationer har.
– Deras enda vision är globalisering, öppna gränser och frihandel, menade Malosse, som också passade på att hylla den ungerske premiärministern Viktor Orbán för hans engagemang för kristna världen över.
Kalergiplanen kritiserades
Mest kontroversiell av talarna var kanske Barna Bodó, ordförande för paraplyorganisationen för de ungerska etniska civilgrupper som verkar i Transsylvanien – en region som fram till 1921 tillhörde Ungern och där det än i dag bor över en miljon ungrare. Bodó menade att det som sker i Europa i dag är en del av ”Kalergiplanen” och syftar till att lägga grund för en ny världsordning där tidigare nationalstater övergår till att bli enbart lydstater under en global maktelit.
[caption id="attachment_50425" align="alignnone" width="585"]
![]()
Tidigare EU-toppen Henri Malosse varnade för att EU går den globala elitens intressen och bryr sig föga om kontinentens folk och nationer. Foto: Nya Tider[/caption]
Dessutom, hävdade Bodó, vill EU skapa en ny, identitetslös människa genom blandning av olika folk, precis så som Richard von Coudenhove-Kalergi förordade. Och bristen på sammanhållande identitet som då uppstår ska göra befolkningen mer lättstyrd för eliten. Kalergi anses vara en av EU:s inspiratörer och man har iordningställt minnesplatser och statyer till hans ära.
En av Alternativ för Tysklands toppkandidater i EU-parlamentsvalet, Nicolau Fest, talade om vikten av att hålla fast vid kristen och nationell identitet, och hur dessa bör kompletteras med – men inte får ersättas av – europeisk identitet. Talade gjorde även den anrika finska föreningen Finskhetsförbundets ordförande, Ilmari Rostila, CSU-toppen Tomasz Habermann, och en lång rad andra talare från bland annat Österrike, Slovakien, Serbien, Rumänien och Makedonien.
Svenskt deltagande
Även Sverige var representerat genom Sverigedemokraternas tidigare finanspolitiska talesperson Erik Almqvist, som talade om den demografiska utmaning som Europa står inför, inte bara genom migration utan minst lika mycket genom lågt barnafödande. Almqvist, som formellt är en av medgrundarna till EUCET, menade att de europeiska folkens överlevnad är avhängig reformer och lagar som säkrar att den breda, inhemska medelklassen i Europa skaffar fler barn.
En stor del av talet handlade också om makten över agendasättandet som en central pusselbit för att få upp barnafödandet – det vill säga framför allt makten över medierna och språket. Här menade Almqvist att de etablerade konservativa medierna i Östeuropa tillsammans med de växande alternativmedierna i väst faktiskt har en chans att nu börja utmana den vänsterliberala elitens härskande världsbild.